Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

VAKARA ZIŅAS. Intervija ar Gunāru Placēnu - 31.augustā viņš svin 90 gadu jubileju

© Ingrīda Punka

31. augustā Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns atzīmēs 90 gadu jubileju un šobrīd ir visvecākais spēlējošais aktieris. Katrai paaudzei viņš asociēsies ar kādu tēlu – mūsdienu jauniešiem ar rūķi čammu raidījumā «Vakara pasaciņa», cita gadagājuma cilvēkiem ar dzīvespriecīgo Šveiku.

Apbrīnojams ir arī aktiera azarts, ar kādu viņš rosās pa savām lauku mājām - zāģē kokus, krauj malku, pārstāda puķes un pat rāpjas uz jumta, lai iztīrītu notekcaurules. Tiekoties ar »Vakara ziņām«, Gunārs atklāj, kāds ir veiksmīgu attiecību un piedzīvojumiem bagāta mūža noslēpums, un sarunai pievienojas arī aktiera sieva Ruta Bāgante.

Viennozīmīgi jauneklības un enerģiskas dzīves lielākais aktiera Gunāra Placēna dzenulis ir viņa mīļotā sieviņa Ruta Bāgante, kas par vīru ir 31 gadu jaunāka. / Ingrīda Punka

- Kā jums ir izdevies tik ilgus gadus saglabāt dzīvesprieku un labu veselību, lai 90 gadu vecumā būtu tik veselīgs un žirgts?

Ruta: - Domāju, ka cilvēka raksturu veido gēni. Gunāra vecāki bija zemnieki, un viņš ir nācis no laukiem. Tur cilvēki ir piezemētāki un ar savu darbu parāda, ko spēj. Gunārs prot pļaut un sēt gan uz skatuves, gan laukos.

Gunārs: - Labu noskaņojumu palīdz saglabāt distancēšanās no problēmām, negācijām un politikas. Es nekad neskatos televīzijas pārraides, kurās cilvēki kliedz viens uz otru vai ir vardarbīgi skati.

Kā arī man bērnībā ir ielikti labi pamati. Vienmēr esmu ēdis kārtīgu pārtiku - biezpienu, sviestu un olas. Patīk arī lauku svaigais gaiss. Rīgā jau lāgā nav ko darīt, kā tikai sēdēt dzīvoklī un skatīties televizoru.

Ruta: - Pie mūsu mājām ir ļoti labs zemnieku tirdziņš, kurā var nopirkt kārtīgu lauku krējumu, sviestu un īstu rupjmaizīti. Mēdzam nopirkt arī kādu laša vēderiņu, kas Gunāram ļoti garšo. Mājās gan Gunārs ne vienmēr vēlas ieturēt visas ēdienreizes, piemēram, var atteikties no kartupeļiem un kotletes, kamēr saldējumam vienmēr vieta atradīsies.

Pilnu interviju lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv