Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Ansamblim "Greizais ratiņš" 22 gadi; tam jauna koncertprogramma "Kur tad ir tā saule?"

© Ekrānšāviņš no avīzes

«Neskatoties uz to, ka mūsu ikdiena pamatā ir mākoņaina, ir jāsaglabā ticība, ka tur, aiz mākoņiem, ir saule,» saka Latvijas Nacionālā teātra aktieru ansambļa Greizais ratiņš muzikālais vadītājs, komponists Valdis Zilveris.

Šogad ansamblim aprit 22 gadi un, lai to godam nosvinētu, aktieri Dace Bonāte, Juris Hiršs, Ivars Puga, Uldis Anže un Normunds Laizāns ar jaunu koncertprogrammu Kur tad ir tā saule? dosies pie saviem skatītājiem visā Latvijā.

Latvijas Nacionālā teātra aktieru apvienība radās 1995. gadā, kad, veidojot kārtējo Teātra Žurkas iestudējumu, milzīgas skatītāju simpātijas izpelnījās aktieru parodijas par populārām dziesmām un izpildītājiem. Tā paralēli dziesmu aptaujai Vecais ratiņš režisors Edmunds Freibergs ar pavēli radīja aktieru apvienību Greizais ratiņš, izvēloties aktierus, kuri «kaut cik necik prata dziedāt». Kā dziedošais aktieris numur viens ansamblī tika iekļauts Juris Hiršs, viņam līdzās Uldis Anže, Ivars Puga un Normunds Laizāns. Kad «puiku sastāvs» bija noformēts, ansambļa tētis iedomājies, ka ir vajadzīga arī kāda dāma - lai viņiem nebūtu garlaicīgi. Un viņa izvēle bija par labu skanīgās balss īpašniecei Dacei Bonātei.

Nākamo piecu gadu laikā jaunizveidotā dziedošo aktieru apvienība piedzīvoja īstu zvaigžņu stundu. Piesaistot komponistu Valdi Zilveru, tika radītas piecas programmas un izdoti pieci albumi, kas tika izdziedāti Latvijas brīvdabas estrādēs, pulcējot daudzus desmitus tūkstošu visu paaudžu skatītāju.

Šogad aktieri no jauna ir apvienojušies, lai atcerētos labāko, kas ansambļa programmā ir bijis, un, protams, dalītos ar jauniem jokiem un sirsnīgām dziesmām.

«Tā kā mums visiem ļoti pietrūkst saulītes, mūsu jaunā programma - Kur tad ir tā saule? - veidota saules zīmē. Gan Rainim ir poēma Ave Sol, kas ir himna saulei, gan visa mūsu tautas dzīve paiet saules zīmē, jo mūsu skaistākie svētki ir vasaras un ziemas saulgrieži,» saka Valdis Zilveris, piebilstot, ka jaunajā programmā Greizais ratiņš izpildīs gan savas zelta dziesmas, no kurām veltījums Smiltenes tantei jau kļuvis leģendārs, gan ļoti daudz jaunu dziesmu. Viens liels bloks būs ar ļoti skaistām komponista Ulda Stabulnieka dziesmām no teātra izrādēm, kas savulaik spēlētas Latvijas Nacionālajā teātrī. Viens lustīgs bloks būs ar mazliet piemirstām, bet lipīgām un līdzi dziedamām komponista Ivara Vīgnera dziesmām no Leļļu teātra izrādes Šveiks. Un, protams, populāras dziesmas par sauli. «Ar savām jaunajām dziesmām gribam vairot savos skatītājos optimisma sajūtu, ko dod saules enerģija, jo tādējādi mēs visi vairāk smaidām, priecājamies un esam laimīgāki,» saka ansambļa muzikālais vadītājs. Viņš atklāj, ka programmas tituldziesma ir Tur, aiz mākoņiem, ir saule, jo tieši ar šīs dziesmas mesidžu aktieru ansamblis grib saviem skatītājiem iedot ticību, cerību, spēku un enerģiju - dzīvot un iet uz priekšu.

Greizā ratiņa radītājs Edmunds Freibergs uzskata: aktieri joprojām turas kopā tāpēc, ka darbošanās šajā ansamblī piešķir viņu dzīvei vēl kādu īpašu krāsu. «Te jau vairs nav runa par absolūti mirdzošu vokālo sniegumu, bet gan par to, ka pieci spoži aktieri, bez kuriem šodien Nacionālais teātris vispār nav iedomājams, grib satikties ar saviem skatītājiem un komunicēt ar viņiem pēc citiem spēles noteikumiem. Un es esmu pārliecināts, ka ir skatītāji, kuri to ļoti gaida.»

Savu koncerttūri Greizais ratiņš uzsāks piektdien Kuldīgas estrādē, 8. jūlijā dziedās un jokos Talsos, Sauleskalna estrādē, 14. jūlijā - Madonas pilsētas estrādē, 15. jūlijā - Saldū, Kalnsētas parka estrādē, 22. jūlijā - Kandavā, Ozolāju estrādē, 23. jūlijā - Dobelē, Ķestermeža estrādē, bet tūres noslēgums būs 30. jūlijā Smiltenē, Jāņukalna estrādē.

Saistītās ziņas