Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Ziemassvētku svinēšanas scenāriji - NRA piedāvā vairākas idejas

© F64

Ir visdažādākie iespējamie Ziemassvētku svinēšanas scenāriji – ar krāšņi rotātu eglīti mājās, ar gājienu uz mežu un eglītes rotāšanu ar noderīgiem kārumiem zvēriem, tātad – bez jebkādas vardarbības pret dzīvo dabu, ar radiem, bez radiem, divatā, vienatnē, pūlī, vientulībā, ar draugiem vai vienu uzticamu, piemēram, televizoru vai datoru. Lai vai kādu izvēlēsieties, tas būs īstais. Neatkarīgā piedāvā vien dažas idejas.

Koncertzālēs

Jau šajā piektdienā, 22. decembrī, diriģents Ints Teterovskis un jauniešu koris Balsis aicina Rīgas Sv. Pestītāja (Anglikāņu) baznīcā uz Ziemassvētku koncertiem, šogad - jau 20. reizi pēc kārtas. Koncerti notiks arī 23. un 25. decembrī. Šis gads korim Balsis bijis īpaši nozīmīgs - pavasarī plaši atzīmēti kora pastāvēšanas 30 gadi, bet ziemas saulgriežos tradicionālie koncerti notiks kopā ar citu šī gada jubilāru - komponistu Uģi Prauliņu, kurš ap Jāņiem svinēja savus 60. Trīs īpašos Ziemassvētku koncertos klausītāji tiek aicināti baudīt Uģa Prauliņa 1999. gadā rakstīto koncertciklu Odi et Amo (Nīst un mīlēt). Darba literārais pamats ir dažādu laikmetu dzejnieku teksti latīņu valodā, kā arī lūgšanas no Bībeles, bet Prauliņam raksturīgo kora rakstības stilu līdzvadīs elektronika, perkusijas, ērģeļu mūzika. Koncerta otrajā daļā kopā ar klausītājiem tiks dziedātas Ziemassvētku dziesmas, kas mīsies ar kora mīļāko komponistu darbiem. Koncertos piedalīsies arī Uģis Prauliņš, soprāns Viktorija Pakalniece, instrumentālais ansamblis (Armands Alksnis - ģitāra, Artis Orubs - bungas un perkusijas, Sniedze Prauliņa - flauta, Kristīne ĀdmineLiepa - kokle, Andris Grunte - bass), kā arī dziedošie klausītāji, ar kuriem kopā tiks izdziedātas visiem zināmas un mīļas Ziemassvētku dziesmas koncertu noslēgumā. Multimediālu atmosfēru ar gaismas elementiem radīs Pēteris Brīniņš. Piektdien, 22. decembrī, Ziemassvētku koncerts skanēs Rīgas Mateja baznīcā, bet Rīgas Sv. Jāņa baznīcā klausītāji varēs dzirdēt Marka Antuāna Šarpantjē Ziemassvētku pusnakts mesu un Te Deum ar Rīgas kamerkora Ave Sol, Vidzemes kamerorķestra un solistu piedalīšanos.

Dramaturgu teātris ar izrādi Kā Sarkangalvīte ar vilku spēlējās sestdien, 23. decembrī, viesosies Rīgas Kongresu namā. Šis iestudējums ir Dramaturgu teātra repertuārā jau daudzus gadus, un luga tikusi izrādīta arī ārpus Latvijas. Lugas autors un iestudējuma režisors ir Hermanis Paukšs. Izrāde ir veltīta jaunākajiem skatītājiem, taču to būs interesanti noskatīties visai ģimenei kopā.

