Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

NEREMDINĀMĀ. Dzejniece un dziesminiece Raimonda Vazdika

MĀJĀS. «Es esmu bijusi jūlija vidū Turcijā, es esmu vasarā ar draugiem braukusi uz Maķedoniju, kad tur ir plus četrdesmit... Savs kaifs tur ir, bet īsti gudri tas nav,» sapratusi aktrise Raimonda Vazdika. Tāpēc šogad vasaru viņa pavada Latvijā © F64

«Reizēm vajag gaumīgi paklusēt, bet šobrīd man gribas izteikties,» saka dziedošā aktrise un dzejniece Raimonda Vazdika. Šīs nedēļas nogali viņa pavadīs Jaunpiebalgas Lielkrūzēs, kur no rītdienas pulksten 16 līdz svētdienas pulksten 15 notiks 8. Latvijas Dziesminieku saiets.

Neremdināmas alkas

Jau vairākas reizes piedalījusies dziesminieku saietos, Raimonda Vazdika atzīst: tajos iespējams noķert ļoti pozitīvas emocijas. «Saieta laikā notiek dažādas radošās darbnīcas, koncerti un neformālas tikšanās, kas ir ļoti vērtīgas, un ikreiz, atbraucot mājās, jūtos ļoti iedvesmota. Vienu gadu Lielkrūzēs nakts bija ļoti auksta, ap nulli grādu, bet visi vienalga spītīgi stāvēja ap ugunskuriem un dziedāja...»

8. Latvijas Dziesminieku saietā Raimonda Vazdika uzstāsies svētdien Valda Atāla un viņa draugu koncertā Mājupceļš. «Draugu viņam ir daudz, un Valda Atāla dziesmas kopdziedāšanai ir vispateicīgākās un vislabākās. Es arī daudzas zinu un varu piedziedāt,» saka dziedošā aktrise, atklājot, ka šajā saietā viņa, iespējams, uzstāsies vairāk kā dzejniece. «Lai arī man ir sarakstītas jaunas dziesmas, šajā pasākumā tās vēl neizskanēs, bet - es padalīšos ar kādiem dzejoļiem no savas topošās dzejoļu un stāstu grāmatas, ko plānots izdot septembrī uz Dzejas dienām. Pie tās šobrīd ļoti aktīvi strādāju, un tās nosaukums būs Neremdināmi. Neremdināmas ir gan dzīves alkas, gan dažādas atmiņas. Viss ir neremdināms - gan priecīgais un pozitīvais, gan sāpīgais un smeldzīgais,» sapratusi Raimonda Vazdika. Viņa uzsver: tas ir viņas šīs vasaras uzdevumus numur viens - pabeigt darbu pie ilgi lolotā dzejas krājuma, lai tas neieguļas plauktos uz nezināmiem laikiem. «Daži dzejoļi bija palikuši no iepriekšējiem gadiem, bet, atkal sajutusi sevī dzejnieci, intensīvi rakstu jau apmēram gadu. Tā ir, ka reizēm vajag gaumīgi paklusēt, bet šobrīd man gribas izteikties.»

Godinot Veidenbaumu

Pirms divarpus nedēļām, 9. jūlijā, aktrise piedalījās un pati bija arī režisore ļoti interesantam pasākumam - koncertuzvedumam Pasaulē nav prātīgs it nekas..., kas Priekuļu novada Liepas pagastā, Eduarda Veidenbauma memoriālajā muzejā Kalāči, tika rīkots, lai atzīmētu dzejnieka 150. dzimšanas dienu. Tas balstīts uz Eduarda Veidenbauma atstāto radošo mantojumu, veidojot interpretāciju par dzejnieka dzīvi un laužot stereotipus, kas par dzejnieku laika gaitā uzslāņojušies cilvēku prātos. Koncertuzvedumā piedalījās arī aktieris Gatis Cīrulis, un, protams, komponists Juris Kulakovs, un dziedātāja Ieva Akuratere, kuriem Eduarda Veidenbauma dzeja ir tuva jau vairākus desmitus gadu. Un, tā kā dzejnieka 150. dzimšanas diena vēl tikai būs - 3. oktobrī, šī uzveduma radošā komanda to labprāt atkārtotu - vai turpat, Kalāčos, vai kādos dzejas pasākumos Rīgā, vai citviet Latvijā.

Atkal vajadzīga soliste

Arī otrs aktrises vasaras darbs - dalība muzikālajā koncertuzvedumā Vajadzīga soliste! - piedāvājis interesantas tikšanās un aizraujošu piedzīvojumu. Tas tapis, sagaidot komponista Zigmara Liepiņa 65 gadu jubileju, un populāru skatuves mākslinieku izpildījumā tajā skan leģendārās kinofilmas Vajadzīga soliste (rež. Genādijs Zemels, 1984) skaņdarbi. «Šajā darbā pirmoreiz satikos ar dziedātāju Imantu Vanzoviču, arī ar savu brīnišķīgo teātra krustmeitiņu Gintu Krievkalni, aktieri Jāni Skani un ļoti talantīgiem jauniešiem no Rīgas Doma kora skolas. Ar šo izrādi jau bijām Tukumā un Liepājā, bet augustā būsim Ainažos. Rudens pusē ir doma to vest arī uz kultūras namiem un turpināt izrādīt arī nākamajā vasarā,» stāsta Raimonda Vazdika.

Bet vēl šajā vasarā ar komēdiju Septiņas vecmeitas, ko iestudējis režisors Ivars Lūsis un kas tiek spēlēta jau trešo gadu, jo ir skatītāju novērtēta un pieprasīta, viņa 4. augustā būs Ezeres kultūras centrā, bet 6. augustā - Krāslavas Parka estrādē.

