Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

LASĀMVIELA ADVENTES LAIKĀ

Ziemassvētki vieniem nāk ar satraukumu par gada nogales tuvošanos, citiem ar laiku, kas mudina uz mieru un apceri. Apgādā Zvaigzne ABC nākusi klajā benediktiešu mūka un priestera Bīda Grifita (1906-1993), kurš pusi savas dzīves pavadīja Indijā, dzīvojot «kristīgajā ašramā», kas vienlaikus bija arī pirmā kristiešu kopiena Indijā, grāmata Jauns skatījums uz realitāti. Tēvs Grifits veltīja savu dzīvi dialogam starp kristietību un citām pasaules reliģijām, īpaši hinduismu, ir sarakstījis vairāk nekā 10 grāmatu un tiek uzskatīts par vienu no ievērojamākajiem mūslaiku mistiķiem, šī grāmata pirmo reizi izdota gandrīz pirms 30 gadiem, bet šis ir pietiekami īss laika periods, lai fundamentālajos jautājumos nekas nemainītos, un pietiekami ilgs laika periods, lai izkristalizētos vērtības. «Pasaule atrodas uz jauna laikmeta un jaunas kultūras sliekšņa,» tolaik rakstīja viens no lielajiem meklētājiem benediktiešu tēvs Bīds Grifits, un aktualitāte nav mazinājusies. Lai reliģijas spētu atbildēt uz mūsdienu cilvēka dvēseles vajadzībām, tām iekšēji jāatjaunojas, pazemīgi atgriežoties pie savas izcelsmes avota un garīgās pieredzes, uzskata šīs grāmatas autors un kristietību aplūko caur modernās fizikas un Austrumu misticisma prizmu, tiecoties atrast vienojošo.

LATVIJAS ZELTS UN ZĀĢERI

Šodien pulksten 19.30 kinoteātrī Splendid Palace dokumentālista Ivara Zviedra jaunākā darba - filmas Zāģeri - pirmizrāde. Šoreiz stāsta galvenais varonis ir koks, bet, kā tautā saka - kokam ir divi gali. Un par tiem abiem šajā filmā - gan par koku kā Latvijas eksporta smagsvaru, gan par šī biznesa ētiku, gan par strādnieku smago darbu prom no ģimenēm. Tāds veču kino. Pasūtītāji nemaksā, zāģi lūst, zāģeru vidū mežā ir gan kautiņi, gan dzeršanas, gan bēgšana un atgriešanās. Tikmēr mežs uz šo trilleri raugās no augšas un lēnām pārtop kailcirtē... Filmas Zāģeri līdzautors ir režisors Andris Kalnozols, kurš pats kādu laiku strādājis mežā. Tuvākie filmas seansi pēc pirmizrādes kinoteātrī Splendid Palace - sestdien, 2. decembrī, pulksten 12.30 un svētdien, 3. decembrī, pulksten 16.15.

RĪDZINIEKU PIRMĀS PAAUDZES

Svētdien, 3. decembrī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienu Muzejā, Rīgas Doma krustejā un dārzā - sagaidot Adventi, pieminot aizgājušās rīdzinieku paaudzes. Pulksten 12 un 15 muzeja pedagoģe, vēsturniece Irēna Strēle, sagaidot Ģimenes dienas dalībniekus muzeja vestibilā, aicinās doties uz viduslaiku Rīgas noslēpumainajām krustejas velvēm. Ekskursijas dalībnieki gūs ieskatu, kādas Rīgā bijušas vēsturiskās reālijas un tradīcijas, kas saistītas ar cilvēku aizvadīšanu mūžības ceļos un piemiņas saglabāšanu. Tās gadsimtu gaitā ir gan mainījušās, gan daļēji saglabājušās līdz mūsu dienām. Ekskursijas dalībnieki dosies pastaigā pa Rīgas Doma krusteju un dārzu, un muzeja ekspozīciju, iepazīstot gan šīs leģendām un seniem notikumiem bagātās vietas, gan stāstus, ko tās glabā par ekskursijā ietverto tēmu. Radošajā darbnīcā Zīmē ieraudzīto, izjusto! Mīklas un to atminējumi krāsās bērni kopā ar pieaugušajiem varēs darboties visas dienas garumā, minot mīklas un izsakot tās krāsās, kā arī zīmējot izsakot sajūtas, kas gūtas ekskursijā, un, protams, atceroties, ka gaidām jau gaismu - Ziemassvētkus.

