Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

"Auļi" rotājas ar tautumeitām

© Publicitātes foto

Ar elegantu koncertprogrammu Āraišu arheoloģiskajā parkā jūlijā klajā nāca folkmūzikas projekta Auļi un Tautumeitas jaunais albums Lai māsiņa rotājas.

Šis ir ārkārtīgi interesants projekts - tajā kauliņus kopā metusi bungu un dūdu grupa Auļi, kā arī etno mūzikas apvienība Tautumeitas. Pirmais singls Manā lopu laidarā tika publicēts jau Līgo svētku priekšvakarā un uzreiz spēja radīt interesi par jauno apvienību.

Jāatgādina, ka Auļi galvenokārt izpilda instrumentālo mūziku - dažādu latviešu tradicionālo tautas deju un dūdu melodiju aranžējumus, citu Eiropas tautu tradicionālās melodijas, kā arī savus oriģinālos skaņdarbus un tautasdziesmu aranžējumus. Savukārt Tautumeitas ir etno mūzikas grupa, kurā apvienojušās sešas mūziķes. Šobrīd dalībnieces izkopj latviešu tradicionālo daudzbalsīgo dziedāšanu, kas viņām ir sevišķi tuva. Dziesmas spēks un kopīgi radītā balsu rezonanse veido īpašu un atmiņā paliekošu skaņu. Abu šo grupu sadarbībai gluži likumsakarīga ir kāzu tēma: Auļu dūdu un bungu spēcīgais skanējums pārstāv vīrišķo elementu, bet Tautumeitas (pats grupas nosaukums jau ietver sevī kāzu tematiku - tautās iešanu) ar savu izteikti maigāko skanējumu, tomēr gana jaudīgu daudzbalsīgo dziedāšanu pārstāv sievišķo. «Tāpat kā dzīvē jaunajam pārim pēc kāzām ir jāiemācās sadzīvot, lai viens nenomāktu otru, arī mūzikā Auļi un Tautumeitas meklē saskaņu, viens otru papildinot,» tiek pieteikts šis projekts.

Saskaņu viņiem nāksies atrast jau pavisam drīz, jo jaunais albums plašākai auditorijai tiks atrādīts īpaši veidotā un vizuāli iespaidīgā programmā trīs pilsētās: 26. augustā Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē, 29. septembrī Vidzemes koncertzālē Cēsis un 13. oktobrī Jelgavas kultūras namā. Septiņpadsmit mūziķi uz skatuves izspēlēs un izdziedās cilvēka dzīvē nozīmīgo precību un kāzu posmu - izklausās iespaidīgi! Šajā koncertu sērijā projekta dalībnieki īpašu uzmanību pievērsuši arī skatuves scenogrāfijai un gaismu programmai. «Albums un koncertprogramma ir tapuši, abām grupām cieši sadarbojoties un to dalībniekiem vienam otru papildinot. Klausoties kopīgi veidotos skaņdarbus, vērīgs klausītājs varēs atpazīt gan Auļu, gan Tautumeitu rokrakstu. Manuprāt, mums ir izdevies izveidot lielisku 17 mūziķu lielu radošo komandu, un šāda veida kombinācija ir unikāla Latvijas mūsdienu tautas mūzikas žanrā,» uzskata Auļu mūziķis Kaspars Bārbals.