Sestdien, 23. decembrī, Liepājā, viesnīcas Promenade Hotel Hika zālē, izskanēs kamermūzikas koncertstāsts par somu dziedātāju Elliju Forseli un latviešu gleznotāju Jani Rozentālu, kuru izdziedās Latvijas Nacionālās operas soliste Evija Martinsone un pie klavierēm izspēlēs pianiste Agnese Egliņa. Koncertstāsts veidots kamerkoncerta stilā mazam klausītāju pulkam. Janis Rozentāls pirmo reizi Elliju Forseli ieraudzīja 1902. gadā, un jau 1903. gada martā abi apprecējās. Par viņu pirmo iepazīšanos un tālāko dzīvi stāsta daudzas leģendas, no kurām daļu caur mūziku, vēstulēm un laikabiedru atmiņām varēs dzirdēt arī šajā koncertā. Pagājušajā gadā atzīmēja Jaņa Rozentāla 150. dzimšanas dienu, šogad Somija svin savu 100. jubileju, bet nākamgad šis gods tiks Latvijai. Ellija Forsele un Janis Rozentāls simbolizē stāstu ne tikai par divu cilvēku dzīvēm, bet arī - divu kultūru un valstu likteņiem. Sestdien, 23. decembrī, Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar maestro Gintaru Rinkeviču aicina uz Gada izskaņas koncertu koncertzālē Lielais dzintars, kopā ar solistiem Margaritu Vilsoni un Mihailu Čuļpajevu piedāvājot iespēju baudīt pazīstamas operu un operešu ārijas un duetus. Programmā iekļautas melodijas no Volfganga Amadeja Mocarta, Džuzepes Verdi, Džoakīno Rosīni, Johana Štrausa, Franča Lehāra un citu komponistu operām un operetēm.

Sestdien, 23. decembrī, un arī 26. decembrī Lielajā ģildē skanēs džeza melodijas. Orķestra Rīga bigbends, franču soliste Kamila Berto, mūsmāju dziedātāji Ruta Dūduma, Evilena Protektore un Normunds Rutulis uzstāsies koncertā Riga Jazz Ziemassvētkos.

Svētvakaru 24. decembrī ieskandinās Adventa mūzikas svētku koncerts Rīgas Sv. Trīsvienības baznīcā, kurā vienkopus muzicēs Ieva Akuratere, Goran Gora, Silvija Silava, Anta Eņģele, Haralds Sīmanis un Laine LigereStengrevica.

Kontrtenors Sergejs Jēgers uz koncertu Ave Maria Rīgas Domā aicina 25. decembrī festivāla Eiropas Ziemassvētki ietvaros. Klausītājus priecēs arī baroka ārijas un instrumentāli opusi, Ziemassvētku korāļi un tradicionālas melodijas. Pie ērģelēm Diāna JaunzemePortnaja, vijoles skanējums Agneses KanniņasLiepiņas pārziņā, savukārt kontrabasu spēlēs Jānis Stafeckis. Koncerta programmā: Kamila Sensāna, Franča Šūberta, Vladimira Vavilova skaņdarbi Ave Maria; skanēs Georga Frīdriha Hendeļa ārija Verdi prati no operas Alčīna; viens no slavenākajiem Sezāra Franka darbiem Panis angelicus - fragments no viņa 1860. gadā komponētās Mesas, kā arī Ziemassvētku dziesmas. Koncerta noslēgumā skanēs viena no populārākajām un iemīļotākajām Ziemassvētku dziesmām - Klusa nakts, svēta nakts. Tās izcelsme saistāma ar Austriju - vācu valodā rakstītā teksta autors ir Zalcburgā dzimušais Jozefs Mors, katoļu priesteris un rakstnieks, un pēc viņa lūguma 1818. gadā neilgi pirms Ziemassvētku vakara šīs vārsmas mūzikā ietērpis austriešu pedagogs un ērģelnieks Francis Grūbers.

