Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Queens Of The Stone Age ''Villains''

© Publicitātes foto

Vokālista un ģitārista Džoša Hommes pirms diviem gadu desmitiem izveidotās grupas “Queens Of The Stone Age” septīto studijas albumu nācās gaidīt četrus gadus – fani jau paguva sailgoties.

Tā kā šīs blices sastāvs mēdz bieži mainīties, tad pirmām kārtām interesi raisīja uzvārdu uzskaitījums, taču šajā jomā izmaiņu nav: Trojs Van Loivens (ģitāra), Maikls Šūmans (bass), Dīns Fertita (taustiņi) un Džons Teodors (bungas). Albuma vērtējums ārzemju mūzikas kritiķu skatījumā lielākoties svārstās četru zvaigžņu no piecām robežās, savukārt topos tam klājies pavisam labi - praktiski visās lielākajās skaņu industrijas valstīs tas ir Top 3, bet Apvienotajā Karalistē ieņem pat pirmo pozīciju (štatos trešo). Albuma producents ir Marks Ronsons (sadarbojies ar Adeli, Eimiju Vainhausu, Bruno Marsu u.c.), tas ierakstīts nieka trīs mēnešu laikā. Tematika lielā mērā radusies saistībā ar pāris gadus seno terora aktu Parīzes koncertzālē “Bataclan”, kurā apšaudē iekļuva Džoša draugi no grupas “Eagles Of Death Metal” - mirstīgums šo šausmu kontekstā “QOTSA” dziesmās šajā ripulī ieguvis daudz konkrētākas aprises.

PAR. Neticiet tam, ko Homme sapļāpājis intervijās saistībā ar Ronsona pieaicināšanu: viņam, lūk, patīkot dancot, tāpēc arī par producentu esot pieaicināts šis puisis, lai sanāktu šādā stilā ieturēta plate - “Villains” nav nekāds deju mūzikas albums! Tiesa, te ir lielāks uzsvars uz sintezatoriem un elektroniku, taču labai rokmūzikai tas nav traucējis. Jau ar pašu pirmo albuma dziesmu “Feet Don’t Fail Me” grupa pārliecina, ka atslābuma te nebūs, arī turpinājums ir gana jaudīgs - “The Way You Used To Do” un “Domesticated Animals” atgādina, kāpēc mēs mīlam “QOTSA”. Pašas labākās dziesmas gan ir jaudīgā “Head Like A Haunted House”, kuras ritmos nudien var uzdejot Hommes stilā, kā arī “The Evil Has Landed” ar iespaidīgo kulmināciju, ar kuru, cita starpā, šo albumu arī vajadzēja beigt.

PRET. It kā labu dziesmu te ir gana, tomēr kopējais iespaids par “QOTSA” jauno ripuli paliek negatīvs - pat grūti noformulēt, kāpēc tā. Iespējams, ja šajā pat laikā jaunu albumu nebūtu izdevis Deivs Grols un “Foo Fighters” vērtējums būtu saudzīgāks, bet tagad… Te ir pārāk daudz štruntu, kurus varētu labdarības nolūkos atvēlēt jaunajām grupiņām, bet pašiem to vietā sacerēt kaut ko izteiksmīgāku, Džoš!

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.