Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Pirmo reizi Londonas grāmatu tirgū tiks pārstāvēts Imants Ziedonis

© Publicitātes foto

Pirmo reizi Londonas grāmatu tirgū, kas norisināsies no 10. līdz 12. aprīlim un kurā Baltijas valstis šogad ir īpašā – goda viesu – statusā, tiks pārstāvēts dzejnieks Imants Ziedonis. Fonds Viegli kopā ar Imanta Ziedoņa muzeju Londonā prezentēs pirmo Ziedoņa dzejas izdevumu angļu valodā – grāmatu “The 1001st Blakish-Blue Night” un uzstāsies ar lekciju “Radīts Latvijā: Imants Ziedonis kā brīvības, prieka un radošuma simbols”. Tāpat Londonā notiks trīs Fonda Viegli koncerti, kuros piedalīsies fonda mūziķi un draugi.

“Mūsu izaicinājums Lielbritānijā būs nedaudz pavērt Ziedoņa apjomīgā devuma priekškaru tiem, kuri, iespējams, par Imantu dzirdējuši ļoti maz vai pat neko. Viens veids kā to darīt, ir ar enciklopēdijas un vēsturnieku palīdzību, kas sniegtu precīzus biogrāfijas datus, ieskatu publikāciju daudzumā un sarakstīto dzejoļu skaitā. Protams, arī mums ir šādas zināšanas par Ziedoni, taču mēs visi esam Imantu satikuši, runājušies, klausījušies un pievienojušies - galvenokārt viņa idejām, iecerēm un vērtību sistēmai, kuru vēlamies parādīt arī tiem, kuru dzīve ikdienā norisinās ārpus Latvijas. Mēs ticam, ka šajā pārmaiņu laikā nevis statistika, bet vērtības veidos nākotnes cilvēku,” par Lielbritānijā paredzēto stāsta viens no fonda pārstāvjiem, dibinātājiem un dziesmu autoriem - mūziķis Goran Gora.

Grāmata “The 1001st Blakish-Blue Night”, kurā pirmo reizi angļu valodā tulkoti un apkopoti 33 Fonda Viegli mūzikas albumos dzirdamie Imanta Ziedoņa dzejoļi, kas papildināti ar dziesmu autoru stāstiem par sastapšanos ar izcilo dzejnieku, savu pirmizrādi Latvijā piedzīvojusi š.g. 25. februārī Latvijas grāmatu tirgū. Tā izdota apgādā “Jumava” ar Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” atbalstu. Dzeju tulkojis Ivars Šteinbergs, grāmata papildināta ar Līgas Kitchen ilustrācijām. Londonā būs pirmā iespēja skatīt grāmatu jaunā, unikālā izdevumā - papildinātu ar moderniem paplašinātās realitātes elementiem.

Londonas grāmatu tirgū norisināsies arī īpaša lekcija “Radīts Latvijā: Imants Ziedonis kā brīvības, prieka un radošuma simbols”, kas ar Imantu Ziedoni iepazīstinās angliski runājošos. Stāstus par Ziedoņa dzīvi, daiļradi un idejām papildinās latviešiem jau labi zināmās Fonda Viegli dziesmas, kas tiks atskaņotas angļu valodā. Turklāt, piedaloties tādiem mūziķiem kā Renārs Kaupers, Jānis Holšteins - Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane - Holšteine, Raimonds Gusarevs un Jānis Strapcāns, kā arī citiem Fonda Viegli draugiem, Lielbritānijas vizītes laikā tiks sniegti vēl trīs koncerti “Tikpat viegli!” - Latvijas Republikas vēstniecībā Lielbritānijā, Ukraiņu sociālajā klubā, kā arī Daugavas vanagu mītnē “Straumēni”.

Uz Londonu līdz ar Renāru Kauperu, Goran Gora, Imanta Ziedoņa muzeja vadītāju Daci Zariņu un Fonda Viegli padomes priekšsēdētāju Žaneti Grendi un citiem Fonda Viegli draugiem dosies arī Imanta Ziedoņa muzeja krājuma priekšmets, fonda talismans Lācis Andrejs Upītis, kas Imanta Ziedoņa dzīvē ieņēmis nozīmīgu lomu. Šis lācis ir Ziedoņa un viņa dzīvesbiedres Ausmas Ziedones - Kantānes lāču kolekcijas pirmais varonis, ko abi iegādājās 1966. gadā Kabardā - Balkārijā. Lāča ievērojamais izmērs bija iemesls, kādēļ tam tika iegādāta atsevišķa sēdvieta lidmašīnā, un nu, 52 gadus vēlāk, Lācis jau atkal ieņems lidmašīnas krēslu.