Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Sestdien Mazajā Mežotnes pilī uzstāsies "Trio Sōra"

TRIO SŌRA meitenes jau uzstājušās klaviermūzikas festivālā La Roque d’Anthéron, Parīzes filharmonijā, Vigmora zālē Londonā, Francijas Radio un Parīzes Jauno talantu koncertu sērijā, koncertējušas Šveicē, Somijā, Anglijā un Beļģijā, bet sestdien viņas muzicēs Mazajā Mežotnes pilī © Publicitātes foto

«Spēlēt mājās ir ļoti īpaši un reizē arī atbildīgi, jo te mani klausās cilvēki, kuri mani zina jau ilgus gadus. Un es, protams, gribu, lai mani te gaida un aicina atkal,» saka jaunā vijolniece Magdalēna Geka (24).

Sestdien pulksten 20 Pētera Vaska fonda rīkotajā koncertā Mazajā Mežotnes pilī uzstāsies Trio Sōra, kurā apvienojušās jaunas un talantīgas mūziķes no Latvijas un Francijas - vijolniece Magdalēna Geka (Latvija), pianiste Polīne Šenē (Francija) un čelliste Anžela Legaza (Francija).

Jau sesto gadu Pētera Vaska fonds vasaras koncertam pasūtina skaņdarbus latviešu komponistiem, un šogad klavieru trio mūziku sacerējuši komponisti Platons Buravickis un Indra Riše. «Sestdienas koncertā būs iespēja dzirdēt arī Pētera Vaska Līdzenuma ainavas pārlikumā klavieru trio, kas man ir ļoti īpašs skaņdarbs. Ļoti daudzas reizes esmu to klausījusies, bija doma to spēlēt jau pagājušogad festivālā Jaunie Latvijas kamermūziķi - Saulkrastiem, bet mani grafiki diemžēl nesakrita un to nospēlēja citas meitenes. Bet man ir liels prieks, ka to izdevies sagatavot kopā ar klavieru trio,» stāsta Magdalēna Geka, atklājot, ka sestdienas koncertā Trio Sōra izpildījumā būs iespēja dzirdēt arī slaveno Morisa Ravela Klavieru trio, vienu no monumentālākajiem klavieru trio skaņdarbiem.

Jaunā vijolniece, kura spēlē Camillus Camilli 1737. gadā darinātu vijoli, ko viņai laipni aizdevis Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelas sponsors, stāsta, ka Trio Sōra ir izveidojies 2015. gadā un jau kļuvis par sešu starptautisku konkursu un balvu laureātu. Šā gada aprīlī talantīgās meitenes uzvarēja prestižajā Parkhouse Award konkursā Londonā un balvā ieguva iespēju spēlēt debijas koncertus Londonas prestižākajās kamermūzikas zālēs. «Par uzvaru citā konkursā ieguvām iespēju ierakstīt debijas albumu, kas iznāca 2016. gada novembrī - tas bija Haidna, Bēthovena un Mendelszona trio. Tāpat esam ieguvušas prestižā Kuhmo kamermūzikas festivāla Somijā Oļega Kagana piemiņas balvu - par labāko kameransambļa atskaņojumu,» stāsta Magdalēna Geka. Viņa ir absolvējusi maģistrantūru Parīzes Nacionālajā Mūzikas un dejas konservatorijā, kur mācījās pie profesora Svetlina Ruseva. Šobrīd talantīgā mūziķe studē kamermūziku Trio Sōra sastāvā un duetā ar pianistu Orlando Basu.

Uz Latviju viņa atbrauc vidēji trīs, četras reizes gadā. «Nebiju bijusi vairāk nekā pusgadu, jo maija beigās bija jāpabeidz maģistrantūra. Palikšu te līdz 9. augustam, jo līdz 6. augustam notiks manis iniciētā festivāla Jaunie Latvijas kamermūziķi - Saulkrastiem 2017 koncerti [ieeja koncertos brīva], un tad vēl dažas dienas gribu atpūsties Latvijā. Nākamreiz šurp braukšu oktobrī uz Ventspils kamermūzikas dienām, kas notiks no 22. līdz 29. oktobrim. Šogad festivāls notiks jau otro reizi, un tajā piedalīsies Andrejs Osokins, arī vijolniece Minna Pensola no Somijas, no pazīstamā stīgu kvarteta Meta4, kā arī Ventspils Mūzikas vidusskolas studenti un absolventi, ar kuriem nedēļas laikā kopā veidosim četras koncertprogrammas,» stāsta šī festivāla idejas autore un organizatore, piebilstot, ka pagājušogad festivāls izpelnījās ļoti lielu publikas atsaucību, par ko, protams, viņai bija ļoti liels prieks. «Tad nu mēģināsim šogad šo pasākumu darīt vēl krāšņāku un interesantāku.»

Magdalēna Geka stāsta, ka šis periods viņas radošajā dzīvē ir relatīvi mierīgs. «Pēdējie trīs četri mēneši pagāja kā vāveres ritenī, un jau oktobra sākumā tas atkal atsāksies. Tāpēc pa šo laiku mazliet jāatpūšas, jāsagatavo jaunas programmas ar Trio Sōra un uz trim nedēļām jāaizbrauc uz meistarklasēm Vācijā. Piemēram, 7. oktobrī mums ir četri koncerti, trīs no tiem - mazā pilsētiņā Francijā, kur savulaik dzīvojis Moriss Ravels, bet pusvienos naktī - Parīzes Baltajās naktīs (Nuit Blanche 2017). Jau vairākus gadus tā ietvaros notiek īpašs pasākums - kvartetu nakts, kad visu nakti kvarteti spēlē mūziku. Pagājušogad tas izpelnījās milzīgu atsaucību, tāpēc šogad tas ir trīskāršojies, un tajā piedalīšos arī es ar savu klavieru trio,» priecīgi stāsta Magdalēna Geka.