ZIEMAS SAULGRIEŽU CEĻŠ BOTĀNISKAJĀ DĀRZĀ

Četras nedēļas nogales, no 3. līdz 23. decembrim, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā norisināsies pasākumu programma Ziemas saulgriežu ceļš, kas ar radošajām darbnīcām, lekcijām, meistarklasēm, tirdziņu un koncertiem dos iespēju gan materiāli, gan garīgi sagatavoties Ziemassvētkiem. 3. decembrī Palmu mājas vestibilā no pulksten 11 norisināsies adventes vainagu veidošanas meistarklase, pēc tās - interaktīva lekcija Ziemassvētku garša, kurā sertificēta farmaceite un ārstniecības augu pazinēja Anita Liberte iepazīstinās ar tik pazīstamo Ziemassvētku garšvielu izcelšanos un īpašībām, kā arī sniegs padomus Ziemassvētku sīrupu un liķieru gatavošanā mājas apstākļos. Sestdien, 9. decembrī - puzuru veidošanas meistarklase un Guntas Saules lekcija par ziemas saulgriežiem latviešu folklorā, 16. decembrī - Ziemassvētku tirdziņš, bet 23. decembrī - Emiļa Melngaiļa Liepājas Zvanu ansambļa Campanella koncerts. Ieeja uz visiem pasākumiem bez maksas.

ASTOŅAS ZVAIGZNES LIEPĀJĀ

Piektdien, 1. decembrī, Liepājas Latviešu biedrības namā pulksten 18 iespēja noskatīties režisora Askolda Saulīša veidoto dokumentālo filmu Astoņas zvaigznes, kura nupat, ap valsts svētkiem, piedzīvoja pirmizrādi; piedalīsies arī filmas režisors Askolds Saulītis, kurš pastāstīs par filmas tapšanas aizkulisēm un dalīsies savos iespaidos par piedzīvoto. Filma ir vēsturiski hronoloģisks pētījums par latviešu strēlnieku bataljoniem, to veidošanos un dalību Pirmā pasaules kara kaujās, par Latvijas Neatkarības kara cīņām līdz pat Krievijas pilsoņu kara beigām, kad liela daļa strēlnieku atgriezās nesen dibinātā Latvijas valstī. Mājās. Filma par astoņām strēlnieku zvaigznēm ir stāsts par vienkāršiem cilvēkiem, kurus izaicināja Liels Laikmets un, neprasot atļauju, noteica viņu dzīves robežas.

KORIS KAMĒR... AICINA KLAUSĪTIES PELĒCI UN PLAKIDI

Šodien, 1. decembrī, nāk klajā kora Kamēr… jaunākais albums Pelēcis. Plakidis. Kamēr…, kas izdots komponistu Georga Pelēča un Pētera Plakida jubilejas gada zīmē. Ar autoru spilgtāko kormūzikas darbu izlasi Kamēr… abus komponistus klātienē sveica šī gada maijā Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, bet gada izskaņā koncerta programma ir iemūžināta jaunā albumā. Tajā ielūkoties un ieklausīties būs iespējams albuma atvēršanas koncertā svētdien, 10. decembrī, pulksten 19.30 Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā Rīgā. Mijoties sakrālajai tematikai ar tautasdziesmu vitalitāti un izcilāko latviešu dzejnieku liriku, ierakstā apkopotas 15 kompozīcijas, tajā skaitā tādi ievērojami opusi kā G. Pelēča Credo un P. Plakida ievērību guvušais skaņdarbs In Memoriam. Ierakstu veidojis jauniešu koris Kamēr…, tā mākslinieciskais vadītājs Jānis Liepiņš un diriģents Aivis Greters, bet albuma vizuālo noformējumu radījis mākslinieks Paulis Liepa. Ieraksts tapis šā gada oktobrī Rīgā, Sv. Jāņa baznīcā, un tā skaņu režisors ir Normunds Slava.

PAR NOTIKUMIEM VALKĀ PIRMS GADSIMTA

Šodien, 1. decembrī, pulksten 21.15 LTV1 ēterā pirmizrāde dokumentālajai filmai Valka* 1917. Latviešu Pagaidu Nacionālā padome. Filma stāsta par Pirmā pasaules kara izraisītu notikumu, likumsakarību un nejaušību virkni, kas latviešiem, tāpat kā daudzām citām tautām, 1918. gadā ļāva piepildīt sapni par savu valsti. Taču Latvijas valsts pamati tika likti jau 1917. gada novembrī Valkā, kad latviešu lielākās partijas un sabiedriskās kustības nodibināja Latviešu Pagaidu Nacionālo padomi. Kāpēc tieši Valka nokļuva notikumu epicentrā? Kas deva spēku un iedvesmoja tos vīrus, kuri sāka veidot brīvu apvienotu Latviju? Un cik smags ir tas māls, no kura top valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēs stāstnieks - aktieris Gundars Āboliņš kopā ar vēsturniekiem un juristiem Jāni Plepu, Ēriku Jēkabsonu, Inetu Lipšu un Jāni Tomaševski. Filmas režisors Olafs Okonovs, scenārija autore Lilita Eglīte.