Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Diriģents Jānis Ozols: Mums jākļūst par koru galamērķi

JĀNIS OZOLS: «Reizi piecos gados Latvijā notiek koru kari, un tie pierāda, ka ir milzīga interese par augsta līmeņa koru sacensībām. Latvijā koros dzied apmēram 15 tūkstoši, bet ne tikai viņi ir potenciālie interesenti par Baltijas jūras koru konkursu. Turklāt šogad skatītājiem, kas šo konkursu apmeklēs klātienē, būs iespēja izteikt savu viedokli – nobalsot par sev simpātiskāko kori. Tad redzēs, vai beigās sakritīs skatītāju un žūrijas vērtējums» © Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

«Daudzi kori pasaulē labprāt gribētu atbraukt uz Latviju, lai redzētu zemi, no kuras nāk tik labi dziedātāji, un, iespējams, paši sev atbildētu, kāpēc mēs tik labi dziedam, bet līdz šim viņiem nav bijusi tāda iespēja. Jo uz Dziesmu svētkiem viņi gribētu braukt, bet šis pasākums ir mums pašiem, pat biļetes izpērkam paši, ārzemniekiem nekas neatliek. Tāpēc daudzi kori pasaulē ir priecīgi par to, ka beidzot Latvijā ir augsta līmeņa amatieru koru konkurss,» saka diriģents Jānis Ozols.

No 22. līdz 24. septembrim Dzintaru koncertzālē norisināsies Otrais Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss, kurā piedalīsies 12 koru no astoņām valstīm. Piektdien visi dalībnieki uzstāsies atklāšanas koncertā, sestdien un svētdien notiks pusfināla koru sacensības divās kategorijās, bet svētdien notiks Grand Prix izcīņas fināls, pēc tā - noslēguma koncerts, kurā kā viesi uzstāsies pašmāju a cappella grupa Framest.

Konkursa idejas autors un mākslinieciskais vadītājs diriģents Jānis Ozols atzīst, ka pērn notikušais pirmais Baltijas jūras koru konkurss «bija veiksmīgs un apstiprināja pārliecību, ka šādam pasākumam ir liels potenciāls. Mūsu ambīcija ir kļūt par labāko amatieru koru galamērķi Baltijas jūras reģionā, padarot dalību tajā par katra amatierkora prestiža un kvalitātes apliecinājumu un nesot Jūrmalas un Latvijas vārdu pasaulē».

Konkursa obligātā skaņdarba - opusa Lux aeterna - autors šoreiz ir latviešu komponists Ēriks Ešenvalds. «Šādu izvēli noteica vairāki faktori - man pašam ir tuva Ešenvalda mūzika, turklāt arī pasaulē mīl Ešenvaldu, daudz atskaņo viņa darbus, var teikt - viņš šobrīd ir zenītā, turklāt, pateicoties viņam, par mūsu konkursu uzzina vairāk cilvēku, un tas nav mazsvarīgi. Jau no paša sākuma definējām - katru gadu šajā konkursā būs latviešu komponista radīts jaundarbs. Labi, ka zvaigžņu stāvoklis bija tāds, ka Ērikam Ešenvaldam, kuram šobrīd ir ļoti daudz pasūtījumu, bija laiks uzrakstīt šo skaņdarbu,» saka Jānis Ozols. Diriģents atzīst, ka komponistam lūdzis, lai šis skaņdarbs nebūtu «pārsarežģīts un neizdziedams», bet lai kori gribētu to dziedāt arī turpmāk, lai iekļautu savos repertuāros.

Šis konkurss vienlaikus ir atvērts arī klausītājiem, arī tiem, kas ikdienā neapmeklē koru koncertus. «Tomēr, ja nu sagribas apmeklēt labas kvalitātes kormūzikas koncertu, tāda iespēja ir šajā nedēļas nogalē. Savukārt koru mūzikas faniem šī ir izcila iespēja tepat Latvijā redzēt un dzirdēt jaunākās tendences koru mūzikā. Un mēs visi no redzētā un dzirdētā varēsim mācīties un iespaidoties, par to esmu pārliecināts,» saka konkursa mākslinieciskais vadītājs. Konkursa koncerti apmeklējami bez maksas, bet ieejai uz noslēguma koncertu nepieciešams jebkurā Biļešu paradīzes kasē izņemt bezmaksas ielūgumu.