Rīgas Ziemassvētku koncerti Ķīpsalas hallē notiks 25. un 26. decembrī, tajos piedalīsies Elza Rozentāle, Andris Ērglis, Gunārs Kalniņš, Jānis Strazdiņš, Rīgas Doma meiteņu koris Tiara diriģentes Airas Birziņas vadībā, vokālā grupa Schola Cantorum Riga un muzicēs kamerorķestris koncerta mākslinieciskā vadītāja Rūdolfa Bērtiņa vadībā. Šogad koncerts ir atkāpies no ierastā svētku repertuāra, aicinot tvert prieku un dvēselisku piepildījumu mūzikā, kas liek aizdomāties par esošo, bijušo un gaidāmo, par noslēpumiem, ko sevī slēpj ikviena cilvēka dzīve. Programmā savīsies mūsdienas ar klasiku, skanēs plašas noskaņu amplitūdas muzikālais repertuārs, tostarp labi pazīstami ārvalstu un pašmāju komponistu radīti skaņdarbi - Karla Dženkinsa, Leonarda Koena, Uģa Prauliņa, Jāņa Lūsēna, Zigfrīda Muktupāvela, Jāņa Šipkēvica, Aigara Grāvera un citu autoru mūzika. Savukārt Lielajā ģildē 25. decembrī koncertā Ziemassvētku noskaņa muzicēs Rīgas kamerkoris Ave Sol un ansamblis Brokastis četratā, bet Rīgas Domā notiks arī labdarības koncerts Apsnieg eņģeļu koks, kurā ieeja būs par ziedojumiem, kas tiks novirzīti bērnu paliatīvās aprūpes nodrošināšanai. Koncertā iemīļotās Ziemassvētku melodijas izpildīs solistes Zane Gudrā un Sindija Misika, ērģelniece Ilona Birģele, ģitārists Aivars Gudrais un kamerkoris Cantus. Labdarības koncerts Pirmajos Ziemassvētkos Rīgas Doma baznīcā jau ir izveidojies par sirsnīgu tradīciju, tas notiek jau piekto gadu un tiek rīkots bērnu paliatīvās aprūpes biedrības labdarības kustības Eņģeļu koks ietvaros.

Dzintaru koncertzāle 26. decembrī aicina uz koncertu bērniem Sniegbaltītes Ziemassvētki - uz muzikālu ziemas pasaku aicina Sniegbaltīte, kura kopā ar draugiem gatavojas svinēt Ziemassvētkus. Neparastu un īpašu šo stāstu padarīs brīnišķīgā Ziemassvētku mūzika - gan Jozefa Haidna, Džuzepes Verdi un citu komponistu klasiskās mūzikas lappuses, gan populāras amerikāņu komponistu melodijas un tradicionālās Ziemsvētku dziesmiņas.

Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, Rīgas Sv. Magdalēnas baznīcā notiks koncerts Dievišķais mirdzums mīlestības lokā. Ziemassvētku koncerts ar Ditas Lūriņas, Zanes Dombrovskas, Aigara Voitišķa un Ginta Sola piedalīšanos notiks kultūras centrā Imanta, bet kultūras centrā Mazā ģilde dziedās vokālais ansamblis Kolibri kopā ar solistiem Evitu Zālīti, Jāni Apeini, Ilzi Grunti, Ievu Nīmani un pianistu Romānu Vendiņu.

26. decembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Saulcerītes zālē notiks Pētera Vaska fonda ikgadējais labdarības koncerts Gaismas nākšana, tajā piedalīsies LNO soliste Inga ŠļubovskaKancēviča, flautiste Dita Krenberga, čellists Ēriks Kiršfelds, bet pie klavierēm būs pianiste Agnese Egliņa. Tāpat kā katru gadu, koncertā skanēs latviešu kamermūzika, un šogad tas būs īpašs ar to, ka programmā iekļauti skaņdarbi, kurus pasūtinājis Pētera Vaska fonds un kuri tapuši fonda koncertciklu ietvaros: Artura Maskata, Pētera Vaska, Viļņa Šmīdberga, Pētera Plakida, Rutas Paideres, Lauras Gustovskas un Ingmāra Zemzara kompozīcijas. Jāpiebilst, ka latviešu kamermūzikas vokālajiem šedevriem izmantoti latviešu izcilo dzejnieku Imanta Ziedoņa, Knuta Skujenieka, Aspazijas, Friča Bārdas, Ojāra Vācieša un Valdas Moras teksti.

