Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Eiropā novērotais masalu uzliesmojums sasniedzis arī Latviju

© F64

Eiropā novērotais masalu uzliesmojums sasniedzis arī Latviju - šogad martā un aprīlī valstī reģistrēti astoņi saslimšanas gadījumi, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

SPKC direktore Inga Šmate skaidroja, ka šis ir ievērojams saslimstības pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Pērn Latvijā netika reģistrēts neviens saslimušais ar masalām, bet 2012.gadā to bija trīs.

No astoņiem šogad saslimušajiem viens ir bērns, kuram vēl nebija pienācis vakcinācijas laiks, pārējie ir pieaugušie, no kuriem lielākā daļa pret masalām nav vakcinēti vai viņu vakcinācijas statuss nav zināms, skaidroja Šmate. Saslimušo vidū ir arī veselības aprūpes darbinieki, kuri bija kontaktā ar masalu pacientiem.

Pērn masalu gadījumi tika reģistrēti 36 Eiropas reģiona valstīs, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati. Kopumā ar masalām saslima 31 617 cilvēki, no kuriem visvairāk Gruzijā - 7830 cilvēki, Turcijā - 7404, Ukrainā - 3308, Nīderlandē - 2499, Itālijā - 2216, Lielbritānijā - 1900, Vācijā - 1773 un Rumānijā - 1074 cilvēki.

"Šie dati liecina, ka, palielinoties nevakcinēto iedzīvotāju skaitam, saslimšana ar masalām var izraisīt nopietnus uzliesmojumus Eiropas valstīs ar ļoti lielu saslimušo skaitu," norāda SPKC speciālisti.

Viņi atgādina, ka masalas ir ļoti lipīga infekcijas slimība, no kuras pasargā vienīgi vakcinācija. Lai infekcijas izplatība Latvijā nesasniegtu epidēmijas līmeni, SPKC aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem pret savu, savu bērnu un citu tuvinieku veselību un vakcinēties. Par vakcinācijas statusu pret masalām var pārliecināties, ielūkojoties potēšanas pasēs vai dodoties pie sava ģimenes ārsta.

"Saslimšana ar masalām apdraud tos iedzīvotājus, kuri nav vakcinējušies vai bērnībā nav pārslimojuši masalas, jo, saskaroties ar vīrusu, gandrīz visi neimūnie cilvēki saslimst," uzsvēra SPKC direktore Šmate.