Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Petrauskis aicina uz orķestra Rīga festivāla Windstream atklāšanas koncertu

ŠONEDĒĻ sākas orķestra Rīga pavasara festivāls Windstream, tā atklāšanas koncertā solists būs saksofonists Oskars Petrauskis, kurš atskaņos Luisa Serano Alarkona Concertango alta saksofonam, džeza trio un symphonic band. Šis darbs Latvijā tiks atskaņots pirmo reizi. «Un šis ir vērā ņemams Latvijas mūzikas dzīvē,» uzskata mūziķis © Rūta Kalmuka/F64

«Šis koncerts, manuprāt, būs vitāls, karstasinīgs un emocionāli bagāts, un ar ļoti demokrātisku repertuāru. Kā labs priekšvēstnesis pavasarim,» ir pārliecināts saksofonists Oskars Petrauskis un aicina uz orķestra Rīga pavasara festivāla Windstream atklāšanas koncertu Tango, flamenko, džezs, kas 19. martā notiks Lielajā ģildē.

Šajā koncertā skanēs tango un flamenko ritmos komponēta spāņu autora Luisa Serano Alarkona mūzika, džeza ietekmē sacerētas Džordža Gēršvina, Roberta Rasela Beneta un Manfrēda Šneidera kompozīcijas. Par 2004. gadā sacerēto darbu Concertango alta saksofonam, džeza trio un symphonic band tā autors Luiss Serano Alarkons raksta, ka tā pamatā ir gan instrumentāla sintēze, apvienojot klasisko simfonisko pūtēju orķestri ar džeza trio (klavieres, bass, perkusijas), gan dažādu muzikālu stilu sintēze - sākot ar atsaucēm uz 20. gadsimta sākumu un beidzot ar īstiem džeza elementiem, starp kuriem nozīmīga ir solista improvizācija. Galvenais varonis - solo alta saksofons. Koncertā to spēlēs Oskars Petrauskis. «Esmu priecīgs par šādu uzaicinājumu no orķestra puses, kas mani redzēja kā solistu atklāšanas koncertā. Šajā mūzikā jūtos kā komforta zonā - spāņu komponista skaņdarbu caurvij tango ritmi, spilgti jūtama argentīnieša Astora Pjacollas ietekme,» saka saksofonists. «Concertango alta saksofonam, džeza trio un symphonic band pirmo reizi tiks atskaņots Latvijā, un šis ir vērā ņemams fakts saksofona mūzikas dzīvē Latvijā, vispār - Latvijas mūzikas dzīvē. Šis opuss ir arī grūts, fizisks izaicinājums solistam, no dažādiem aspektiem šis ir nozīmīgs notikums,» uzskata Oskars Petrauskis, piebilstot, ka solistam «šo koncertu ir vērts paturēt repertuārā».

Ikdienā Oskars Petrauskis ir orķestra Rīga saksofonu grupas koncertmeistars un šo iespēju uzskata par lielisku izpausmi savai profesionālajai darbībai, kurā ir gan kamermūzikas projekti, gan dalība Hylem trio sastāvā kopā ar Rihardu Zaļupi un Raimondu Petrauski. Oskars Petrauskis atzīst, ka viņa sadarbība ar orķestri Rīga sākusies kā solistam pēc studijām Parīzē un Berlīnē. «Šis orķestris pēc savas būtības ir unikāls, šādi profesionāli symphonic band pasaulē ir ne vairāk kā četri, šis orķestris ir kā unikāls kultūras piemineklis, un šim orķestrim noteikti ir nākotne,» uzskata Oskars Petrauskis. Nereti gan nākas dzirdēt, ka pūtēju orķestris ir padomju laika paliekas, un mūziķis atzīst, ka, iespējams, šāds priekšstats veidojies no tā, ka padomju laikā pūtēju orķestri tika izmantoti kā militāri orķestri. «Protams, militārajās struktūrās veidoja šos orķestrus, lai būtu iespējams brīvā dabā spēlēt maršus, bet pūtēju orķestru kultūra ir attīstījusies daudz plašāk, šobrīd šiem orķestriem - symphonic band - ir atsevišķa niša mūzikas dzīvē. Priekšstati jau tiek lauzti, protams, kādam vienmēr būs kas sakāms, bet es uzskatu, ka tāda viedokļa paudējs vienkārši nav pietiekami bieži apmeklējis orķestra Rīga koncertus, dzirdējis mūsu repertuāru, lai gan koncertu ir diezgan daudz sezonas laikā. Jau sen pūtēju orķestris nav tikai militāru maršu izpildītājs,» saka Oskars Petrauskis. Un pavasara festivāla Windstream atklāšanas koncertu Tango, flamenko, džezs saksofonists apzīmē kā vitālu, karstasinīgu un emocionāli bagātu.

Pavasara festivāla Windstream, kuram izvēlēta devīze Mosties un atceries, dzirdi un baudi, nākamie koncerti notiks 25. martā, 6. un 14. aprīlī.