Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Sestdien Talsos būs Raimonda Tigula brīvdabas mūzikas koncerts

DABAS SKAŅU MEDITĀCIJAS MEISTARS Raimonds Tiguls sestdien visus labas mūzikas cienītājus aicina uz īpašu sajūtu vakaru Tiguļkalnā © Privāts arhīvs

«Pagājušās vasaras sākumā mašīnas bagāžniekā ieliku saliekamo krēslu – ar tādu domu, ka kādu dienu aizbraukšu mierīgi pasēdēt pie jūras. Rudenī attapos, ka tā arī nebiju aizbraucis. Šogad tomēr gribētu dažas dienas izrauties, lai gan – izskatās, ka šovasar man darbu ir vairāk nekā jebkad,» saka komponists Raimonds Tiguls.

Sestdien pulksten 20 viņš ikvienu interesentu aicina uz Talsiem, kur jau sesto reizi norisināsies Raimonda Tigula brīvdabas mūzikas koncerts Tiguļkalnā, augstākajā no deviņiem pilsētas pakalniem pulcējot kopā draugus un domubiedrus un radot īpašu sajūtu vakaru ikvienam koncerta apmeklētājam.

Šogad Tiguļkalna ozolu ielokā būs daudz vairāk mūziķu, nekā ir bijis iepriekšējos piecus gadus. «Tas gan nav pašmērķis, tā vienkārši ir sanācis,» nosaka komponists Raimonds Tiguls, atklājot, ka sestdien viņš būs kopā ar jauniešu kori Kamēr... un tā diriģentu Jāni Liepiņu, kuri Tiguļkalnā atgriezīsies pēc divu gadu pārtraukuma - ar programmu Teika par mums (ar Rasas Bugavičutes vārdiem), ko komponists uzrakstīja uz kora 25 gadu jubileju. Ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu grupu, ar kuriem kopā tiks spēlēta mūzika no deju lieluzveduma Lec, saulīte. Ar solistiem Kristīni KārkliKalniņu un Martu Kristiānu Kalniņu, ar ģitāristu Mārci Auziņu un arfisti Ievu Šablovsku, ar dūdu un bungu grupu Auļi, ar Stiprajām sievām un neiztrūkstoši arī ar basģitāristu Robertu Rasu un Arti Orubu pie bungām. Pirmoreiz Tiguļkalnā būs arī dejotāji - Tautas deju ansamblis Līgo Jāņa Purviņa vadībā. Tāpat koncertā sagaidāmi arī citi pārsteigumi, jaundarbi un atkal satikšanās.

Brīvdabas koncerts, kura idejas autors un mākslinieciskās programmas vadītājs ir komponists Raimonds Tiguls, aizsākts 2012. gadā kā iecere ik vasaru jūnija pirmajā sestdienā Tiguļkalnā pulcēt vienkopus mūziķus un to apvienības, ar kurām veidotajos sadarbības projektos atspoguļojas gan komponista daiļrades daudzpusība, gan īpaši Latvijas dabai, tautai, kultūrai un dzīvesziņai raksturīgās sajūtas un skanējums. Kā ikkatru gadu, arī šoreiz koncerts apmeklētājam pieejams bez ieejas maksas.

Taujāts, kas viņa dzīvē noticis pa vidu starp šo un iepriekšējo koncertu Tiguļkalnā, komponists atteic, ka gads bijis ļoti ražīgs: 19. Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā pirmatskaņojumu piedzīvojis viņa darbs The Brook (Strautiņš), kas vēsta par dzīvi kā strautiņu, kurš laužas uz priekšu, un apbalvojums ir ceļš uz jūru, uz kaut ko plašāku. Bijuši vairāki tāli braucieni - gan viesošanās Austrālijas latviešu kultūras dienās, gan piedalīšanās Amerikas Kordiriģentu asociācijas (American Choral Directors Association) konferencē, kas notika Mineapolē un kur amerikāņu kora izpildījumā skanēja viņa skaņdarbs Moonlight Sound Design, ko viņš savulaik bija sarakstījis korim Kamēr... «Viņiem bija ļoti iepaticies šis skaņdarbs, kurā arī es pats spēlēju hangu, un tad nu es braucu uz šo konferenci viņiem to piespēlēt. Viss noritēja ļoti veiksmīgi, izskanēja skaisti un grandiozi, un vēlāk es arī noslēdzu līgumu par nošu izdošanu Amerikā. Tas man bija ļoti nozīmīgs notikums,» stāsta Raimonds Tiguls, piebilstot, ka pavisam nesen, kad šis koris devās tūrē pa Eiropu, viņš tiem pievienojās uz vienu koncertu - Vācijas pilsētā Eizenahā, kur ir dzimis Johans Sebastiāns Bahs.

«Starp citu, skaņdarbs, ko atskaņojām Amerikā, ir izskanējis arī Tiguļkalnā. Un šogad mēs atkal to atskaņosim - es esmu izveidojis jaunu aranžiju, kur kopā ar kori Kamēr... piedalīsies arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu grupa. Tas atkal būs īpašs notikums, jo šis skaņdarbs vēl nekad nav skanējis korim ar stīgām, plus vēl hangs,» aizrautīgi stāsta Raimonds Tiguls.

Bet par plāniem vasarai viņš saka: «15. jūlijā ar elektroniskās mūzikas programmu uzstāšos festivālā Positivus, kopā ar bundzinieku Arti Orubu. Ir viens pasūtījums no Ņujorkas latviešu kora, jāuzraksta arī divi apjomīgi darbi, par kuriem neko daudz stāstīt vēl negribu. Katrā ziņā, izskatās, ka šovasar darbu ir vairāk nekā jebkad.».