Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Kalifornijas zēnu un jauniešu koris koncertēs Ogrē un Rīgā

© Publicitātes foto

Divos koncertos Latvijā – pirmdien, 19. jūnijā, pulksten 19 Ogres Kultūras centra Mazajā zālē un otrdien, 20. jūnijā, pulksten 18 Rīgas Sv.Pētera baznīcā – uzstāsies Kalifornijas (ASV) zēnu un jauniešu koris Ragazzi. Ieeja koncertos – bez maksas.

Kora dalībnieki ir vecumā no deviņiem līdz 18 gadiem, tātad korī saskan gan zēnu dzidrie un sudrabaini skanīgie tembri, gan jau vīru balsu spēks un plašums.


Koris Ragazzi (tulkojumā no itāļu valodas - zēni, puiši) dibināts 1987. gadā. Tā dibinātāja un galvenā diriģente Džoisa Kīla (Joyce Keil) ar zēnu un jauniešu kori Ragazzi regulāri koncertē ne tikai ASV, bet arī sniedz koncertus ārzemēs. Koris uzstājies arī Kārnegija zālē Ņujorkā (2014), tā uzstādot sev visaugstākās pakāpes uzdevumus mūzikā.


Šajā koncertbraucienā pārstāvēta plaša, apjomīga un reizē daudzveidīga programma - skanēs gan Rietumeiropas garīgās kormūzikas skaistākie skaņdarbi un amerikāņu mūsdienu komponistu sacerējumi, gan skanīgie spiričueli un dažādu tautu tautasdziesmas tradicionālajās un mūsdienu apdarēs.
Garīgā repertuāra sadaļā ir gan Antonio Vivaldi, gan Johana Sebastiāna Baha, gan Jozefa Haidna un citu autoru darbi. Pārstāvēti arī krievu kora mūzikas klasiķi Pāvels Česnokovs un Sergejs Rahmaņinovs. Amerikas devumu šajā jomā demonstrē Ēriks Vitekrs - starptautisku atpazīstamību sasniedzis mūsdienu ASV komponists. Vienlaikus pārstāvēti arī vieglākas, izklaidējošākas mūzikas atzari - skanēs gan tēmas no mūzikla Nožēlojamie, gan arī Džona Lenona Imagine un dziesmas no rokgrupas Bastille repertuāra.