Tālrādē

Ziemassvētkiem piemērotu programmu piedāvā arī pašmāju televīzijas. Prieka pilniem un gaišiem Ziemassvētkiem Latvijas Televīzija saviem skatītājiem piedāvās īpašu svētku programmu ar krāšņām mākslas, animācijas un romantiskajām filmām, dievkalpojumiem, kā arī skanīgiem svētku koncertiem. LTV1 24. decembrī ēterā būs romantiska filma Solījums zem āmuļiem, kā arī Grāntčestera. Ziemassvētku speciālizlaidums. Būs arī Ziemassvētku dievkalpojums tiešraidē no Rīgas Doma, Latvijas kristīgo konfesiju vadītāju apsveikumi Ziemassvētkos, bet vakara izskaņā - koncerta Debess dārzos, kas ir dziedātājas Ievas Kerēvicas un kontrtenora Sergeja Jēgera Ziemassvētku sajūtu koncerta programma. Šī gada koncerta programmā akadēmiskās mūzikas smalkās līnijas savīsies ar džeza temperamentu. Koncertos skanēs komponista Madara Kalniņa kompozīcijas. Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī, LTV1 īpašu uzmanību var pievērst Vīnes filharmoniķu koncertam Budapeštā, kas tiek uzskatīts par prestižāko ikgadējo notikumu klasiskās mūzikas pasaulē. Tajā tradicionāli tiek atskaņoti Johana Štrausa un viņa laikabiedru skaņdarbi, pēc tam ēterā Urbi et Orbi - Romas pāvesta vēstījums visai pasaulei no Vatikāna. Vakarpusē izskanēs labdarības koncerts Nāc līdzās Ziemassvētkos!, kas šogad pirmo reizi notiek Vidzemes koncertzālē Cēsis, un tajā piedalās integratīvā mākslas festivāla Nāc līdzās! 2017 laureāti - talantīgi bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām. Muzikālās programmas pamatu veido grupas Raxtu Raxti un Melo M, kā arī festivāla laureāti. Līdzās viņiem jau tradicionāli koncertā piedalās Ilona Bagele, Evita Zālīte, Rūta Dūduma, Dainis Skutelis, Nikolajs Puzikovs, Marts Kristians Kalniņš, bet pirmo reizi uz skatuves līdzās talantīgajiem bērniem būs dziedātāja Marija Naumova, Kristīne Kārkle Kalniņa, Dināra Rudāne, jaunais un daudzsološais Berlīnē studējošais dziedātājs Kristaps Ivanovs, Lielās Mūzikas balvas laureāts, pianists Daumants Liepiņš. Koncerta muzikālais vadītājs- komponists Kārlis Auzāns. Skatītāji aicināti atbalstīt bērnus un jauniešus ar īpašām vajadzībām, koncerta laikā zvanot pa ziedojuma tālruni 90067070. Visus koncertā iegūtos līdzekļus fonds Nāc līdzās! izmantos bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām talantu tālākai attīstībai un popularizēšanai.

Kanāls LNT saviem skatītājiem sagādājis ģimenisku svētku programmu, priecējot ar vairākām noskaņu rosinošām un iemīļotām filmām. 24. decembrī Ziemassvētku vakarā LNT gaidāms īpašs raidījums, kurā 900 sekunžu komanda kopā ar sabiedrībā labi zināmiem cilvēkiem dalīsies emocionālos stāstos, ko piedzīvojuši šī gada laikā. Skatītājiem būs iespēja uzzināt mūsu premjera Māra Kučinska, Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča, animatores Rozes Stiebras, Kristapa Porziņģa vecmāmiņas, kā arī Suitu sievu stāstījumu, ko papildinās krāšņākās un melodiskākās Ziemassvētku dziesmas Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas jauktā kora Verdandi izpildījumā. 25. decembrī LNT demonstrēs kino klasiku - 1965. gadā tapušo aizkustinošo filmu Mūzikas skaņas (The sound of music).

