Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

RECEPTE: Latviskā klasika - štovēti kāposti. Ne vienmēr tas ir "prasti"

© Leonīds GUSEVS, speciāli Mājai

Štovēti kāposti – latviešu virtuves klasika: sulīgi, smaržīgi, sātīgi, ar katru karsēšanas reizi arvien gardāki un gardāki... Protams, katrai namamātei ir sava, viņasprāt – tā vienīgā un vispareizākā recepte, bet: cik reizes kāposti garšoti, tik dažādas un atšķirīgas bijušas to garšas.

Reiz, ciemojoties pie nu jau viņsaulē aizgājušā aktiera Eduarda Pāvula, baudīju un nevarēju vien beigt slavēt viņa kundzes kāpostiņus – kas par garšu, kas par smaržu, mmm! Redzēdama, ka ar tik vienkāršu lietu kā kāpostu štovis izdevies viešņu pārsteigt, Lillis sev raksturīgajā tiešumā tūlīt izklāstīja visus savus gatavošanas knifiņus un pat recepti manā kladē uzrakstīja. Kopš tās reizes, kad vien sakārojas, mūsmājās tiek gatavoti Lilijas kāposti cūkādiņu mundierī – citus kāpostus mēs vairs neatzīstam!

Sastāvdaļas: 

aptuveni 1,5 kg skābētu kāpostu, kam nedaudz pievienoti rīvēti burkāni un ķimenes;

2 vidēji lieli sīpoli;

cūkādiņas;

sauja uzbriedinātu grūbu;

ūdens;

sāls, cukurs, pipari;

Pagatavošana:

1. Ar palielām cūkādiņu strēmelēm maksimāli izklāj pīli: ādiņas liek ar taukumiņa slāni uz leju, ādiņas puse paliek oderējuma iekšpusē (1093).

2. Izoderētajā pīlē pilda skābus kāpostus (1095). Pa kāpostu virsu visā trauka garumā izveido apmēram 5 cm dziļu renīti, tajā vienmērīgā kārtā ieber un izlīdzina uzbriedinātas grūbas (1099). Renīti ar kāpostiem aiztaisa ciet (1101).

3. Sagriež gredzenos sīpolus, ar tiem noklāj kāpostus (1108). Pīlē ielej ūdeni tā, lai šķidrums būtu līdz ar kāpostu un sīpolu virsu (1110). Vāku virsū, pīli liek uz pavisam mazas uguns un sāk nesteidzīgu sutināšanu. Ja šķidrums traukā izvārās, to var papildināt.

4. Kāpostus štovē vairākos piegājienos. Pīles saturu štovēšanas lakā nedrīkst maisīt!

5. Pašās beigās, kad kāposti pavisam mīksti, bet grūbas un cūkādiņas vienkārši sasutušas tā, ka izjukušas kā nebijušas, štovi kārtīgi izmaisa, pēc garšas pievieno sāli, cukuru un piparus (1601).

6. Karsēti atkārtoti, štovētie kāposti garšo arvien labāk un labāk.