Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Lielākā daļa izglītības iestāžu nodrošina audzēkņiem nepieciešamos higiēnas līdzekļus

Lielākā daļa izglītības iestāžu nodrošina audzēkņiem nepieciešamos higiēnas līdzekļus - tualetes papīru vai salvetes, ziepes, roku susināšanas ierīces vai līdzekļus, aģentūru LETA informēja Veselības inspekcija (VI).

VI uzrauga higiēnas prasību ievērošanu vispārējās un pirmsskolas izglītības iestādēs visā Latvijā, veicot kontroles pēc iepriekš apstiprināta plāna, kā arī izskatot iedzīvotāju iesniegumus.

No iepriekšējā mācību gadā veiktajām 709 kontrolēm pirmsskolas izglītības iestādēs visos gadījumos audzēkņiem bija nodrošināti iepriekšminētie higiēnas līdzekļi. Savukārt vispārizglītojošās skolās, internātskolās un profesionālas izglītības iestādēs no veiktajām 948 plānveida kontrolēm 14 gadījumos tika konstatēta šo higiēnas līdzekļu neesamība.

Higiēnas prasības ir noteiktas un tās nepieciešams ievērot, lai nodrošinātu bērnu attīstībai optimālu vidi un samazinātu riskus bērnu veselībai izglītības procesā, uzsver VI. Par higiēnas prasību ievērošanu izglītības iestādēs ir atbildīgs iestādes vadītājs.

VI aicina arī vecākus un pašus bērnus būt vērīgiem un sekot, lai higiēnas prasības izglītības iestādēs tiek vienmēr ievērotas, kā arī pašiem rūpēties par savu higiēnu.

Īpaši svarīga ir roku higiēna - tā bieži vien ir noteicošā vairāku infekcijas slimību, it īpaši akūtu zarnu infekciju, profilaksē, akcentē VI speciālisti. Pēc tualetes lietošanas un pirms ēšanas ar ziepēm rūpīgi mazgājot rokas, var sekmīgāk izvairīties no tādām saslimšanām kā A hepatīts, vīrusu meningīts, vīrusu un baktēriju izraisītas gremošanas trakta, elpceļu, ādas un gļotādu infekcijas, viņi norāda.

VI šā gada martā un aprīlī veiktā skolēnu aptauja rāda, ka 90% audzēkņu skolā regulāri mazgā rokas un 48% no viņiem vienmēr ir pieejamas ziepes. Aptaujā piedalījās 166 skolēni.

Jau ziņots, ka šodien Latvijā tiek atzīmēta Vispasaules roku mazgāšanas diena.