Iztrakojusies ar Vāģi 3

«Nevarētu teikt, ka esmu nenormāli aizņemta, absolūti nē. Lai arī dažādu projektu ir daudz, man pašai ir sajūta, ka visa ir par maz - jo es varētu un gribētu darīt vairāk,» apgalvo Raimonda Vazdika, piebilstot, ka labprāt piedalītos kādā seriālā, jo viņai patīk filmēties. «Bija laiks, kad trīsarpus gadus braukāju uz Lietuvu, kur filmējos Tele 2 reklāmas seriālā, un man tas ļoti patika. Tā bija ļoti laba pieredze. Kad tas beidzās, biju ļoti apjukusi: kā tad tā?! Bet katrs pasākums reiz beidzas, pat UgunsGrēkam pienāca gals,» aktrise pasmaida un izstāsta par vēl kādu aizraujošu pieredzi. «Mani pirmoreiz uzaicināja ierunāt multfilmu, un es sapratu, ka man tas ārkārtīgi patīk. Es ierunāju briesmīgi nešpetnu mašīnu jaunajā animācijas filmā Vāģi 3 (Cars 3), kas kinoteātros būs skatāma no rītdienas, un man tas tiešām bija jauns piedzīvojums. Iespējams, daudzi domā, ka esmu ļoti nopietna, diez vai man patiktu ko tādu darīt, tāpēc pat nepiedāvā, bet īstenībā man ļoti patika tā iztrakoties un izķērkties,» atzīst lieliskā aktrise.

Satikšanās ar Ļubovu Orlovu

Vasara ir laiks, kad gatavoties arī jaunajai teātra sezonai, tāpēc, režisores Ditas Balčus ierosināta, Raimonda Vazdika raksta scenāriju jaunam uzvedumam, ko rudens pusē plānots iestudēt teātra klubā - restorānā Austrumu robeža. Tā pagaidu nosaukums ir Dīva. Cirks. PSRS. «Tas būs stāsts par Ļubovu Orlovu, kura padomju laikā tika taisīta kā līdziniece Marlēnai Dītrihai. Tas būs fantastiskais reālisms - abas dīvas satiksies uz vienas skatuves,» atklāj aktrise, kura leģendārās Marlēnas Dītrihas lomā mirdz jau daudzu gadu garumā. Šis tēls neiziet no viņas biogrāfijas. Viss sākās ar izrādi Marlēna Dītriha. Caurbraucot, ar ko savulaik tika atklāta Austrumu robeža un kas bija stāsts par pašu Marlēnu Dītrihu - pirmo aktrisi no Vācijas, kura guvusi panākumus Holivudā. Tai sekoja Dītrihas satikšanās ar Laizu Minelli un Allu Pugačovu - izrādē Pikantā zvaigzne, un nu viņu šoruden gaida satikšanās ar Ļubovu Orlovu. Izrādē līdzās Raimondai Vazdikai spēlēs Karīna Lučiņina un Jānis Jarāns.

«Nav jau tā, ka visu vasaru tikai strādāju. Mēģinu daudz izbaudīt arī jūru, Baltezeru. Braucu ciemos pie draugiem uz Apšuciemu, Klapkalnciemu, Tukumu. Ar māsu runājām, ka vajadzētu aizbraukt arī uz Latgali, uz Aglonu. Kaut kā gribas reizi gadā aizbraukt uz vecāku dzimto pusi un parunāt latgaliski, jo - es māku.»

8. LATVIJAS DZIESMINIEKU SAIETS

Šā gada sanākšanas programmu caurvīs moto No zobena saule lēca

* Rīt, saieta pirmajā dienā, uz skatuves kāps dziesminieks Silvestrs Sīlis ar blūza ģitāristu Jāni Vanadziņu un grupu, dziesminieks Mikus Straume, duets Balssbalss (Dana Indāne un Arvis Kantiševs) ar latviešu tautas dziesmām, bītboksu un rīkles dziedājumiem, Renārs Veličko ar grupu, dziesminieks Mikus Frišfelds regeja noskaņās, Nils Īle ar grupu, Reiņa Jaunā Trio (Lauma Kazaka (bass), Ivars Logins (bungas) un Reinis Jaunais (balss, ģitāra, stāsti)), Leilali (Leila Alijeva).

* Sestdien rīts iesāksies ar dzejnieku vēstīm, ar sarunu un diskusiju par mūsu personīgajiem zobeniem un saulēm, par tēzi No zobena saule lēca. Turpinājumā būs prasmju un varēšanu izkopšana, meistarklases Sešas zvaigznes zobenā (Skaņa. Balss. Vārds. Tēls. Kustība. Dzīvesziņa.), dziesminieku individuālie koncerti, bet no pulksten 19 - dziesminieku lielkoncerts.

* Savukārt svētdien pulksten 5.15 tiks sveicināta saule, būs gongu un dziedošo trauku vibroakustiskā meditācija un skaņu masāža, pulksten 11 - grupas Vairogi koncerts, bet no pulksten 12 - Valda Atāla un draugu koncerts Mājupceļš, kurā piedalīsies Valdis Atāls, Haralds Sīmanis, Raimonda Vazdika, Uldis Kākulis, Vinsents Kūkojs, Ģirts Rāviņš, Ilmārs Romančuks, Eduards Cauna, Mikus Frišfelds, Aivars Lapšāns, Silvestrs Sīlis, Matīss Pavītols un vairāki citi. Saiets noslēgsies ar uguns spēka rituālu, ko vadīs folkloras un seno cīņu kopa Vilkači.