Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

No 12. līdz 15. jūlijam norisināsies starptautiskais klasiskās mūzikas festivāls "Sensus"

FESTIVĀLĀ SENSUS divos koncertos pie diriģenta pults stāsies starptautiski atzītais diriģents Karels Marks Šišons © Publicitātes foto, Marco BORGGREVE

No 12. līdz 15. jūlijam Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un Ventspils teātra namā Jūras vārti norisināsies starptautiskais klasiskās mūzikas festivāls Sensus.

Festivāls Sensus notiek pirmo reizi, tā formāts veidots tā, lai tajā varētu satikties un kopīgi muzicēt visdažādāko valstu mūziķi. Šajā festivālā pirmo reizi Latvijā vienkopus pulcēsies vairāk nekā astoņdesmit orķestra Berlīnes filharmoniķi, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw un citu labāko Eiropas un Latvijas simfonisko orķestru vadošie mūziķi. Festivāla programmā plānoti vairāki kamermūzikas un simfoniskās mūzikas koncerti, meistarklases mūzikas studentiem, kā arī simfoniskās mūzikas koncerts bērniem un vecākiem.

Šovakar, 12. jūlijā, Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks festivāla Sensus atklāšanas koncerts, kurā uzstāsies kvarteta Artemis pirmā vijole Vineta Sareika un Sennu Laine (čells), leģendārā orķestra Berlīnes filharmoniķi stīgu kvartets, kura sastāvā muzicē arī kontrabasists Gunārs Upatnieks. Koncerta pirmajā daļā būs iespēja dzirdēt reti atskaņoto Volfganga Amadeja Mocarta Adagio un fūgu divām vijolēm, altam un basam, kā arī Ludviga van Bēthovena slaveno Devīto jeb Kreicera vijoļsonāti, veltītu laikabiedram, ievērojamajam vijolniekam Rūdolfam Kreiceram. Sonāti būs iespējams klausīties pārlikumā vijolei un stīgu kvintetam. Koncerta otrajā daļā - Kārļa Lāča jaundarba pirmatskaņojums un Franča Šūberta Stīgu kvintets Do mažorā, kas tapis dažus mēnešus pirms autora nāves. To pamatoti uzskata par vienu no visu laiku izcilākajiem kamermūzikas paraugiem.

Klasiskās mūzikas festivāla Sensus otrajā kamermūzikas programmā Sveiciens Francijai 13. jūlija vakarā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars līdzās talantīgajiem Latvijas kamermūziķiem uzstāsies trīs pasaules vadošie pūšaminstrumentālisti. Koncerta pirmajā daļā slavenie Latvijas kamermūziķi - flautiste Anete Toča, obojists Egils Upatnieks un klarnetists Guntis Kuzma - satiksies ar vienu no mūslaiku ievērojamākajiem fagotistiem, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra solistu Gustavo Nunjesu no Urugvajas un slovēņu mežradznieku, orķestra Berlīnes filharmoniķi mūziķi Andreju Žustu. Koncerta otrajā daļā franciski elegantu mūziku atskaņos Francijas Radio filharmoniskā orķestra un Seulas Filharmoniskā orķestra pirmā trompete Aleksandrs Batī, arī Fabriss Milišers, kurš ir pirmais un līdz šim vienīgais trombonists, kurš uzvarējis starptautiskajā ARD izpildītāju konkursā, kas kopš 1952. gada notiek Vācijas pilsētā Minhenē. Koncerta programmā Fransiss Pulenks, Žaks Kasterēds un Žans Mišels Damāzs. Ar lieliskajiem pūšaminstrumentālistiem koncerta abās daļās tiksies viena no Latvijas izcilākajām pianistēm Agnese Egliņa.

Piektdien, 14. jūlijā, Ventspilī teātra namā Jūras vārti un 15. jūlijā Liepājā koncertzālē Lielais dzintars uzstāsies Latvijas Festivāla orķestris, kurā kopā ar vadošajiem Latvijas mūziķiem muzicēs visi festivāla viesmākslinieki, bet pie diriģenta pults stāsies starptautiski atzītais diriģents Karels Marks Šišons, kurš no 2009. līdz 2012. gadam bija arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs un joprojām ir pasaules lielāko opernamu un koncertzāļu pastāvīgs viesis. Programmā - Mihaila Gļinkas operas Ruslans un Ludmila uvertīra, Igora Stravinska krāsainā svīta no baleta Ugunsputns un Riharda Štrausa krāšņā svīta no operas Rožu kavalieris. Īpašs brīdis - pasaulslavenā vijolnieka, Eiropas labāko orķestru sadarbības partnera Sergeja Krilova solo Pētera Čaikovska populārajā Vijoļkoncertā. Kopš 2008. gada Sergejs Krilovs ir Lietuvas kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs. 2016.-2017. gada sezonā Krilovs koncertē ar Londonas Filharmonisko orķestri, Berlīnes Konzerthaus orķestri, Skotijas Karalisko Nacionālo orķestri, Bāzeles simfonisko orķestri un citiem.