Otrajos Ziemassvētkos LNT trīs ģimenes filmas - Divpadsmit Ziemassvētku pārsteigumi (On the Twelfth Day of Christmas) par to, kā radīt Ziemassvētku sajūtu un ieraudzīt tikai šajā laikā apkārt notiekošos brīnumus, Trakie Ziemassvētki ar Kūperiem (Love the Coopers) par to, kā ideāla svētku diena izvēršas bagāta pārsteigumiem, neplānotiem viesiem, strīdiem un ķīviņiem - kā jau īstā ģimenē, pēc tam - negaidītiem pavērsieniem piepildītā filma Ziemassvētku apvedceļš (A Christmas Detour).

Dabā

26. decembrī pulksten 16 ikviens ir aicināts uz naksnīgu pastaigu pa Līgatnes papīrfabriku un vēsturisko centru. Līdzi jāņem lukturītis!!! Kā jau Ziemassvētkos pienākas, tiek solītas arī dāvanas un pārsteigumi no Līgatnes. Visa vakara garumā būs iespēja baudīt uz ugunskura vārītu zupu, sildīties pie karstvīna krūzes un zīlēt nākotni sveces liesmās.

Internetā

Var jau brīvās dienas Ziemassvētku laikā izmantot, lai sentimentāli pārskatītu latviešu filmas, kā arī «aizlāpītu» caurumus - proti, noskatītos līdz šim neredzēto. Tam būs nepieciešams vien brīvs laiks un interneta pieslēgums, jo, turpinot tradīciju, brīdi pirms Ziemassvētkiem Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv ievietotas jaunas un tematiski piemērotas Latvijas filmas gan mazajiem skatītājiem, gan pieaugušajiem, gan visiem kopā - no Vara Braslas ģimenes filmas Ūdensbumba resnajam runcim līdz Rozes Stiebras izcilākajiem darbiem, arī Vladimira Leščova un Jāņa Streiča filmas. Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv, kur Latvijas filmas pieejamas tiešsaistē jebkurā laikā un jebkurā vietā visā Latvijas teritorijā, 2017. gada Ziemassvētkos un gadumijā var noskatīties atkal jaunus darbus, ar ko papildināta līdz šim jau vairāk nekā 100 filmu lielā kolekcija.

Portāla filmas.lv animācijas kolekcija nosacītajā sadaļā «animācija pieaugušajiem» papildināta ar pasaulē labi pazīstamā Latvijas režisora Vladimira Leščova īsfilmu Zuduši sniegā (2007) - grafiski lakonisku stāstu par kāda zemledus makšķernieka dienu no rīta līdz vakaram. Latvijas kino restaurētās klasikas sadaļu šogad papildina viena no populārākajām Jāņa Streiča filmām - komēdija Mans draugs - nenopietns cilvēks (1975).

***

Vizuāli īpašs piedzīvojums iespējams 25. decembrī no pulksten 16 Skaņākalna dabas parkā Mazsalacā kopā ar festivālu Latvijas Goda aplis - tur iedegsies sveču taciņas vairāk nekā trīs kilometru garumā. Parka taciņas mirdzēs tūkstošiem sveču gaismiņās, pie rūķiem Pasaku nams aicinās uz meža koncertu. Būs iespēja uzzināt, cik daudz rūķu dzīvo Rūķu ciemā un par ko katrs no viņiem ir atbildīgs. Savukārt pie Skaņākalna klints apmeklētājus priecēs Ziemassvētku noskaņas koncerti. Festivāls Latvijas Goda aplis, kas ir aicinājums svinēt Latvijas simtgadi gada garumā katru nedēļas nogali citā novadā, Sveču mežu Skaņajā kalnā pie Sapņu trepēm papildinās ar gaismas objektu Nāc un gaismu pieradini!.