Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Muzeju nakts jau klāt

TĀPAT kā aizvadītajos divos gados, arī šogad aktīvākais reģions Muzeju naktī solās būt Vidzeme, vidzemnieki un reģiona viesi 19. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 46 vietās, Kurzemē apmeklētājiem durvis tiks vērtas 32 vietās, Latgalē – 31 vietā, Zemgalē – 18, savukārt Rīgā nakts pasākumi notiks 77 vietās. Īpašu uzmanību varētu saistīt Nacionālā vēstures muzejā nesen atklātā Latvijas muzeju kopizstāde Latvijas gadsimts © Ģirts Ozoliņš/F64

Šīs nedēļas nogalē, 19. maijā, Latvijā, tāpat kā daudzviet Eiropā, notiks Muzeju nakts, kad jau no pulksten 19 līdz pat nākamās dienas pirmajām stundām durvis būs atvērtas ne tikai muzejiem, bet arī daudzām vietām, kas ikdienā apmeklētājus neuzņem. Šai dienai par godu daudzviet tiks rīkoti īpaši pasākumi, notiks filmu seansi, koncerti, radošas nodarbības, daudzviet tiks atklātas jaunas ekspozīcijas. Visi pasākumi – bez ieejas maksas.

No plašā piedāvājumu klāsta šogad ir ieteicams uzmanību pievērst Latvijas valsts simtgades gadu pārstāvošiem pasākumiem.

Šoreiz Muzeju naktī, kas Latvijā notiks jau 14. reizi, tiks godināti šūpuļa darinātāji, sargātāji un šūpotāji - Latvijas simtgades reizē Muzeju nakts tēma ir Šūpulis, jo katras tautas un nācijas pastāvēšanu nodrošina šūpulis, bet valsts dibināšanas un pastāvēšanas jēga rodama rūpēs par ģimenes, dzimtas un tautas šūpuli. Šogad muzeju naktī piedalīsies rekordliels Latvijas muzeju un sabiedriskās dzīves veidotāju (pašvaldības, nevalstiskās organizācijas u.c.) skaits - 204 vietās būs iespējams bez maksas piedalīties daudzveidīgās norisēs. Tāpat kā aizvadītajos divos gados, arī šogad aktīvākais reģions Muzeju naktī solās būt Vidzeme, vidzemnieki un reģiona viesi 19. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 46 vietās, Kurzemē apmeklētājiem durvis tiks vērtas 32 vietās, Latgalē - 31 vietā, Zemgalē - 18, savukārt Rīgā nakts pasākumi notiks 77 vietās.

No plašā piedāvājumu klāsta šogad ir ieteicams uzmanību pievērst Latvijas valsts simtgades gadu pārstāvošiem pasākumiem. Protams, īpašu uzmanību varētu saistīt Nacionālā vēstures muzejā nesen atklātā Latvijas muzeju kopizstāde Latvijas gadsimts, kuras veidošanā iesaistījās 68 muzeji no visas Latvijas - izstādē skatīta Latvijas vēsture pēdējos 100 gados. Savukārt Limbažu muzejā ir paredzēta īpaša aktivitāte, kur ikviens Muzeju naktī varēs pievienot savu dzimtas stāstu Gadsimta albumā, bet, piemēram, Turaidas muzeja apmeklētāji varēs iepazīties ar simtgades gadā atjaunoto Klaušinieku māju, kas savas durvis apmeklētājiem vērs tieši sestdien. Daudzi muzeji reģionos godā cēluši sava novada vēsturi (Rakstu raksti Jaunpilī, Gadsimts Iecavā, Kuldīga un novads 100 gados,

100 iemesli lepoties ar Jēkabpili), tāpat godā tiek celti dzimtu stāsti (Kazdangas stipro ģimeņu stāsti, Manas saknes ir Alojas novadā).

Muzeju nakts ir tradicionāls Eiropas mēroga pasākums maijā, kad vienu nakti durvis ver lielākā daļa valsts muzeju, rīkojot īpašus pasākumus un aicinot apmeklēt muzejus bez maksas. Muzeju nakts tradīcija sākusies 1999. gadā Francijā, tās mērķis ir iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē, lai nākamajā reizē ceļš uz muzeju jau būtu vieglāks un pazīstamāks. Latvija Muzeju nakts akcijā ir iesaistījusies kopš 2005. gada. Muzeja nakts pasākumus Latvijā pēdējos gados apmeklē apmēram ceturtdaļmiljons interesentu. (Salīdzinājumam - 2017. gadā muzeju apmeklējums Latvijā bija gandrīz 3,7 miljoni). Pasākums tradicionāli norisinās no sestdienas vakara pulksten 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. Muzeju nakts programma - www.muzeju-nakts.lv/lv/programma.