Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

KĀ SAVALDĪT DEVIŅAS KAISLĪBAS?

Ziemassvētku laikā ļoti iederīga literatūra - apgādā Zvaigzne ABC izdotā Induļa Paiča grāmata Deviņi dvēseles uzdevumi. Rīgas Lutera draudzes mācītājs, kristīgās meditācijas un apzinātības skolotājs, kurš studējis Lutera akadēmijā un Latvijas Universitātē, un šīs grāmatas autors norāda - jebkura izaugsme un pārmaiņas cilvēka dzīvē sākas ar dziļu un godīgu skatījumu uz sevi, būt cilvēkam nozīmē nest sevī kaislības. Ikvienā no mums mājo visas deviņas kaislības. Ikvienā! Tikai deviņas. Alkatība, miesaskāre, mantkārība, dusmas, skumjas, nemiers, skaudība, godkāre un lepnība. Vai un kā ar tām iespējams sadzīvot? Grāmatā sniegtās ierosmes palīdz labāk orientēties savos pārdzīvojumos un izprast sevi - kas es esmu, ko vēlos sasniegt, kādas ir manas iespējas un robežas.

BRĪNUMI MŪSDIENĀS

No šodienas, 22. decembra, uz lielajiem kinoekrāniem Latvijā sāk izrādīt ģimenes drāmu Brīnums (Wonder, 2017) ar Džūliju Robertsu un Ouenu Vilsonu galvenajās lomās. Filma, kas laikam īpaši iederas tieši adventes laikā. Desmitgadīgais Augusts Pulmens jeb Augijs, kas piedzima ar nopietnu sejas defektu un slimības dēļ līdz šim ir mācījies mājās, pirmoreiz dosies uz skolu, lai uzsāktu mācības vietējās skolas 5. klasē. Augijs (viņu atveido Džeikobs Tramble) ir tāds pats kā citi viņa vecuma zēni - viņam patīk spēlēt datorspēles, ir Zvaigžņu karu fans, spēlējas ar suni, strīdas un salīgst ar savu vecāko māsu, tomēr viņš reizē ir īpašs, un ne tikai tāpēc, ka pārcietis

27 operācijas. Augija vienaudžiem nebūs viegli pieņemt citādo un aiz neparastās ārienes ieraudzīt to stipro, drosmīgo un labsirdīgo zēnu, ko pazīst viņa mīlošā ģimene...

ĀRPUS ZIEMASSVĒTKU KONCERTIEM

Lai arī teātros šis ir Ziemassvētku vai gadu mijas koncertu laiks, brīvās dienas iespējams izmantot arī bez, iespējams, jau apnikušajiem komerciālajiem treļļiem. Nacionālajā teātrī sestdien, 23. decembrī, paredzēta izrāde ar lieliskām aktrisēm - Līgu Liepiņu un Intu Tiroli - galvenajās lomās - Līdz kāzām sadzīs. Izrāde - dokumentāla fikcija, kuras dramaturģiskais materiāls ir balstīts kādas ģimenes locekļu, galvenokārt Omes un Vecāsmammas, sniegtajās intervijās par notikumiem savu bērnu kāzās, kas notika padomju laika izskaņā, tieši laikā, kad tika atgūta Latvijas neatkarība. Ja brīvās dienas gribas izmantot, lai palutinātu savus bērnus, tad jādodas uz Dailes teātri - tur repertuārā var atrast divas izrādes - lieliskā Pētera Liepiņa monoizrādi Jērādiņa un režisora Kārļa Auškāpa pēdējo izrādi Niķa un Riķa stiķi. Savukārt Valmieras teātrī 26. decembrī iespējams noskatīties pasaku pieaugušajiem bez starpbrīža Ziema zem galda. Režisora Ģirta Ēča veidotā izrāde 2013./2014. gada Latvijas teātru balvai Spēlmaņu nakts nominēta kategorijās Gada mazās formas izrāde un Gada mūzikas autors (Jēkabs Nīmanis).

