Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Latvijas balsis Gaismas pilī

MEITENES MAINĀS, BALSIS PALIEK. Latvian Voices (no kreisās): Marta Lortkipanidze, Laura Leontjeva, Zane Stafecka, Dita Belicka, Laura Jēkabsone un Beāte Locika © Publicitātes foto, Kaspars TEILĀNS

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē piektdien un sestdien norisināsies meiteņu a capella grupas Latvian Voices koncerti: iesākumā bija plānots tikai viens pasākums, taču klausītāju atsaucība pārspēja cerēto.

Par Latvian Voices iespēto ir patīkami pārsteigta arī šīs apvienības līdere Laura Jēkabsone: «Piektdien koncerts jau izpārdots, bet sestdien būs divi. Vakara pasākums sešos jau ir izpārdots, bet trijos vēl ir mazliet pieejams [zālē ir apmēram 440 vietas]. Mums ir ļoti brīnišķīga sadarbība ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, iepriekš jau daudzus gadus izmantojot tās telpas mēģinājumiem.» Latvian Voices atkal sakrājusi kaut ko jaunu, ko piedāvāt klausītājiem.

«Šī koncertprogramma repertuāra ziņā ir diezgan ilgi briedusi. Esam krājušas savā pūrā dažādu pasaulē slavenu dziesmu kaverversijas, pierādot, ka tās var ar savu balsi pārlikt a capella versijā, lai tas skanētu varbūt ne tikai citādāk, arī līdzīgi, bet interesanti. Tāpat mēs krājām ļoti daudz oriģinālmūzikas, kas ir iekļauta šajā repertuārā. Kopš pēdējās programmas, ko esam uzveduši Latvijā, ir pagājis liels laiks - tas bija 2015. gada pavasarī. Tā nu mēs šo gadu laikā nobriedām pie programmas Sudrabs, ko katrs var saukt, kā vien vēlas: sudrabs ir dārgmetāls, tā var būt arī krāsa, bet mums pašām tas simbolizē pieredzi. Mēs 2019. gadā varēsim svinēt grupas desmit gadu pastāvēšanas jubileju, tātad kaut kāds pūriņš ir uzkrāts. Mēs neaizraujamies ar ārišķībām, mēs rūpīgi esam strādājuši pie aranžijas un horeogrāfijas, pie tērpu atlases, un šajā programmā uzsvars būs uz stāstu, uz mūziku, uz vienkāršību,» saka Laura. Patiesībā viss tiešām būs vienkārši - vienkāršas meitenes apsēžas uz krēsliem un nodzied dziesmas. «Nekā mākslīga, nekā lieka,» apliecina Laura.

Šī programma tiks ierakstīta arī diskā. «Pēc pagājušā gada Ziemassvētku koncertu pieredzes esam sapratušas, ka tas vairs nav mums - iet studijā un pa vienai atsevišķi ierakstīt savu celiņu, kas pēc tam tiek samiksēti. Dzīvā skaņa un koncertā radītais adrenalīns tomēr ir pavisam kas cits, tāpēc arī mēģināsim šoreiz izdot dzīvo versiju.»

Grupai pēdējais bijis lielu pārmaiņu gads, jo pamainījies sastāvs. «Meiteņu grupas nemainīgā sastāvā nemēdz ilgi pastāvēt, jo sieviete ir sieviete, viņai ir savi mātes pienākumi. Taču mēs esam izveidojušas tādu kā savdabīgu sistēmu, līdz ar to tiekam ar visu galā. Mūsu trīs jaunās māmiņas šobrīd jau nomainītas ar jaunām dziedātājām. Paskaitījām, ka mūsu grupai ir vairāk nekā desmit bērnu, jo arī iepriekšējās dziedātājas neapstājas pie pirmā [bērna], bet ir arī otrais un trešais - mēs ar to ļoti lepojamies! Man patiesībā patīk šīs pārmaiņas, jo katra jaunā dziedātāja dod savu pienesumu, mēs varam no katras gūt kaut ko jaunu,» stāsta Laura. Jaunās dziedātājas tiek meklētas paziņu lokā. «Protams, neliekam sludinājumus - zvanām un uzaicinām. Parasti uz katru vietu ir vismaz trīs pretendentes. Ierakstām [vokālo sniegumu], noklausāmies, un pēc tam kopā pieņemam lēmumu.» Diezgan dīvainā kārtā līdz šim paveicies arī ar potenciālo pretendenšu raksturiem - visas derējušas. «A capella mūzikā ir īpatnēji: vari būt superīgs dziedātājs, bet, ja balss tembrs neiekļaujas kopējā kontekstā, tad tur nekas nevar sanākt. Tieši tāpēc vienmēr bijis grūts darbiņš rūpīgi izvērtēt piedāvājumu un pieņemt pareizo lēmumu,» skaidro Laura. Lēmums jāpieņem patiešām rūpīgi, jo Latvian Voices sešas dalībnieces darbojas kā nopietnā un oficiālā uzņēmumā.

