Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Dināra Rudāne: Viss sākās ar Paula dziesmu

© F64

«Iesāksim ar operu un nonāksim līdz modernai mūzikai. Būs arī vairāku pilnīgi jaunu dziesmu pirmatskaņojumi,» atklāj dziedātāja Dināra Rudāne. Rītvakar kopā ar Maestro Raimondu Paulu viņa būs Jaunciema ostā, Ķīšezera krastā, kur Jaunciema ostas laivu šķūnī gaidāms Ezera mūzikas koncerts No klasikas līdz..

Ievērojot koncertu tradīciju, tas skanēs īsi pirms saulrieta (ap pulksten 20) un tā laikā.

Savukārt ceturtdien, 24. augustā, ostu pieskandinās koris Kamēr... diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā, solists Daumants Kalniņš un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu grupa ar pirmo vijoli Raimondu Ozolu un ģitāras virtuozu Kasparu Zemīti.

«Ezera mūzikas koncerti vasarā Jaunciema jahtkluba laivu šķūnī ir jau kļuvuši par tradīciju un apmeklētāju vidū ir ļoti iecienīti. Jau ceturto gadu tiek notiek saulrieta laikā, pulcējot izcilus Latvijas mūziķus. Koncerti šķūnī pārsteidz klausītājus ar ļoti labu akustiku, īpašu šarmu un atmosfēru un ir paredzēti ierobežotam apmeklētāju skaitam,» atklāj Jaunciema ostas saimnieks Jānis Zaržeckis, norādot, ka Jaunciema osta (jahtklubs) atrodas Ķīšezera krastā - Jaunciema gatvē 135b Rīgā (piebraukšana pa Steķu ielu).

Negaidīts piedāvājums

Koncertā no No klasikas līdz... Dināra Rudāne būs kopā ar Maestro Raimondu Paulu un pavadošo mūziķu grupu: Raimondu Macatu (taustiņi, čells, mutes harmonikas), Mārci Auziņu (ģitāra), Oskaru Sproģi (basģitāra) un Arti Orubu (bungas). Koncertprogrammā klausītājus priecēs dažādu stilu un raksturu skaņdarbi no klasikas līdz modernākiem ritmiem no Raimonda Paula repertuāra. «Man pašai tas būs liels izaicinājums, jo vēl nekad neesmu tik daudz dziedājusi latviešu valodā. Esmu pieradusi dziedāt angliski, bet, dziedot latviski, ir visādas nianses, skaņa mainās un ir jādomā līdzi, lai nenorautu garumzīmes,» stāsta spēcīgā vokāla īpašniece. Sadarbība ar Raimondu Paulu aizsākās pēc tam, kad Dināra sevi spoži parādīja LNT muzikālā parodiju šova Izklausies redzēts trešajā sezonā. «Maestro uzmanība bija absolūti negaidīta,» dziedātāja atzīst, neslēpjot, ka viņa par to pat nesapņoja, jo nekad īpaši nav klausījusies ne latviešu, ne krievu mūziku. «Nu, tā ir sanācis,» viņa pasmaida un izstāsta, ka viņas bērnībā mamma gan klausījās krievu mūziku, un tajā laikā tas arī bija Raimonds Pauls un Laima Vaikule, Alla Pugačova. «Tās dziesmas es zināju un, protams, zināju, kas ir Raimonds Pauls. Un, starp citu, savā pirmajā bērnu dziesmu konkursā Daugavpilī - Olgas Rajeckas disenītē, uz kuru deviņu gadu vecumā mani aizsūtīja skolotāja Rūta Duļbinska, es dziedāju Raimonda Paula Dīvaino dziesmiņu,» dziedātāja pēkšņi atminas, piebilstot, ka tas bija viņas vienīgais nevinnētais konkurss. Vēlāk viņa bieži piedalījās dažādos konkursos, tostarp Dzintara zvaigzne, Utreņņaja zvezda, Ko tu proti? un visos ieguva vai 1. vietu vai Grand Prix. «Bet man nepatika konkursi, jo man principā nepatīk, ka mani ar kādu salīdzina. Es apzinos, ka tā ir gaumes lieta, un tāpēc man nekad nav problēmu, ja es kādam nepatīku,» saka talantīgā skatuves māksliniece.

