Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

APRITĒ: LNSO ģenerālmēģinājums Cēsīs

PIRMS JAUNA POSMA. Andris Poga: «Jebkura turneja stiprina un ceļ orķestra māksliniecisko līmeni. Protams, ka orķestra dzīve sastāv no koncertiem Latvijā, no mūzikas ierakstiem un arī no starptautiskajām turnejām. Man gribētos, lai pēc pēdējā koncerta Francijā es varētu teikt, ka orķestra kopspēle un mūsu sadarbība ir iegājusi jau nākamā, augstākā, kvalitātē. Mans kā orķestra mākslinieciskā vadītāja virsuzdevums ir vienmēr domāt par to, ko es varu darīt, lai orķestra kvalitāte augtu, un šis ir viens no maniem lielākajiem izaicinājumiem un cerībām reizē – ka šī turneja būs jauns punkts orķestra ceļā» © F64

Sestdien, 21. janvārī, koncertzālē Cēsis uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), atskaņojot programmu, kas sagatavota koncertturnejai Francijā.

Koncertā tiks atskaņots Modesta Musorgska simfoniskais tēlojums Nakts kailajā kalnā, Morisa Ravela Klavierkoncerts solmažorā, kurā soliste būs bulgāru pianiste Plamena Mangova, un Sergeja Rahmaņinova Simfoniskās dejas. Tieši šī programma tiks atskaņota pirmajos divos koncertos Francijā, uz kurieni turnejā nākamnedēļ dodas LNSO. Ar šo turneju tiks uzsākta Latvijas valsts simtgades starptautiskā programma Eiropā. Paredzēts, ka LNSO spēlēs divus koncertus Ēksanprovansā (24. janvārī) un Mecā (26. janvārī), kur tiks atskaņota tieši tāda pati programma kā koncertā Cēsīs. Pēc tam orķestrim paredzēti četri koncerti Nantes pilsētas apkaimē - Somīrā, Lavalā, Sennazērā un Larošsirjonā.

Orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga atzīst, ka šī būs ļoti atbildīga turneja, kurā pirmie divi koncerti notiks vienās no Francijas prestižākajām koncertzālēm, tāpēc arī tiek izmantota iespēja šo programmu vienu reizi nospēlēt Latvijā. «Atlasot programmu, bija svarīgi, lai orķestris sevi prezentētu kā augstas klases simfoniskā vienība. Krievu komponistu mūzika mūsu orķestrim jau vēsturiski ir stiprā puse, bet vācu un franču mūzikas atskaņošanas tradīcijas Latvijā nav tik izteiktas, lai ārzemēs mūs gribētu dzirdēt, tās atskaņojot. Šī programma lielākoties bija organizatoru izvēle,» saka Andris Poga. «Skaidrs, ka ir nepieciešams ārzemēs prezentēt latviešu mūziku, bet koncertu organizētāji un koncertzāļu vadītāji nekad neakceptē to mūziku, ko nepazīst. Piedāvāt jau var, bet viņi vienalga izvēlas to, ko, viņuprāt, grib dzirdēt viņu klausītājs. Šādas turnejas noorganizēt ir ārkārtīgi grūti jebkuram orķestrim, skaidrs, ka tās kļūst arvien īsākas pat ļoti lieliem un labi zināmiem orķestriem, tāpēc divas nedēļas un 15 koncertu ir ļoti liela turneja. Latvijas valsts vienīgais ieguldījums šajā turnejā ir aviobiļetes, kas veido apmēram 20 procentu no turnejas budžeta, un par to esam ārkārtīgi pateicīgi, bet pārējo, ieskaitot uzturēšanās izmaksas un dienas naudu, sedz turnejas organizētāji.» Turnejas organizētājs ir Francijas aģentūra Productions Internationales Albert Sarfati, kas diriģentu Andri Pogu pārstāv pasaulē.

No 1. līdz 5. februārim LNSO piedalīsies slavenajā festivālā Trakās dienas Nantē. Šis festivāls ir īpašs ar to, ka tajā ik dienu daudz koncertu, mūsu orķestris Nantē sniegs deviņus koncertus, un septiņos no tiem iekļauti latviešu mūzikas lieliski paraugi - Emīla Dārziņa Melanholiskais valsis un Artura Maskata Tango. Vēl programmā iekļauti Čaikovska, Brāmsa, Dvoržāka, Kodāja, Grīga, Rahmaņinova un Borodina darbi. Lielā daļā koncertu Nantē LNSO pievienosies arī Valsts akadēmiskais koris Latvija. Vairāki koncerti tiks pārraidīti Eiropas kultūras TV kanālā ARTE.