Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Koklētāji pulcējas Dikļos

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Rīt, 29. jūnijā, pulksten 20.30 Kocēnu novada Zilākalna svētvietā norisināsies dziesmu vakars, kurā pieredzējušu koklētāju vadībā uzstāsies Pasaules koklētāju nometnes dalībnieki.

Pasaules koklētāju nometne no 28. jūnija līdz 1. jūlijam Dikļos tiek rīkota, lai ieskandinātu Latvijas simtgadi un popularizētu tradicionālās kokles spēles tradīcijas, kā arī veicinātu Latvijas kultūrvēsturiski nozīmīgo vietu atpazīstamību. Šogad tā notiek pirmo reizi, tajā piedalīsies 50 dalībnieki, tostarp koklētāji no Vācijas, Japānas un Francijas. Kā atzīst koklētāja un etnomuzikoloģe, kā arī viena no nometnes organizatorēm Laima Jansone, interesentu skaits bija lielāks. Iespējams, šāda koklētāju nometne varētu pārtapt par jaunu tradīciju. Laima Jansone uzsver, ka pēdējo gadu laikā kokles spēle ir kļuvusi aktuāla un pieprasīta ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. «Pasaules koklētāju nometne sniegs iespēju kokles spēles entuziastiem - kā profesionāļiem, tā arī amatieriem - vairāku dienu garumā vienoties kopīgā tradicionālās kokles skaņu baudīšanā,» atzīst Laima Jansone.

Vairāku dienu garumā nometnes dalībnieki darbosies meistarklasēs pie pieredzējušiem kokļu pedagogiem - Laimas Jansones, Edgara Lipora, Zanes Sniķeres un Ilzes Ozolas. Viņi apmeklēs tradicionālās dziedāšanas nodarbības pie etnomuzikaloģes Ineses Mičules, kā arī elpošanas vingrinājumu nodarbības un citas aktivitātes, kas piemērotas koklētājiem, pie Ilzes Seleckas. Nometni noslēdzot un XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku ieskaņas koncertu ievadot, 1. jūlijā pulksten 17.00 norisināsies dalībnieku kopīga uzstāšanās un saspēle pie Neikena Liepas, turpat Dikļos.