Iemīlējusies īstajā vīrietī

Satiekoties ar Maestro, Dināra neslēpa, ka, dzimušai un augušai Latgales pusē, viņai ir problēmas ar latviešu valodu, ka viņa joprojām cīnās ar savu akcentu. «Ģimenē runājam krieviski, dziedājusi vienmēr esmu angliski, es pat sapņus dažreiz redzu angliski, un latviešu valoda man nenāk dabiski,» viņa vaļsirdīgi atzīstas, piebilstot, ka viņas ģimenē dominē tatāru un baltkrievu asinis. «Bet Maestro ir fenomenāli gudrs cilvēks, jo, uzsākot mūsu sadarbību, viņš man iedeva vokalīzi, kas ir vokāls skaņdarbs bez vārdiem, un - es uzreiz uzķēros. Patiesībā es arī opermūzikā dievinu dziedāt bez vārdiem, jo man šķiet, ka tā visprecīzāk var izpaust jūtas. Jo vārdi rada rāmjus, turklāt daudzus svarīgus vārdus, piemēram, «mīlestība», mēs dzīvē esam tiktāl nonēsājuši, ka tie jau sāk zaudēt savu jēgu,» Dināra domā, piebilstot, ka Maestro viņu uzreiz sajuta un saprata. «Maestro jau smejas, kad tā saku, bet es patiešām esmu viņā iemīlējusies - jo viņš ir tieši tāds, kādam ir jābūt īstam vīrietim. Tā enerģētika, kas nāk no viņa... Un tas absolūtais profesionālisms, ka viņš neko neuzspiež, bet ļoti pielāgojas, ļauj meklēt un atrast sevi. Viņš vienmēr pajautā, vai man ir ērti dziedāt to vai šito. Protams, viņš dzird, vai man patīk vai nepatīk, skan vai neskan, bet - viņš ir ļoti jūtīgs un uzmanīgs. Man tiešām ir reāli paveicies, jo mēs ļoti labi saprotamies. Nu, vismaz man tā šķiet, ka mums ir telepātisks kontakts,» Dināra priecīgi stāsta.

Neplāno, negaida, necer

Dziedātāja secina: šajā vasarā viņai bijušas brīvas vien trīs dienas un tās viņa pavadījusi, dodoties uz Poliju un divreiz - uz Igauniju. «Kad ir brīvs, man vajag vienkārši kaut kur aizbraukt, jo, diendienā strādājot Rīgā, acīm nepieciešama cita bilde. Bet patiesībā man patīk aktīva dzīve - man paliek savādi, ja ir brīvas vairāk nekā trīs dienas,» Dināra atzīst. Viņas vasara pagājusi, ļoti nopietni gatavojoties rītvakara koncertam, un viss pārējais ticis tam pakārtots. «Bet arī opermūzika un rokkoncerti no manas dzīves nekur nav pazuduši - piedalījos arī Siguldas Opermūzikas svētkos, braucu tūrē kopā ar Hari Zariņu, uzstājos ar savu grupu Rock 5, dziedāju kopā ar Very Cool People,» viņa uzskaita, lūdzot neapvainoties tos, kurus piemirsusi nosaukt.

Vienīgi boksam, kas pēdējos četrus gadus ir dziedātājas lielā aizraušanās, pēdējos piecos mēnešos nav atlicis laika, jo - tā vietā stājies hokejs. «Bet jau šodien pat atsākšu boksa treniņus,» viņa apņēmīgi nosaka, piebilstot, ka ar nepacietību gaida Konora Makgregora vēsturisko boksa maču ar Floidu Meivezeru, kas notiks 26. augustā Lasvegasā. Viņa domā, ka to skatīsies visa pasaule, pat tie, kuri boksu neskatās. Bet viņai pašai pēc tik garas pauzes būs ļoti ilgi jātrenējas, lai tiktu līdz ringam. Te jāpiebilst, ka Dināra jau bija plānojusi piedalīties reālās cīņās, taču dalība šovā Izklausies redzēts prasīja tik daudz laika, ka viņa bija spiesta izlaist vairākus treniņus un treneris viņu ringā nelaida. «Kad sāku trenēties boksā, neplānoju nevienu cīņu. Gribēju tikai sajust savu spēku, redzēt, kā kļūstu izturīgāka. Boksa kustības man patika jau no bērnības, fanoju par Maiku Taisonu. Man viņā patika viss - izskats, kustības, enerģija, cīņas spars. Bet, intensīvi trenējoties, ar laiku sāku saprast, ka meistarība aug, ka sasniegts jau tāds līmenis, ka varu domāt par iziešanu ringā. Un tas ir tikai loģiski: jo vairāk kaut ko dari, jo vairāk vēlies sasniegt. Turklāt es neesmu cilvēks, kurš apstājas pie sasniegtā - man vajag uzstādīt nākamo latiņu,» stāsta dziedātāja, piebilstot, ka laikam ne par ko nedrīkst teikt, ka nekad. «Es jau nekad arī nebiju domājusi, ka spēlēšu hoķi ar večiem, ka dziedāšu džezu [Rīgas Festivāla koncertā Ellai Ficdžeraldai - 100 šā gada 8. jūnijā, kas viņai bija debija šajā žanrā] vai arī - ka dziedāšu Raimonda Paula dziesmas. Patiesībā es nekad neko neplānoju, neko negaidu, ne par ko neesmu sacerējusies, laikam tāpēc man dzīvē veicas. Un par visu, ko dzīve piedāvā, man ir nenormāls prieks.»

