Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jūrmalas Gada balvu kultūrā saņem deju kolektīvu un koru vadītāji Subačs un Freimane

"Gada balva kultūrā 2013" pasniegta Jūrmalas tautas deju kolektīvu virsvadītājam Mārim Subačam un Jūrmalas koru virsdiriģentei Inārai Freimanei, informē Jūrmalas pilsētas domē.

14.februārī tika sveikti "Jūrmalas Gada balvas kultūrā 2013" laureāti astoņās nominācijās.

„Pagājušais gads kultūras dzīvē tika aizvadīts XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku zīmē, un tas bija redzams arī pieteikto nomināciju vidū, kur iezīmējas gan atsevišķu kolektīvu sasniegumi, gan citi ar šo svētku norisi saistīti notikumi," atklājot Gada balvu pasniegšanas ceremoniju, sacīja Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektore Gunta Smalkā.

2013. gadā Jūrmalā rīkoti vairāk nekā 600 kultūras pasākumu, Gada balvu konkursam tika saņemts vairāk nekā 80 pieteikumu, un katrs no tiem atspoguļo Jūrmalas kultūrvides notikumu daudzveidību.

Subača un Freimanes vadībā Jūrmalas kori un deju kolektīvi uzrādīja augstu sniegumu XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku skatēs un tika novērtēti ar augstākās pakāpes, 1. pakāpes un 2. pakāpes diplomiem.

 Freimane ir Jūrmalas koru virsdiriģente kopš 2001. gada, Jūrmalas korus vadījusi uz četriem Dziesmu svētkiem. M. Subačs ir deju kolektīvu virsvadītājs no 2005. gada, Jūrmalas kolektīvus aizvadījis uz diviem Dziesmu svētkiem. Viņa vadībā tautas deju kolektīvs „Vēlreiz" 12 gadu pastāvēšanas laikā piedalījies vairāk nekā 1000 koncertos un festivālos Latvijā un ārvalstīs.

Balva „Par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā" piešķirta māksliniekam Valdim Bušam. Valdis Bušs ir viens no pirmajiem Jūrmalas Mākslinieku grupas vadītājiem, viņa vadībā Jūrmalas Mākslinieku grupa 1977. gadā kļuva par Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas nodaļu. Mākslinieks piedalījies vairāk nekā 120 izstādēs, tostarp rīkojis 40 personālizstādes gan Jūrmalā un Latvijā, gan citās Eiropas valstīs, arī Amerikā un Austrālijā. Valda Buša darbi atrodas Valsts Mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Jūrmalas Pilsētas muzeja un pašvaldības iestāžu kolekcijās, kā privātkolekcijās. Šogad jūlijā Jūrmalas pilsētas muzejā mākslinieks atklās savu 90 gadu jubilejas personālizstādi. 

Gada balva nominācijā „Par izcilu kultūras projektu realizēšanu" piešķirta Jūrmalas Kultūras centra projektu vadītājai Daigai Iraidai. D. Iraida vadījusi tādus nozīmīgus kultūras projektus kā Jūrmalas vasaras sezonas atklāšana, Jomas ielas svētki, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svētku pasākumi, Gaismas svētki un daudzus citus, kuros iesaistīti izcilākie Latvijas mākslinieki un kas bijuši augstu novērtēti un plaši apmeklēti.

Balvu nominācijā „Par izcilu mākslas izstādi" saņēma māksliniece Olita Gulbe par savu 60 gadu jubilejas personālizstādi „Četri", kas veidota sadarbībā ar tēlnieku Stefanu Močuļski un bija apskatāma Jūrmalas pilsētas muzejā. Izstāde apliecināja mākslinieces talantu un meistarību, iezīmējot māksliniecei raksturīgo rokrakstu latviešu mākslas ainā.

Nominācijā „Par veiksmīgu jaunradi" balvu saņēma Pēteris Vilkaste par Ž. Segala izrādi „Leļļinieks no Lodzas". P. Vilkaste bijis šā iestudējuma projekta vadītājs un arī atveidojis galveno lomu izrādē, kas raksturota kā absolūti profesionāla un izceļas ar lielisku aktieru spēli.

Nominācijā „Par izciliem sasniegumiem Latvijas un starptautiskajos konkursos" piešķirtas divas balvas: tautas deju kolektīvam „Vēlreiz", kuru vada Māris Subačs un Vita Pole, un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblim, kuru vada Kristīne Ojala.

Deju kolektīvs „Vēlreiz" IV Starptautiskajā folkloras festivālā konkursā „Interfolk in Rossia 2013" Sanktpēterburgā, kur bija pārstāvēti 50 kolektīvi no Krievijas, Francijas, Ķīnas, Izraēlas, Filipīnām, Indijas un citām pasaules valstīm,  ieguva Grand Prix jeb galveno balvu tautisko deju kolektīvu kategorijā. Otrs šīs nominācijas laureāts - Jūrmalas Mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblis - ieguvis Grand Prix konkursā Somijā, uzvaru III starptautiskajā daudzstīgu instrumentu mūzikas konkursā Maskavā un 2. vietu XXV Vispārējos latviešu dziesmu svētku skatē koklētāju ansambļu  grupā.

Nominācijā „Par tradicionālās kultūras saglabāšanas un attīstības veicināšanu" balvu saņēma vecākās paaudzes deju kolektīva „Ābelīte" vadītājs un horeogrāfs Andrejs Ušackis. A. Ušackis vada deju kopu „Ābelīte" kopš 20. gs. 70. gadu beigām, nodrošina arvien jaunu repertuāru, iesaista jaunus dejotājus, tādējādi arvien atjaunojot kolektīva sastāvu, rīko skaistus koncertus un kopā ar kolektīvu aktīvi piedalās Jūrmalas pilsētas kultūras dzīvē.

Nominācijā „Par izglītojošu bērnu un jauniešu kultūras pasākumu un aktivitāšu organizēšanu" balva pasniegta Dubultu bērnu bibliotēkas vadītājai Ingunai Radziņai, kura aizvadītajā gadā piedalījusies, vadījusi vai organizējusi gandrīz 50 lasīšanas veicināšanas pasākumus gan Jūrmalas, gan citu Latvijas pilsētu un novadu bērniem. Šajos lasīšanas veicināšanas pasākumos tiek izmantotas arī I. Radzīnas pašas gatavotas lelles. Dubultu bibliotēka ir nominēta UNESCO Latvijas Nacionālās bibliotēkas komisijas tīklā „Stāstu bibliotēkas".

Jūrmalas pilsētas dome pasniedza arī Atzinības rakstus māksliniekiem, radošajiem kolektīviem, projektu vadītājiem un speciālistiem par veiksmīgi īstenotiem projektiem, kas aizvadītajā gadā bagātinājuši kultūras dzīvi Jūrmalas pilsētā.

Gada balvas kultūrā pasniedza Jūrmalas pilsētas domes vadības, Kultūras ministrijas, Rīgas plānošanas reģiona, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.