Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brīvdienu ceļvedis kultūrā

© irliepaja.lv

Ko darīt nedēļas nogalē, kādiem kultūras vilinājumiem ļauties? Kurp doties vai varbūt labāk palikt mājās? Lemiet paši, jo kultūra ir pieejama arī, neizejot no mājas.

IZRĀDE PAR MIRDZU ĶEMPI

25. aprīlī pulksten 19 Katlakalna Tautas namā būs iespēja noskatīties muzikālu melodrāmu Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība. Tas ir Viļņa Vēja lugas atkārtots uzvedums – pirmiestudējums Īsie zibsnīgie mirkļi 2011./2012. gada sezonā bija skatāms Nacionālā teātra Aktieru zālē. «Darbība notiek 50. gados, kad Mirdza Ķempe ir, kā pati izteikusies, «ne jauna, ne veca», bet vientuļa un jau sacerējusi testamentu. Negaidīti viņas mājās un arī dzīvē ienāk Linards Naikovskis – izskatīgs jauns cilvēks, kurš drīz vien kļūst par dzejnieces vīru. Viņam izveidojas saspīlētas attiecības ar Ķempes uzticamo šoferi Žani, un arī sarežģījumi laulības dzīvē nav tālu...» stāsta autors Vilnis Vējš. Izrādes režisors ir Ģirts Šolis, Mirdzas Ķempes lomā iejūtas Raimonda Vazdika, abus vīriešus atveido Andris Bulis un Ģirts Šolis. Izrādē skan dziesmas ar Mirdzas Ķempes vārdiem (komponists Edgars Makens), izmantoti dokumentāli filmu kadri un audio ieraksti.

FRANČU MŪZIKA BĒRNIEM

Svētdien, 27. aprīlī, pulksten 13 Spīķeru koncertzālē notiks koncerts pirmsskolas vecuma bērniem Kā kaķītis un sunītis uz Franciju brauca. Tas ir Latvijas koncertu populārā koncertcikla Patiešām maziņiem uzvedums krievu valodā, kurā skanēs franču mūzika bērniem operas solistes Baibas Berķes, Francijā dzīvojošās saksofonistes Ilzes Lejiņas un Frederika Ormēna (Francija – saksofoni, ģitāra) muzikālajos stāstos.

JAUNA IZSTĀDE KINO MUZEJĀ

Rīgas Kino muzejā apskatāma jauna izstāde Kino trofejas – atskats uz kino izrādīšanu un skatīšanos pagājušā gadsimta 40. un 50. gados Rīgā, kas ļaus iepazīties ar kinoteātru repertuāra politiku un skatītāju atmiņām par kinoapmeklēšanu. Īpaša uzmanība veltīta tolaik populārajām «trofeju filmām». Ar šādu nosaukumu tika klasificētas lentes, kuras nonāca padomju kinoiznomas sistēmā, karam beidzoties. Šīs filmas ar nedaudz mainītiem nosaukumiem, izgrieztām epizodēm vai tāpat neskartas tika ieplūdinātas repertuārā. Lielākā daļa no tām bija vācu filmas, mazākā skaitā – itāļu, austriešu, amerikāņu un citu ražojumi. Vairākas no šīm «trofeju filmām» būs iespēja redzēt projekta Kino trofejas filmu programmā kino Splendid Palace no 24. līdz 30. aprīlim. Kino muzejs atrodas Vecrīgā, Peitavas ielā 10. Svētdien muzejs slēgts, piektdien atvērts no pulksten 11 līdz 18, sestdien no pulksten 11 līdz 16.

JANOVSKA UN BRASLAS SOLA

Sestdien, 26. aprīlī, pulksten 12.30 raidījumu ciklā Teātris.zip LTV1 piedāvā noskatīties 1993. gadā tapušo Valmieras teātra izrādi Sola, kas stāsta par Baltijas trimdiniekiem un viņu dzīvi pēckara Anglijā. Trimdas rakstnieka Gunara Janovska darbu iestudējis Varis Brasla, kuram šodien, 25. aprīlī, ir 75. dzīves jubileja. Iestudējumā spēlē Ģirts Ķesteris, Tālivaldis Lasmanis, Rihards Rudāks, Ilze Pukinska u. c. Valmieras teātra aktieri.