Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Jūrmalā izskalos Petera, Zālītes un Rača pērles

FESTIVĀLAM Bigbank Latvijas pērles raksturīgi, ka tajā tiek izpildīti tikai latviešu mūzikas hiti – mūsu skaistākās un vērtīgākās dziesmas. Šogad festivāla dziesmu autori ir trīs izcili dzejnieki – Guntars Račs, Māra Zālīte un Jānis Peters © Ekrānšāviņš no avīzes

Šīs nedēļas nogalē – no 25. līdz 27. augustam – jau ceturto gadu pēc kārtas Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, notiks populārās mūzikas festivāls Bigbank Latvijas pērles, kas piedāvās daudzveidīgu pašmāju mūzikas krāsu paleti.

Festivālā vienmēr skanējušas tautā iemīļotas un pazīstamas dziesmas - latviešu mūzikas pērles, kuras visas vieno kāda tematika. Šogad festivāla programmai izvēlēti trīs dažādu paaudžu dziesmu tekstu dižgari, trīs izcili dzejnieki, kuri ir radījuši tik daudzas dziesmu pērles, bez kurām latviešu dziesmu krājumi nebūtu iedomājami - tie ir Jānis Peters, Māra Zālīte un Guntars Račs.

Kā stāsta festivāla idejas autore un producente Elita Mīlgrāve, latviešu tautas bagātība un lielākā vērtība ir dziesmas. «Dziesmas mūs vieno, priecē un aizkustina. Un tieši dzejnieki ir tie, kuri melodijām dod dvēseli - vārdus, kas ļauj mums apdziedāt visu skaisto, pārsteidzošo, paust savas jūtas, mīlestību, prieku vai skumjas.»

* 25. augusta vakarā Dzintaru koncertzālē būs dzirdama dzejnieka Jāņa Petera daiļrade. Tajā īpaša loma ir Maestro Raimondam Paulam, kurš komponējis vairāk nekā simt dziesmu ar Jāņa Petera tekstiem. Dzejnieka radošajā pūrā ir dziesmu teksti vairākām teātra izrādēm, tostarp, Māsa Kerija, No saldenās pudeles, Šerloks Holmss un librets operai Spārni. Viņa dzejai muzikālu noti piešķīruši daudzi iemīļoti Latvijas komponisti - Ivars Vīgners, Mārtiņš Brauns, Zigmars Liepiņš, Uldis Stabulnieks, Valdis Zilvers un daudzi citi.

Piektdienas vakarā Jāņa Petera dziesmu pērles izdziedās Marija Naumova, Viktors Lapčenoks, Antra Stafecka, Aija Andrejeva, Samanta Tīna, Mārtiņš Ruskis, Andris Ērglis un citi.

* Dzejnieces un dramaturģes Māras Zālītes pērļu vakars Dzintaru koncertzālē gaidāms 26. augustā. Viņas sarakstītie vārdi dzirdami tādās iemīļotās dziesmās kā Trīs lietas, Tik un tā, Tuvu tuvu, Komunālais blūzs, Virs galvas mūžīgs Piena Ceļš un daudzās citās, kuras skanēs festivālā. Māra Zālīte radījusi libretus vairākām teātra izrādēm un operām, tostarp Lāčplēsis, Kaupēn, mans mīļais, Meža gulbji, Tobāgo, Sfinksa, Putnu opera, Indriķa hronika. Dziesmas no šīm izrādēm jau sen nokāpušas no teātru skatuvēm un dzīvo savu dzīvi.

Māras Zālītes dziesmu pērles sestdien izdziedās Andris Ērglis, Antra Stafecka, Dainis Skutelis, Aija Andrejeva, Rihards Lepers, Anmary, Mārtiņš Ruskis, Oranžā kora meitenes un citi.

* Guntars Račs kā dziesmu tekstu autors sadarbojies ar gandrīz visiem pazīstamākajiem Latvijas komponistiem un izpildītājiem, ieguvis vairākas Mūzikas ierakstu gada balvas kā autors un izpildītājs. Ir arī pieckārtējs Autortiesību bezgalības balvas ieguvējs - par plašu savu dziesmu izmantojumu Latvijā un pasaulē. Viņš ir tekstu autors tādām populārām dziesmām kā Es karājos tavā bizē, Zelta sirds, Lidojums ar gaisa balonu, Muzikants, Ripoja akmens, Par to (Raudāja māte) un daudzas citas. Viņa repertuārs skanēs festivāla Bigbank Latvijas pērles noslēguma vakarā, 27. augustā.

Guntara Rača dziesmu pērles izdziedās Aija Andrejeva, Antra Stafecka, Normunds Rutulis, Lauris Reiniks, Katrīna Bindere-Čodere, Miks Dukurs, bērnu vokālā grupa Dzeguzīte, arī albuma Kur dzīvo laime dalībnieki, kā arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris un komponists Uldis Marhilevičs ar Guntara Rača kora dziesmām. Būs arī TDA Dzintariņš.

Svētdienas pērļu vakarā tiks atvērta arī Guntara Rača jaunā dzejoļu grāmata #365, 1. daļa, bet jau no pirmdienas tā būs pieejama arī visās grāmatnīcās. Svētdien grāmatu varēs iegādāties par īpašu pirmās dienas cenu un gan koncerta starpbrīdī, gan pēc koncerta būs iespējams tikt arī pie autora autogrāfa.