Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Baletdejotāja Evelīna Godunova. Atgriešanās pēc diviem gadiem

© F64

«Man šis būs vēsturisks vakars, jo uz mūsu Baltā nama skatuves neesmu dejojusi apmēram divus gadus, un es priecājos, ka man iespējama šāda atgriešanās – savā mīļajā teātrī, uz mīļās skatuves, mīļajās mājās,» saka baletdejotāja Evelīna Godunova.

Pirmdien, 4. decembrī, Latvijas Nacionālajā operā notiks Eiropas baleta galā koncerts, kurā līdzās atzītām baleta zvaigznēm Eiropā pēc vairāku gadu pārtraukuma būs iespējams redzēt arī Evelīnu Godunovu, kas iepriekšējos gadus bija Dienvidkorejas baleta kompānijas Universal Ballet soliste, bet no nākamā rudens strādās Berlīnes Valsts baletā.

Eiropas baleta galā koncertā tiks piedāvāta daudzpusīga programma, kurā tiks apvienots klasiskais balets un laikmetīgā deja. Koncertā piedalīsies Londonas Karaliskā baleta prīma Laura Morera un premjers Federiko Bonelli, Holandes Nacionālā baleta prīmabalerīna Ihone de Jonha, Štutgartes baleta premjers Daniels Kamargu, Polijas Nacionālā baleta soliste Juka Ebihara un vadošais Rumānijas Nacionālā baleta solists Deivids Tžensimečs. Savdabīga atgriešanās Rīgā būs ne tikai Evelīnai Godunovai, bet arī Timofejam Andrijašenko, kurš jau vairākus gadus ir Milānas La Scala baleta solists; šai spožajai kompānijai pievienosies pašmāju jaunie talanti Jūlija Brauere un Kārlis Cīrulis.

«Kad man piedāvāja piedalīties šajā koncertā, es, protams, nevarēju atteikt. Vispār Andrejam Žagaram, kurš ir šā pasākuma rīkotājs, man vienmēr atradīsies laiks pat tad, ja būšu citā pasaules malā,» atzīst Evelīna Godunova. Šajā koncertā viņa izpildīs gan laikmetīgo deju, gan kopā ar Timofeju Andrijašenko - Pas de deux no Ādolfa Adāna baleta Žizele 2. cēliena, gan kopā ar Minskas baleta solistu Konstantīnu Geroniku - Pas de deux no Ludviga Minkusa baleta Dons Kihots.

Pēc divu gadu darba Seulā Universal Ballet, uzvaras baleta konkursā Maskavā šajā vasarā Evelīna Godunova, kas par Džuljetas lomas atveidojumu baletā Romeo un Džuljeta 2015. gadā saņēmusi mūsu Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada sniegums baleta mākslā, šobrīd pārcēlusies tuvāk mājām, un no nākamā gada strādās Berlīnes Valsts baletā. «Seulā bija labi, patīkama atmosfēra, patīkami cilvēki, bet, jau braucot uz turieni, es zināju, ka braucu tikai uz pāris gadiem, ka nebraucu uz visu savu dzīvi. Man bija līgums, bet vienā brīdī sapratu, ka es vairs tur nepalikšu, man gribējās uz mājām, man gribējās uz Eiropu. Gribējās sev zināmu ēdienu, gribējās satikt savu mammu, kuru nebiju redzējusi divus gadus. Es daudz strādāju, balets, protams, man ir prioritāte, bet gribējās būt tuvāk savai ģimenei,» atzīst Evelīna Godunova. Pēc konkursa Maskavā (izpildot Pas de deux no Minkusa baleta Dons Kihots), kur guvusi uzvaru 200 dalībnieku konkurencē, kas pārstāvējuši 27 valstis, māksliniecei esot bijuši vairāki piedāvājumi, bet viņa izvēlējusies Berlīni, un tam bija vairāki argumenti. «Berlīnes Valsts baleta jaunais direktors Johanness Ohmans man piedāvāja darbu 12 izrādēs, tas nozīmē - daudz lomu gan klasikā, gan laikmetīgajā dejā, turklāt vēl sadarbību ar izciliem horeogrāfiem. Teātris ir mākslas templis, kur veido jaunus iestudējumus, un, manuprāt, ir ļoti slikti, ja teātrim ir tikai divi trīs jauniestudējumi sezonā. Eiropas galvaspilsētās teātri mēģina veidot maksimāli daudz iestudējumu, nezaudējot kvalitāti. Jauniestudējumi ir mākslinieku gaiss, jaunas izrādes, jauni priekšnesumi ir mūsu gaiss,» atzīst Evelīna Godunova. Jaunā sezona jaunā teātrī Evelīnai Godunovai sāksies nākamā gada augustā, bet šī sezona paiet kopā ar Sanktpēterburgas Marijas teātri, sniedzot kopā apmēram simt izrāžu Eiropā. «Šosezon būšu daudz kur. Pat Ziemassvētkos - uz skatuves,» smaidot nosaka Evelīna Godunova.