Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Aktrisei Indrai Briķei - 60

JĀDZĪVO TĀLĀK. «Tā kā tikko ir iznākusi grāmata par maniem sešdesmit gadiem, kaut kāds posms ir noslēdzies. Nu sākas jauns dzīves nogrieznis, un – ir jādzīvo tālāk!» saka skatītāju un kolēģu mīlētā un arī kritiķu atzinīgi novērtētā aktrise Indra Briķe. Savas jubilejas priekšvakarā viņa secina, ka laiks paiet ļoti ātri, tāpēc pati sev novēl: ir jādzīvo pilnvērtīgi katra diena! © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

«Šis gads man paliks atmiņā kā ļoti, ļoti radošs – ar jaunām lomām, ar daudzām izrādēm, tostarp ar atjaunoto dziesmuspēli Tobāgo!, ar ko vasarā izbraucām pa visu Latviju. Ir bijuši daudzi skaisti mirkļi, ļoti daudz darba, bet – ar patiesu gandarījumu,» atskatoties uz aizejošo 2017. gadu, secina Dailes teātra aktrise Indra Briķe. Rīt viņai apaļa dzīves jubileja.

«Es noteikti būšu Rīgā, bērni [dēls Jānis, viņa draudzene Laura un viņas meitiņa Grieta] būs aizbraukuši uz laukiem, tāpēc varbūt kopā ar draudzenēm mazliet pasēdēšu kādā kafejnīcā,» aktrise atklāj savas svētku dienas plānus. «Teātris man piedāvāja šo jubileju svinēt ar kādu savu izrādi, bet, tā kā tagad iet Vecgada koncerti Daudz, daudz laimītes!, svinēšana būs 5. janvārī - es izvēlējos komēdiju Liec Dievam pasmieties, ko iestudējusi Rēzija Kalniņa un kas ir ļoti ģimeniska izrāde. Varēju izvēlēties arī Pielūdzēju Nr. 1, bet - negribu mocīties savā svētku reizē,» smaidot nosaka Indra Briķe, kura par Pegijas lomu šajā Venta Vīnberga psiholoģiskajā trillerī, ko iestudējis režisors Gundars Silakaktiņš, saņēmusi Spēlmaņu nakts 2016/2017 balvu kā Gada aktrise. «Laikam bija jānospēlē kaut kas prātam neaptverams, lai saņemtu šo balvu,» teātra gada balvas pasniegšanas ceremonijā 23. novembrī teica Indra Briķe. Bet sarunā ar Neatkarīgo aktrise atzina, ka balva nākusi tiešām negaidīti. «Gāju uz Spēlmaņu nakti pilnīgi mierīga, jo domāju - savu darbu es esmu izdarījusi, publikas mīlestību esmu saņēmusi, un man ir arī kolēģu mīlestība. Kā zvaigznes būs sastājušās, tā būs. Bet nu, protams, prieks par balvu bija milzīgs. Un, lai arī Pegija ir liela briesmone, es joprojām par viņu dzirdu daudz labu vārdu, un man par to ir gandarījums - ka darbs, kur ļoti daudz cīnījos, ir izdevies,» atzīst vairāku paaudžu skatītāju mīlētā aktrise.

Šobrīd viņa iemiesojas Mis Fosetas lomā - Džeza Batervērta drāmā Jeruzaleme, ko iestudē režisore Laura Groza-Ķibere un kuras pirmizrāde plānota 26. janvārī. Savukārt pavasarī talantīgajai aktrisei gaidāma vēl viena jauna loma - sezonas pēdējā jauniestudējumā Lielajā zālē - Antona Čehova lugā Ivanovs, ko iestudēs režisors Regnārs Vaivars un kuras pirmizrāde plānota 18. maijā. «Četri jauni darbi šajā sezonā - tas ir pietiekami,» aktrise apgalvo. Te jāpiebilst, ka šosezon viņa ir arī Else traģikomēdijā Svinības (rež. A. Morfovs) un Ellena Čeisena komēdijā Harolds un Moda (rež. P. Timrots).

«Pagaidām man darba netrūkst, bet - nekad jau nevar zināt, kā būs tālāk. Aktieri jau vienmēr ir atkarīgi gan no režisora, gan no dažādiem teātrī notiekošajiem procesiem. Tāpēc uz jautājumu, ko man jaunajā gadā novēlēt, gribētu teikt: lai man joprojām ir tikpat daudz darba, bet - lai paliek laiks arī atpūtai. Izturību. Spēku. Mīlestību. Un - lai maniem mīļajiem viss ir labi, lai visi ir veseli!»

Decembra viducī, Dailes teātrim skumjajā laikā - kad kolēģi atvadījās no aktiera un režisora Valda Liepiņa un kad tikko mūžībā bija devies režisors Kārlis Auškāps - klajā nāca žurnālistes Līgas Blauas sarakstītā grāmata Indra Briķe. Krodera aktrise. «Arī man šis ir ļoti skumjš laiks, jo jāatvadās no diviem manā dzīvē ļoti nozīmīgiem cilvēkiem. Pateicoties Kārlim Auškāpam, es ienācu Dailes teātrī - tas notika ar izrādi Romeo un Džuljeta, un mans Romeo bija... Valdis Liepiņš. Tāpēc man ir ļoti, ļoti skumji.