Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Filmu "Dvēseļu putenis" nākas uzņemt -20 grādu salā

© F64

Stindzinošā aukstumā, 20 grādu salā, februāra pēdējā nedēļā noslēdzās trešais filmēšanas posms filmai "Dvēseļu putenis". Tajā tika uzņemtas "Ziemassvētku kauju" un tām sekojošo "Janvāra kauju" ainas. Aukstuma dēļ tieši šis izrādījās sarežģītākais filmas uzņemšanas posms. Skarbie laikapstākļi izaicināja gan komandas, gan tehniskā aprīkojuma izturību. Filmēšanā iesaistījās aptuveni trīssimt cilvēku liela komanda, ieskaitot divus simtus brīvprātīgos masu skatu dalībniekus, kuri varonīgi salā filmējās pat desmit un vairāk stundas no vietas.

Lai ziemas kara ainu filmēšana noritētu veiksmīgi atbalstu sniedza Aizsardzības ministrija un Nacionālie Bruņotie spēki. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzsver: "Filma "Dvēseļu putenis" ir daļa no stāsta par latviešu tautas varonības garu, par ticību Latvijas valstij un tās esamībai, kā arī par latviešu karavīru, kurš ir gatavs atdot savu dzīvību par savu valsti. Tādēļ ir gluži likumsakarīgi, ka Aizsardzības ministrija un Nacionālie Bruņotie spēki sniedza atbalstu filmas tapšanā. Tā ir goda lieta un pat mūsu pienākums."

"Ziemassvētku kaujas" ir ļoti nozīmīgs notikums un ne velti Aleksandrs Grīns, pēc kura romāna motīviem tiek uzņemta šī filma, ir veltījis trešdaļu grāmatas tieši tām. Filmas režisors Dzintars Dreibergs papildina: "Bija būtiski parādīt to ticību un cerību, kas valdīja starp strēlniekiem, ka tieši "Ziemassvētku kaujas" būs izšķirošais pagrieziena punkts un bija būtiski atainot pamatīgo gatavošanos šīm kaujām. Lai gan Ziemassvētku kaujās bija lieli zaudējumi, šo kara posmu vajag uztvert kā uzvaru."

Vairāk nekā divi simti brīvprātīgie masu skatu dalībnieki, kuri piedalījās "Ziemassvētku kauju" uzņemšanā, bija atbraukuši no Ādažiem, Aizkraukles, Bauskas, Bejas, Cēsīm, Dobeles, Gulbenes, Jelgavas, Ķekavas, Kuldīgas, Lielvārdes, Liepājas, Limbažiem, Ogres, Olaines, Ozolniekiem, Pļaviņām, Preiļiem, Rīgas, Salaspils, Saldus, Smiltenes, Talsiem, Valmieras, Vecpiebalgas, Vecumniekiem un Ventspils.

Lai iedzīvinātu strēlnieku piemiņas vietas un iedvesmotu komandu, filmas veidotājiem bija ļoti svarīgi kauju ainas uzņemt autentiskās cīņu vietās, piemēram, „Ziemassvētku kauju muzejā" Jelgavas novada Valgundes pagasta „Mangaļos", Tīreļu purvā un "Rīgas mežu" Ziemassvētku kauju piemiņas vietā.

"Dvēseļu puteņa" pirmizrāde paredzēta 2019. gada 11. novembrī. Lielāko daļu filmas izmaksu sedz valsts, savukārt trūkstošo finansējumu nodrošina filmas ģenerālsponsors, viens no Latvijas dzimtajiem zīmoliem, veikals-noliktava DEPO un sponsors Latvijas Mobilais Telefons. Filmas atbalstītāju vidū ir arī AS Cēsu alus, Jūrmalas pilsētas dome, Carnikavas novada dome, Latvijas avīze un filmas un komandas oficiālais apdrošinātājs AAS BALTA.

Filmas aktieru vidū ir vairāki Latvijā plaši zināmi profesionāļi, piemēram, Vilis Daudziņš un Ivars Krasts (Jaunais Rīgas Teātris), Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa un Gatis Gāga, Raimonds Celms (Latvijas Nacionālais teātris), Jēkabs Reinis (Latvijas Kultūras akadēmija), Ieva Florence (Dailes teātris, Latvijas Kultūras akadēmija), Renārs Zeltiņš un citi. Galveno varoni filmā atveido sešpadsmit gadus vecais Oto Brantevics no Turlavas.

Filmas komandu veido 90 kino profesionāļi no Latvijas un ārvalstīm - režisors un producents Dzintars Dreibergs, galvenais operators Valdis Celmiņš, Rīgā dzimušais scenārists un Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, komponiste un prestižās Emmy balvas laureāte Lolita Ritmanis, Casting Bridge aktieru atlases režisore Gunita Groša, galvenais mākslinieks Juris Žukovskis, galvenā kostīmu māksliniece Sandra Sila, galvenā grima māksliniece Dzintra Bijubena, studija KULTFILMA un citi.