Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

LABA KINO PIEDĀVĀJUMS

Kino Splendid Palace šajās brīvdienās piedāvā jauku iespēju nonākt lielā ekrāna valdzinājumā. Repertuārā atradīsiet darbus, kurus skatoties, lielā popkorna turza nav obligāti nepieciešama. Piedāvājumā ir Cita sieviete ar lielisko Katrīnu Denēvu, Aika Karapetjana jaunais kinodarbs Pirmdzimtais, kas afišā tiek apzīmēta ar krimināls, drāma, kurā spēlē latviešu lieliskie aktieri. Arī vācu, austriešu un franču kopražojuma drāma Stefans Cveigs. Ardievas Eiropai, kura savulaik tikusi nominēta Oskaram kā Eiropas gada labākā filma. Izvēlēties ir no kā. Visu informāciju par seansu sākumu un biļešu cenām meklējiet vietnē splendidpalace.lv.

STĪVENS KINGS. TAS

Drebiet šausmās, tas ir klāt! Stīvena Kinga labākais romāns Tas beidzot iznācis latviešu valodā un izlasāms arī tiem, kas neprot angļu vai krievu valodu. Tas tiek uzskatīts par viņa visu laiku labāko un iedarbīgāko darbu, kuru lasot, drebuļi ir garantēti. Domāju, ka Latvijā ir maz to lasītāju, kas kaut kad kaut kur nebūtu redzējuši kādu no šā darba ekranizējumiem. Romāna Tas pirmo grāmatu meklējiet Latvijas lielākajās grāmatnīcās.

MAZĀ BURVJU FLAUTA

Latvijas Nacionālā opera un balets padomājusi par to, lai šajās brīvdienās būtu iespējams baudīt kultūru kopā ar bērniem. Sestdien režisores Margo Zālītes iestudētajai operai Mazā burvju flauta ir pat divas izrādes. Atliek vien izvēlēties, cikos noskatīties aizraujošo stāstu par to, kā princis Tamino iemīlas Nakts karalienes meitā Paminā, kuru nolaupījis varenais burvis Zarastro. Kā Neatkarīgajā rakstīja Lauma Mellēna, iestudējums «nav kļuvis tikai par Mocarta operas vienkāršotu adaptāciju. Divi mani pavadošie bērnudārznieki, kam rudenī paredzēts uzsākt skolas gaitas, paspēja gan pabaidīties, par spīti savai informētībai, ka «tā jau ir multene» (pūķis) vai «tas cilvēks jau ir tikai nogrimējies par to melno, slikto» (Monostatoss), gan komentēt, ka «tas jau ir ieraksts» (Nakts karaliene, kuru videolomā izteiksmīgi tēlo Guna Zariņa). Arī pasmieties par acīmredzami viņiem adresētajiem jokiem Papageno papildinātajā vēlmju sarakstā, kurā iekļauts «Lego, marshmallows, saldējums un šokolāde»».

TIKŠANĀS MUZEJĀ

1. oktobrī pulksten 15 ciklā Tikšanās muzejā Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā ir lieliska iespēja uzzināt kaut ko vairāk par trimdas gleznotāju Fridrihu Miltu, jo par viņu stāstīs kolekcionārs Filips Kļaviņš un izstādes kuratori, mākslas zinātniece Dr. art. Dace Lamberga, kura ir viena no viņam veltītās grāmatas autorēm.

UGUNĪGĀ KARMENA DAILĒ

Sestdien Dailes teātra Lielajā zālē pulksten 19 iespējams noskatīties Karmenu režisora Rolanda Atkočūna versijā. Šo izrādi vērts redzēt kaut vai tāpēc, lai pēc tās lēnā garā pārlasītu Prospēra Merimē radīto noveli un apcerētu to, cik dīvains un pārsteigumiem reizēm var būt kāda mākslas darba varoņa mūžs. Franču rakstnieka darbs par skaisto čigānieti, kura oriģināls diezin vai spētu neizbalot lielajā kultūras vēstures straumē, pateicoties citām mākslas formām, kļuvis teju vai ikonisks un universāls kultūras simbols, pateicoties operas skatuvei. Šī ir Lielās zāles izrāde, un informācija teātra mājaslapā liecina, ka biļetes uz to vēl ir iegādājamas.