Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latgales vēstniecība Gors uzvar būvnieku konkursā

© Jānis Litavnieks

Par pagājušā gada labāko būvi Latvijā žūrija atzinusi Austrumlatvijas reģionālo daudzfunkcionālo centru jeb Latgales vēstniecību Gors Rēzeknē.

 Tās vadītāja Diāna Zirniņa sarunā ar Neatkarīgo neslēpa, ka viņai šāda atzinība nav pārsteigums, jo, pēc viņas domām, šī ir ne tikai skaistākā būve, bet piedāvā arī kvalitatīvus pasākumus. «Gors ir izaicinājums ēkas projektētājiem un arhitektiem, jo koncertzāles katru gadu Latvijā nebūvē,» priecājās D. Zirniņa.

Goru no 2010. gada līdz 2013. gadam Rēzeknē būvēja uzņēmums Arčers. Latgales vēstniecības Gors projektētājs ir SIA Vizuālās modelēšanas studija. Uzņēmumam Arčers šie nav pirmie lauri Būvnieku asociācijas rīkotajā konkursā. 2011. gadā par labāko jaunbūvi tika atzīts būvfirmas celtais dzīvojamo namu komplekss Rīgā, Valdeķu ielā, bet 2012. gadā – Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vieta Daugavpils cietoksnī.

Otro vietu nominācijā Jaunbūve ieguva ūdens transporta līdzekļu novietne Mārkalnes ielā 24 Rīgā, trešo vietu – Salaspils sporta halles izbūve un teritorijas labiekārtošana. Nominācijā Restaurācija par 2013. gada labāko būvi atzīta Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukcija, ko projektēja SIA Zaigas Gailes birojs, bet galvenais būvuzņēmējs bija SIA Āboltiņa būvuzņēmums AG. Šajā nominācijā pirmo vietu ieguvusi Daugavpils (Dinaburgas) cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurācija, ko projektēja SIA REM PRO, bet galvenais būvuzņēmējs bija SIA Ditton būve. Nikolaja vārti ir cietokšņa iespaidīgākie vārti, un to restaurācija noslēdzās pagājušā gada pašā nogalē. Tagad Nikolaja vārtus uzskata par cietoksnī iekārtotā Marka Rotko mākslas centra vizītkarti.

Citās nominācijās pirmo vietu ieguvusi kultūras pils Ziemeļblāzma kompleksa rekonstrukcija, ko projektēja JS&Moduls, bet galvenais būvuzņēmējs bija SIA Arčers, apakšstacija Mežaparks, ko projektēja SIA Kārlis, bet galvenais būvuzņēmējs bija SIA Latvijas energoceltnieks, kā arī ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas izbūve Gorā, ko projektēja SIA Etiko, bet būvuzņēmējs bija SIA Vega 1.