Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS APMEKLĒT: Veltījums Pēterim Plakidim

EDGARS RAGINSKIS: «Tas nebūs saldsērīgs piemiņas koncerts, mēs svinēsim Pētera Plakida dzimšanas dienu. Kaut arī viņš pats nav varējis ierasties, tas nemazinās mūsu pacilāto noskaņojumu par to, ka Pēteris Plakidis mums bija, ir un arī būs, jo viņa mūziku spēlē un spēlēs arī turpmāk un viņu pašu mēs atceramies tik dzīvu, cik vien iespējams. Pēteris nebūs klāt, bet būs klāt» © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

«Šis koncerts bija iecerēts, Pēterim Plakidim vēl dzīvam esot, kā viņa jubilejas koncerts, bet nu tas būs arī viņa piemiņas koncerts,» saka komponists un kultūras žurnālists Edgars Raginskis. Šovakar Mazajā ģildē Rīgā Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros notiks koncerts Brāmss iedvesmo Plakidi, kas veltīts šogad 70. dzimšanas dienu atzīmējušajam un šogad aizsaulē aizgājušajam latviešu komponistam Pēterim Plakidim.

Koncertā piedalās mecosoprāns Ieva Parša, čelliste Guna Šnē, pianiste Agnese Egliņa un klarnetists Egīls Šēfers. Programmā Johannesa Brāmsa Trio klarnetei, čellam un klavierēm laminorā, op. 114, Pētera Plakida vokālā lirika un darbs Veltījums Brāmsam, kā arī Imanta Zemzara un Pētera Pladika audzēkņu Gundegas Šmites, Līgas CelmasKursietes, Edgara Raginska veltījumi Pēterim Plakidim.

Komponists Edgars Raginskis atzīst: «Plakidis kā personība bija daudz vairāk nekā komponists un pianists, viņš bija mūziķu sabiedrības dvēsele, iedvesmotājs, izglītotājs, tāds kā virzītājspēks, lai gan nekad nav bijis invazīvs, kategorisks izteicienos. Viņa milzīgā muzikālā un inteliģentā gudrība, cilvēciskā inteliģence ir ietekmējusi daudzus. Gatavojoties viņu sveikt 70. dzimšanas dienā, gribējās viņam pateikt sirsnīgu paldies par to, parādīt, «no kurienes aug kājas» pašam Plakidim - no romantisma laikmeta mūzikas kā vienas no viņa centrālajām interešu zonām, no otras puses - parādīt to, kā pats Plakidis no iedvesmotā ir kļuvis par iedvesmotāju. Ne tikai manā izprat nē Plakidis ir viens no 20. gadsimta nozīmīgākajiem latviešu komponistiem.»

Klausītāji tiek aicināti arī uz sarunu, veltītu Pētera Plakida personībai un mūzikai, kas norisināsies stundu pirms šā koncerta. Tajā piedalīsies komponists Imants Zemzaris un Rudens kamermūzikas festivāla patrons Pēteris Vasks. Sarunas vadītājs Edgars Raginskis atzīst, ka Pētera Plakida laikabiedriem, kuri viņu pazina jau no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, nolēmis vaicāt, «kāda bija viņu iepazīšanās, un ko viņš nozīmēja katram no šiem cilvēkiem, ko viņš vispār nozīmē latviešu mūzikai un latviešu kultūrai». Raginska atbilde uz šiem pašiem jautājumiem ir: «Pēteri Plakidi es satiku pirms 12 gadiem komponista Andra Dzenīša organizētajās komponistu meistarklasēs Dundagā, uzreiz atradām kopīgu valodu, viņš bija sirsnīgs un atsaucīgs cilvēks. Manā dzīvē viņš bijis viens no nedaudzajiem cilvēkiem, kurus es patiesi varu saukt par savu Skolotāju. Viņš ir ne tikai ietekmējis manu kompozicionālo attīstību, mūzikas domāšanas izveidi, bet arī cilvēciski parādījis daudzas zonas, dzīves aspektus literatūrā, vizuālajā mākslā, kam pievērst papildu uzmanību. Viņš man ir mīļš un dārgs, tāpat kā daudziem, ikkatram cilvēkam, kurš piedalās šajā koncertā un kurš ir rūpējies par tā tapšanu.».