Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

VAKARA ZIŅAS. Galante: Mīlestības, veselības un naudas nekad nav par daudz!

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Pasaules mēroga operas dīva, jauno un talantīgo mūziķu atklājēja Inese Galante ir ieradusies Rīgā no Diseldorfas, lai sagatavotos tradicionālajam Lieldienu klasiskās mūzikas koncertam, kas 12. aprīlī pieskandinās Rīgas Domu.

«Gatavojos ne tikai koncertam «Inese Galante un draugi. Agnus Dei», bet arī konkursam, kurā meklējam jaunos talantus un palīdzam attīstīt viņu personības. Viss ripo lielā tempā. Vispirms būs Lieldienu koncerts, kad ir laiks mazliet apstāties un mierīgi padomāt par dzīvi un dvēseli. Ieklausīties ne tikai sevī, bet arī tuviniekos. Tā ir Klusā nedēļa, kad ikvienam jāpadomā par savu dvēseli un sirdi. Es domāju, ka koncertvakars būs burvīgs, kad ikviens klausītājs varēs sarunāties ar debesīm un Dievu,» gaidāmā koncerta noskaņojumu uzbur Galante.

Otra būtiska lieta, kas jau kļuvusi par ikgadēju tradīciju, ir Ineses Galantes jauno talantu meklēšana pa visu Latviju. «Jau tuvojas konkursa otrā kārta. Un mēs klausīsimies jaunos māksliniekus Rīgā, kā arī dosimies uz Ventspili un Daugavpili. Konkursā atklājam talantīgus bērnus un jauniešus, kuriem ir perspektīva un nākotne strādāt un stāvēt uz skatuves, apburt klausītājus no visas pasaules. Mēs ne tikai atbalstām šos jauniešus, bet arī uzlūdzam viņus uzstāties mūsu koncertos, festivālos. Atrastie talanti paliek arvien populārāki un pazīstamāki. Ir taču nepieciešams, ka ir kāds, kas palīdz šiem jauniešiem, pavirza viņus sasniegt mērķi. Arī finansiāli šiem jauniešiem ir vajadzīgs atbalsts - instrumenta iegādei, dalībai kādā starptautiskā konkursā, viesnīcas apmaksai, aviobiļetei, koncertmeistaram. Piemēram, viens no mūsu atrastajiem talantiem sāka studēt Strasbūrā, mēs palīdzējām viņam sakārtot jautājumu ar dzīvesvietu, lai nepaliek uz ielas. Vēl kādu aizsūtījām uz starptautisku konkursu, kur palīdzējām nosegt ikdienas tēriņus. Vēl kādam sarūpējām naudu, ko izmantot mācībām. Saprotiet, ka šodien jau bez naudas nekur. Ir pavisam cits laikmets un dzīvesstils, un ir vajadzīgs, ka kāds no malas palīdz, virza, iesaka vai arī pasniedz roku. Un šiem jauniešiem ir nākotne - viens iestājās augstskolā Maskavā, otrs atklāja starptautisku festivālu, vēl kāda meitene Londonā, Karaliskajā Albertholā ieguva «Grand prix» starptautiskā konkursā. Esmu tik laimīga par saviem bērniem, kas sasniedz labus rezultātus un mācās, jo dzīve mūsdienās ir viena liela konkurence. Līdzko vaļā ir visa pasaule, tā ir sākusies ļoti liela konkurence. Daudzi pasaules iedzīvotāji studē labās augstskolās, jo saprot, ka bez izglītības tu neesi nekas. Taču tam ir vajadzīga arī liela nauda. Tāpēc mūsu mūziķiem ir jāpalīdz. Viņiem ir jābūt 150 reizes labākiem par citiem pasaules mūziķiem, daudz apgarotākiem, jo mums Latvijā ir labas kultūras tradīcijas. Man ļoti gribas, lai mūsu jauniešiem veicas, lai viņi iegūst labu izglītību un muzicē pasaules labākajās koncertzālēs. Kad es sāku savas gaitas mūzikā, man bija daudz vieglāk, jo nebija tik milzīga pārplūde un konkurence. Tagad kā konveijerā, vienu mūziķi izmanto un pieņem nākamo. Es to negribu, es gribu, lai mūsu jaunie mūziķi izaug par stabilām personībām, ar savu izteiktu seju,» par sirdij tīkamo nodarbošanos, ko sniedz jaunie skatuves mākslinieki, stāsta operas dīva.

«Man gribas, lai cilvēki jūtas laimīgi, jo skaistuma, laimes, veselības un mīlestības, tāpat kā naudas, nekad nav par daudz. Labu lietu nekad nebūs par daudz,» - tā Inese Galante.