Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Cik rakstniekam maciņā? Pasaules dižpārdokļi

INDUSTRIJA. Harija Potera radītāja Dž. K. Roulinga 2017. gadā nopelnījusi 95 miljonus dolāru, Lielbritānijā vien gada laikā pārdoti 4,5 miljoni viņas lugas eksemplāru par Hariju Poteru © Foto: Suzanne PLUNKETT, Reuters/File Photo

Dienā, kad pirmajiem laimīgajiem, kas iepriekšpārdošanā iegādājās Dena Brauna romāna Sākums latviešu tulkojumu, beidzot būs iespēja saņemt savu dižpārdokļa eksemplāru, interesanti paskatīties, kuri tad ir beidzamo pāris gadu pelnošākie rakstnieki pasaulē.

Dažādus miljonāru sarakstus veido žurnāls Forbes, tomēr šis izdevums cāļus neskaita rudenī, žurnālisti jau gadiem apkopo pelnošāko rakstnieku topus, izmantojot datus, kas tiek apkopoti gada vidū. Skaitļi gada šķērsgriezumā ir interesanti, tomēr vēl iespaidīgāki tie kļūst, ja saliek kopā vairāku gadu datus. Kamēr Latvijā daudzina, ka rakstniekam jābūt ja ne badā, tad vismaz nepaēdušam, bestselleru autori darbina industriju, kuras budžets ir lielāks par dažu labu Austrumeiropas valsts budžetu.

Šajā rakstā aplūkosim beidzamo divu gadu rādītājus.

2016. gada vasaras topā (gads neskaitījās ar literārām sensācijām pārbagāts) bija vērojama blīva drūzmēšanās. Ja ticam Forbes, un kāpēc gan neticēt, Dens Brauns (Da Vinči kods, Latvijā pārstāv apgāds Kontinents) kopā ar Riku Riordanu (tīņu romānu sērija Pērsijs Džeksons un Olimpieši, apgāds Jumava) un Džordžs RR Mārtins (Troņu spēles, apgāds White book) pelnīja vienādi, dalot tikai 10. vietu šajā sarakstā ar 9,5 miljoniem dolāru ienākumu 2016. gadā.

Devītā ir Paula Hokinsa, viena no tām rakstniecēm, kuru dēļ tagad ļoti modīgi skaitās likt romāna nosaukumā vārdu meitene (Meitene vilcienā, apgāds Zvaigzne ABC). Viņa par savu literāro daiļradi saņēma desmit miljonus dolāru, dalot savu vietu ar vēl diviem desmit miljonu vērtiem rakstniekiem - Džonu Grīnu (Mūsu zvaigžņu vaina, apgāds Zvaigzne ABC) un Veroniku Rotu (Citādie, apgāds Zvaigzne ABC).

Astotā sarakstā ir mūsu pusē šķietami nu jau piemirstā Ē. L. Džeimsa (Greja piecdesmit nokrāsas, apgāds Kontinents). Paskarbais Greja kungs ar savām pātadziņām pērn ienesa rakstniecei 14 miljonus dolāru.

Septīto līdz piekto vietu dala apbrīnojamā Nora Robertsa, kas raksta vismaz divus trīs romānus gadā (apgāds Kontinents), - ar 15 miljoniem dolāru. Tikpat spējusi vēl viena apgāda Kontinents autore, kas arī mūsu pusē sākusi piemirsties, bet velti - Daniela Stīla, kuras romantisko romānu pārdotais eksemplāru skaits sasniedzis 650 miljonus eksemplāru! Tikpat - 15 miljonus dolāru pērn ieņēmis šausmu karalis Stīvens Kings. Latvija šogad drebēja, lasot Tas, izdevējs Zvaigzne ABC.

Juridisko trilleru virtuozs Džons Grišams bija ceturtais pelnošākais rakstnieks 2016. gadā. Viņa ieņēmumi bijuši 18 miljoni dolāru. Runā, ka savu nākamo grāmatu viņš lasītājiem dalīšot par brīvu. Latvijā Džona Grišama darbus izdod apgāds Zvaigzne ABC.

Harija Potera mamma Dž. K. Roulinga ar 19 miljoniem pērn bijusi trešā vislabāk apmaksātā rakstniece pasaulē. Kā man patika tie laiki, kad pie Jumavas grāmatnīcas durvīm pulcējās Harija Potera fani! Puisis, kas Roulingu apsteidz un ir šā saraksta otrajā vietā, arī nebeidz mani pārsteigt - tas ir Džefs Kinnijs. Grega dienasgrāmatu autors (izdod Zvaigzne ABC) par saviem darbiem saņēmis 19,5 miljonus ASV dolāru - sakiet nu vēl, ka rakstīt un zīmēt bērniem nav izdevīga nodarbošanās! Turklāt, kas gan būtu domājis, ka Džefs Kinnijs, kurš bija tik kautrīgs un vienkāršs savas Rīgas vizītes laikā, ir otrs pelnošākais autors pasaulē un mierīgi varētu nopirkt visas Latvijas izdevniecības, kopā ņemtas. Labi jau, ka apgādam Zvaigzne ABC viņa pārvadāšanai pietika ar īpašo Grega busiņu un nevajadzēja zeltītu limuzīnu.

Pirmajā vietā, kā jau to varēja paredzēt, kaut Latvijas lasītājiem par to varbūt ir arī nedaudz jāpabrīnās, ir pasaules pelnošāko rakstnieku topa līderis kopš 2011. gada Džeimss Patersons - īsta kriminālromānu fabrika - 95 miljoni dolāru.

Kā redzams, pilnīgi visu miljonāru peļņas veidošanā maza iešprice nākusi arī no latviešu grāmatu pircēju maciņiem. Kas ir mainījies 2017. gadā? Riks Riordans ir stabili desmitais ar saviem ierastajiem 11 miljoniem dolāru. Viņš šo pozīciju dala ar Danielu Stīlu. Tad seko Ē. L. Džeimsa - 11,5 miljoni dolāru. Paula Hokinsa nopelnījusi par trim miljoniem vairāk - 13 miljonu dolāru. Nora Robertsa, kuru dēvē arī par vienu no bagātākajām sievietēm pasaulē, nopelnījusi vēl 14 miljonu, dalot 6./7. vietu ar Džonu Grišamu. Stīvens Kings ir piektais ar 15 miljoniem. Dens Brauns gandrīz dubultojis savus ienākumus, pateicoties romānam Sākums, kas brīdī, kad tika veidots tops, vēl pat nebija izdots, - 4. vieta, 20 miljonu. Džefs Kinnijs turpina rullēt - 3. vieta, 21 miljons. Džeimss Patersons ar «tikai» 87 miljoniem palicis otrais, bet Dž. K. Roulinga ir pirmā ar 95 miljoniem, jo, lai gan Potera frontē jaunumu nav, luga par Hariju Poteru vienā pašā Lielbritānijā gada laikā tika pārdota 4,5 miljonu eksemplāru tirāžā. Pēc apmēram pusgada būs atkal jauns tops. Kurš būs pelnošākais?