Tik ilgi, cik dzīvos

Arī būt par dziedātāju Dināra nesapņoja, necerēja. «Mamma visādi mēģināja mani pievērst dziedāšanai, reiz pat aizveda uz kaut kādu ansambli, bet man nepatika, ka tur ir dzeltens mikrofons, un es teicu, ka nedziedāšu, jo televīzijā rāda, ka mikrofoni ir melni. Jā, es biju mazs, kaprīzs bērns, varbūt tāpēc, ka mamma viena mani audzināja,» domā talantīgā skatuves māksliniece. Viņas mamma savulaik bija ekskursiju vadītāja un bieži ņēma meitiņu līdzi autobusu ekskursijās. «Man patika mikrofons, kas bija autobusā, un es vienmēr visiem dziedāju vienu dziesmiņu - Бабушка рядышком с дедушкой. Vai tik tā nebija Raimonda Paula dziesma?! Patiesībā tā bija mana pirmā dziesma mūžā! Tikko to sapratu,» Dināra pati ir pārsteigta. Viņai tolaik bija pieci vai seši gadi, un tūristiem patika, kā viņa to izpildīja, jo visi vienmēr sajūsmināti aplaudēja.

Bet uz jautājumu, kas visspilgtāk dziedātājai paliks atmiņā no 2017. gada vasaras, viņa atbild, ne mirkli nedomājot: Maestro! «Mūsu iepazīšanās, tie intīmie mēģinājumi, kad es sēžu uz grīdas, bet viņš pie klavierēm, un es kaut ko mēģinu salasīt notīs. Man patīk viņa rokraksts - ka no viena vārda varu salasīt divus. Un, kad viņam jautāju, kas tas ir par vārdu, mēs abi iebakstāmies tajā papīrā un domājam, kas tas varētu būt... Visi šie momenti, šī satikšanās ar tik īpašu cilvēku... Patiesībā tas man paliks atmiņā tik ilgi, cik dzīvošu. Jā, pavisam noteikti!» viņa ir pārliecināta. «Es nezinu, par ko dzīve mani tā lutina, par ko esmu to nopelnījusi...?» viņa uz mirkli aizdomājas, sakot, ka laikam iepriekšējā dzīvē ir ogles krāvusi un ļoti daudz un smagi strādājusi.

***

Dināra RUDĀNE

• Dziedātāja

• Dzimusi 1985. gada 15. martā Daugavpilī

• Izglītība: Špoģu mūzikas un mākslas skola, Jāzepa Mediņa mūzikas koledža (pie Margaritas Gruzdevas un vēlāk pie Lailas Grietēnas), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (gan bakalaura, gan maģistrantūras programmā - Bruno Egles klasē), studiju laikā gājusi arī uz bungu stundām pie Edgara Saksona

• LNT šova Izklausies redzēts (2016) uzvarētāja

• Radošā pieredze: grupas Re:public fona dziedātāja, dziedājusi meiteņu grupā Gpoint, muzicē pašas izveidotajā meiteņu rokgrupā Rock 5, piedalījusies vairākās Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajās atlasēs, gadu strādājusi klubā Dubaijā, kur sniegusi 29 koncertus mēnesī, regulāri dzied Opermūzikas svētkos Siguldā

• Brauc ar moci, nodarbojas ar kikboksu, klasisko boksu (klubā Muay Thai Academy Teikā, Jevgeņija Aleksejeva vadībā) un spēlē hokeju (HK Zemgale, treneris - Denijs Romanovskis)

• Neprecējusies