Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Skandinieki "Kāzas sēļu zemēs"

© Publicitātes foto

Pagrūti atrast precīzu informāciju, cik savā pastāvēšanas laikā albumu izdevusi 1976. gadā izveidotā folkloras draugu kopa “Skandinieki”, taču pilnīgi noteikti to nav mazums. Ir neiespējami pārvērtēt no savu vecāku Helmī un Daiņa Staltu rokām pārņēmušās un pašlaik Julgī Staltes vadītās kopas nozīmību, jo tieši “Skandinieki” aizsāka folkloras kustību Latvijā, kas rezultējās folkloras materiālu vākšanas, saglabāšanas un izpētes aktualizācijā, dažādu jaunu folkloras un pētījumu virzienu izveidē un būtībā arī dziesmotajā revolūcijā.

“Praktiskā folklora ir tā mūsu garīgā mantojuma sadaļa, kas īpašos dzīves posmos, godos, svētkos, laikos un situācijās ikkatram ir pielietojama. Latvijas burvība ir tās krāšņajos dialektos, dabas ārēs un kultūras mantojumā. “Skandinieki” ir izveidojuši savu stāstu par kāzām abpus Daugavai, kur atrodami sēliskie dialekti. Dziesmām pievienojām savu skanējumu, sajūtas un dvēseli,” pārdomās par jaunā albuma tapšanu dalās Julgī Stalte. “Katra novada brīnišķā valoda un muzikālā unikalitāte ir mūsu īstenā bagātība, tāpēc gribas uzsvērt izloksnes burvību un nepieciešamību to neizmirst, nenoplicinot un nevienkāršojot visu līdz rakstu valodai. “Skandinieku” albums parāda sēlisko izlokšņu areāla skaistās un praktiski pielietojamās kāzu dziesmas, radot īpašu dziesmas valodas skanējumu, spēcīgas emocijas dažādībā un kāzu norises spilgtāko momentu iezīmēšanā. Šis albums palīdzēs sēļiem un sēlisko izlokšņu areāla iedzīvotājiem vairāk apzināties savu identitāti un vieglāk sevi integrēt tradicionālās kultūras norisēs un izdarībās, dodot spēku, drosmi un zināšanas.” Kopumā šajā albumā iekļautas 18 dziesmas, kuru tapšanā lielu palīdzību ar savām konsultācijām ir sniegusi folkloriste un dialektoloģe Maija Poiša.

PAR. Skaistas dziesmas - “Skandiniekus” varēs labi skandēt Līgo vakarā. Ļoti vērtīgāks un noderīgs ir albuma buklets ar visu dziesmu notīm (!), vārdiem, to skaidrojumu latviski un angliski, dialektoloģes izklāstu par sēlisko izlokšņu pielietojumu, kā arī vēsturiskām bildēm - izzinošs un vēsturisks materiāls!

PRET. Kaut kā pēdējā laikā dažnedažādu folkloras darbu ir saviesies pārāk daudz - jau rodas pagurums tos klausīties, turklāt “Skandinieki” savā skanējumā nepiedāvā neko novatorisku (no viņiem tas nemaz nav arī jāgaida), viss tas pats vecais.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.