VĒDERA BAUDĀM

Daudzās brīvdienas daudzi, protams, izmantos sava vēdera lutināšanai, un, tā kā daudzi to darīs ģimenes lokā, varētu talkā ņemt nupat apgādā Zvaigzne ABC izdoto populārā pavāra Džeimija Olivera jaunāko grāmatu jeb ceļvedi viņa superēdienu filozofijā - Superēdiens. Klasika ģimenei. Lasiet grāmatu, ja vēlaties uzzināt, kā šis pavārs piedāvā ātri pagatavot sabalansētus un garšīgus ēdienus, kas palīdz remdēt izsalkumu, atjaunot spēkus un gūt enerģiju. Grāmatā ir daudz aizraujošu recepšu, kas varētu dažādot maltītes. Grāmatā iekļauta vērtīga informācija par uzturvielām, ko satur katrs ēdiens, par veselību un viegli ieviešamām ikdienas ieradumu izmaiņām, kā arī praktiski padomi un ieteikumi, kas radīs patiesu izpratni par to, kā sastādīt ēdienkarti, gudri veidot pārtikas krājumus, taupīt laiku un līdzekļus, gatavot kopā ar bērniem, vienlaikus iepazīstinot viņus ar daudzveidīgiem, uzturvielām bagātiem pārtikas produktiem. Grāmatas autors Džeimijs Olivers par šo izdevumu saka: «Šī grāmata ir uzrakstīta, lai iedrošinātu jūs baudīt lielisku, sātīgu maltīti katru dienu vai nu vienatnē, vai kopā ar ģimeni vai draugiem. Līdztekus sabalansētiem brokastu ēdieniem un man tik mīļajai nodaļai ar virtuves gudrībām piedāvāju jums lielisku un pārdomātu recepšu izvēli pusdienām un vakariņām: ātros ēdienus, veselīgos klasiskos ēdienus, salātus, karijus un sautējumus, ēdienus cepešpannā, makaronus un risoto, kā arī zupas.»

APSVEIKUMU VIZUĀLĀ VĒSTURE

Savdabīgu piedzīvojumu laikā piedāvā NicePlace TELPA, sagatavojot izstādi, kurā aplūkojamas vairāk nekā 100 gadumijas apsveikumu kartītes, kas iespiestas Latvijas PSR laikā no 1960. līdz 1989. gadam. Kartītes ir vien neliela daļa no mākslinieces Zanes Ernštreites privātkolekcijas, kurā apvienots viņas mammas un viņas pašas vākums. Kā uzsver izstādes rīkotāji, Padomju Savienībā gadumijas apsveikumi tika uzskatīti par nevēlamām atskaņām no buržuāziskā laikmeta un Jaungada apsveikumus oficiāli atļāva sūtīt tikai pēc PSRS komunistiskās partijas Centrālās komitejas ģenerālsekretāra Josifa Staļina nāves 1953. gadā, bet tad Ziemassvētkus nesvinēja, tikai Jaungadu. Uz atklātnēm līdztekus mākslinieciski neitrālām un tematiskām kompozīcijām parādījās arī politiski valsts notikumi un simboli. Pārskatot Latvijas PSR izdotās gadumijas kartītes, secināms, ka izdevniecībās kartīšu dizainus veidoja virkne populāru mākslinieku un grāmatu ilustratoru - Dainas Bēkas (vēlāk Daina Lapiņa), Maijas Brences, Edgara Folka, Anitas Kreituses, Gunāra Kroļļa, Georga Krutoja, Anitas Paegles, Margaritas Stārastes, Pāvila Šenhofa, Gunāra Vīndedža, Lolitas Zikmanes, Aijas Zīles un daudzu citu mākslinieku radītās atklātnes ir spilgtas sava laika māksliniecisko tendenču un iespēju liecinieces.