Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Gleznotājs Edgars Vērpe: Maza jēga, ja māksla ir tikai dekorācija

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

2.lapa

Kultūra mazai tautai

Jau gandrīz 15 gadu Edgars Vērpe vada Valsts Kultūrkapitāla fondu. «Tā ir vērtīga organizācija, kurai Latvijā ir radīti diezgan draņķīgi apstākļi, kaut vai salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu. Mēs jau ilgāku laiku mēģinām panākt fonda finansējuma modeļa maiņu. Manuprāt, kamēr to neizdarīs, tikmēr tas būs tikai tāds pusfonds. Finansējumam, kas tiek dalīts kultūrai, nedrīkst būt nekādas saistības ar politiku, to nedrīkst politiski ietekmēt, kā tas šobrīd notiek, dalot budžeta naudu,» uzskata Edgars Vērpe. Kā piemēru kultūras jomas politiskai ietekmējamībai viņš piesauc krīzes gadus, kad finansējums tika samazināts daudzām sfērām, arī kultūrai. «Tomēr Igaunijā līdzīgam fondam finansējums saruka par 17 procentiem, mums - par 70 procentiem,» piebilst fonda direktors.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Izteicienus par to, ka Latvijā līdztekus ierēdniecībai tieši kultūra ir joma, kas ir būtiski pārfinansēta, viņš nosauc saprātīgu kritiku neizturošiem. «Šādu viedokli var izteikt cilvēki, kas nezina, kas ir kultūra un kāda tai ir nozīme mazai tautai, kam šķiet, ka dzīvē visu nosaka tikai nauda. Par to, ka šī nācija īstenībā ir tāpēc, ka tai ir sava kultūra, viņi vispār nav dzirdējuši. Teikšu - šādi cilvēki nezina, ka ir latvieši un kāpēc viņi ir latvieši. Var jau būt, ka šādu viedokli izsakošie tikpat labi var būt vācieši vai angļi un viņiem nav svarīgi, lai šajā zemē saglabātos šāda valsts, kuras patiesais pamats ir valoda un kultūra, ne jau eiro. Cik man zināms - Igaunijā kultūra tiek finansēta divas reizes vairāk nekā Latvijā, jo viņi labi apzinās, kur viņi dzīvo, proti, blakus Krievijai, kas visos laikos ir mēģinājusi, mēģina un mēģinās piedāvāt savu kultūru. Mēs taču dzīvojam blakus agresīvai valstij, un tieši ar valodu un kultūru mēs varam turēties pretī. Krievijā dzīvo aptuveni simt tautu, kuru pārstāvji nezina savu valodu, un tas izdarīts pēdējo 100 gadu laikā. Latgale ir ļoti labs piemērs tam, kas notiek, atrodoties Krievijas impērijas sastāvā. Esmu dzimis latvietis, mana mātes valoda ir latviešu, es gribu, lai šajā valodā runā arī mazbērni. Pat lielās valstīs, piemēram, ASV, kultūrai nav jāpastāv tikai tirgus apstākļos, tāpat tur fondi, atbalsta kultūru, bet mazai valstij tas ir īpaši nepieciešams.»

Edgars Vērpe neslēpj, ka sev izvirzījis mērķi - panākt finansējuma modeļa maiņu Valsts Kultūrkapitāla fondam, par to ar politiskajām partijām tiek diskutēts gadiem ilgi, bet līdz reāliem darbiem vēl nav tikts. «Līdz 2004. gadam fondam bija finansējums - pa trim procentiem no alkohola un taba kas akcīzes ieņēmumiem un

50 procenti no azartspēļu nodokļiem un nodevām, tad politiķi mainīja fonda finansējuma noteikumus. Šobrīd pie varas esošās partijas ir apsolījušas, ka tiks mainīt esošais modelis, un, ja netiks, tad pirms vēlēšanām to visiem arī skaļi pateiksim - nav vērts balsot par tiem, kas nepilda savus solījumus.»

Turpinājumu lasi nākamajā lapā