Grupa šogad pavērusi arī tālākus apvāršņus. «Pēc ilgu gadu pārtraukuma nolēmām pieņemt profesionālu izaicinājumu un doties uz starptautisku a capella ansambļu konkursu Somijā - mums tur gāja ļoti labi, ieguvām otro vietu. No šī brīža it kā sācies pilnīgi jauns posms: bijām uz koru festivālu Amerikā, radās brīnišķīgi kontakti, vēl joprojām ir sadarbība ar aģentūru Āzijā, kas jau rīko koncertus 2018. gadā utt. Esam arī spērušas kāju Igaunijā, lai cik tas neskanētu dīvaini: ir apgūta Amerika un Austrālija, bet Igaunijā kaut kā līdz šim ar plašākiem koncertiem nebija sanācis būt - jūlijā bija pirmais solokoncerts. Radās laba rezonanse, un šobrīd mūsu mājaslapā jau var redzēt, ka uz Igauniju dosimies diezgan bieži. Pie viņiem a capella koncerti ir diezgan populāri, un cilvēki ļoti labprāt uz tiem nāk. Tūlīt braucam uz Stokholmu, kur ir starptautiska līmeņa konkurss. Plānu ir daudz, šobrīd viss saplānots jau līdz 2018. gada otrajai pusei.»

Savulaik a capella žanrā bija zināma vienīgi grupa Cosmos, tagad ir arī Framest, protams, arī Latvian Voices. «Esam sākušas rīkot meistarklases, jo vēlētos, lai Latvijā attīstās a capella žanrs. Tas piedāvā plašas iespējas, jo vari iet jebkurā virzienā - dziedi popmūziku vai kaut metālu.» No 20. līdz 22. oktobrim Rīgā risināsies arī a capella mūzikas festivāls - protams, kā tad bez Latvian Voices līdzdalības. Koncertzālē Palladium mūsu meitenes uzstāsies 21. oktobrī kā vokālās grupas Solala no Zviedrijas iesildītāji. «Mēs uzstāsimies ar savu programmu Sudrabs. Šajā festivālā sniegsim arī meistarklases. Bet tas, ka mums ir kopīgs koncerts ar grupu Solala, man ir viens no dzīves sapņiem. Sev atklāju šo grupu internetā pirms kādiem pieciem - es tai biju tāds fans! Šā gada sākumā biju arī uz viņu koncertu Stokholmā - grupā trīs izskatīgi un šarmanti vīrieši, protams, ka publikā lielākā daļa bija sievietes. Nekad nebiju redzējusi tādu skatu, ka grupa vēl nav sākusi dziedāt, bet jau ir stāvovācijas! Harisma un enerģija bija neizmērojama, es tiešām iesaku cilvēkiem uz šo koncertu atnākt. Mums noteikti vajadzētu ar viņiem nodziedāt kaut ko kopīgi! Bet par to jau domāšu pēc koncertiem Sudrabs,» klāsta mūždien dzīvespriecīgā un spriganā Laura.

Protams, ir domāts arī par tālākajiem Latvian Voices plāniem. «Valsts svētkos ieplānoti trīs koncerti - Salacgrīvā, Grobiņā un Saldū, tāpat arī šogad notiks tūre Mazie skumjie Ziemassvētki. Februārī mums ir koncerti Vācijā un Nīderlandē, ir plānoti braucieni uz Āziju, un pilnīgi noteikti mums nākamgad ir Latvian Voices starptautiskās meistarklases! Par tām drīzumā izziņosim.» Vai kādam vēl ir šaubas, ka mēs par šīm meitenēm arī turpmāk dzirdēsim daudz un labu?!