Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Lorde “Melodrama”

© Publicitātes foto

Jaunzēlandes dziedātājai Lorde (īstajā vārdā Ella Marija Lanī Jeliča-O’Konora) ir tikai 20 gadu, taču viņas sasniegumi jau rakstāmi itin pagarā virtenē.

Atliek kaut vai minēt, ka līgumu ar ietekmīgo ierakstu koncernu “Universal Music” viņa parakstīja 13 gadu vecumā, debijas mazā platīte jeb EP “The Love Club” iznāca dziedātājai esot tikai 16 gadus jaunai, savukārt šajā diskā iekļautais hits “Royals” saņēma divas “Grammy” balvas, ļaujot meitenei kļūt par trešo jaunāko prestižā patafona saņēmēju šīs balvas pasniegšanas vēsturē. Lorde debijas albums “Pure Heroine” pasaulē tika pārdots vairāk nekā 5 miljonu kopiju apmērā, no kuriem štatos vien tika izpirkti 1,6 miljoni albumu - nav slikti jaunai meitenei no Jaunzēlandes, vai ne? “Melodrame” klajā nāca jūnija vidū un kļuva par Nr.1 štatos, bet Apvienotajā Karalistē ietika Top 6. Lorde to raksturojusi kā konceptuālu darbu, kas stāsta par pašas sajūtām pēc pirmo nopietno attiecību beigām un pēkšņo slavu, tas veltīts skumjām un vientulībai. Pēc strauji uznākušā popularitātes viļņa dziedātāja noslēpusies savās mājās Oklendā, kur arī sākusi rakstīt dziesmas, bet turpinājusi to darīt dažādās Ņujorkas vietās - viesnīcās, metro, ielās. Darbs pie šī albuma sācies jau 2013. gada beigās, tā producents ir Džeks Antonovs no “Bleachers”. Kritiķu atsauksmes ir ļoti labvēlīgas: tādi izdevumi kā “NME” un “The Daily Telegraph” šim albumam ielikuši piecas zvaigznes no piecām, “Rolling Stone” - četras, bet kopumā “Metacritic” rangā “Melodrama” tikusi pie 91 punkta no 100. Ļoti cienījami.

PAR. Lorde mūziku un lielāko daļu tekstu savām dziesmām sacer pati - jau tas vien uz viņas daiļradi liek lūkoties ar cieņu. Turklāt šīs dziesmas un arī pats dziedājums viņai sanāk ļoti pārliecinošs - kas būs vēl tālāk?! Ja par dziesmām, tad no visiem aspektiem pārdomas rosinošākā šķiet “Sober II (Melodrama)” un tās saturā it kā ievadošā “Sober”. Dejojams un/vai klausāms elektropops - klausoties Lorde balss tembrā, gribētos viņu dēvēt par “elektropopa Bjorku”, kas gan droši vien būs zaimošana. No otras puses - pat Deivids Bovijs taču savulaik teicis, ka šī meitene ir mūzikas nākotne.

PRET. Šis nu atkal ir tas gadījums, kad nākas atzīties savā bezspēcībā - kas te tāds ir, lai par to tā fanotu?! Nesaprotami. Neviena dziesma īpaši neaizķeras atmiņā.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.