Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas literatūras centru likvidē, parādi paliek

© F64

Biedrība Latvijas Literatūras centrs (LLC), kuras pārziņā līdz pērnā gada beigām bija Latvijas literatūras popularizēšana ārzemēs, sākusi likvidācijas procesu. Šobrīd tā joprojām Valsts Kultūrkapitāla fondam (VKKF) ir parādā vairāk nekā 69 000 eiro, kas, visticamāk, summu mēģinās piedzīt tiesas ceļā. Par pozitīvu iznākumu gan pārliecības nav nevienai no pusēm.

Visas iesaistītās puses par notikušo runā nelabprāt, un katrai skatījums atšķiras – pat bijušās organizācijas biedru vidū. Kultūras ministrija (KM) skopi informēja, ka parādu – vairāk nekā 8000 eiro – no LLC ir atguvusi, bet par saistībām ar VKKF (kas gan ir KM struktūrvienība) lai prasot pašam fondam. Ministrija vēl piebilda, ka esot izsludinājusi konkursu uz divu funkciju, ko pildīja LLC, īstenošanu, tā ka literatūras popularizēšanas darbs ārzemēs tikšot turpināts. Arī VKKF detaļās neizplūda, norādot vien to, ka šobrīd LLC uzdots precizēt atskaites, tas ir, papildināt tās ar maksājumiem, ja tādi veikti, jo atsevišķus projektus centrs turpinājis īstenot pēc tā kontu slēgšanas. «Kad būsim precizējuši parāda apmēru līdz pērnā gada 31. decembrim, gatavosim prasības pieteikumu tiesā par līdzekļu piedziņu, par kuriem neesam saņēmuši finanšu atskaites saskaņā ar projektu finansēšanas līgumiem,» skaidro VKKF pārstāve Jana Vērdiņa. Pašlaik no LLC tiekot gaidīti 69 228 30 eiro. Protams, ticības, ka to ātri izdosies atgūt, neesot. Turklāt daudz kas atkarīgs no pārējo kreditoru pieprasījumiem. VKKF atzīst, ka līdz šim šāda pieredze tam nav bijusi, tāpēc esot grūti prognozēt, kā lieta varētu beigties. Patlaban tikties ar LLC vadītāju Jāni Ogu fonds neesot plānojis, taču saziņa notiek gan ar viņu, gan pārējiem biedrības likvidācijas komisijas locekļiem. J. Oga Neatkarīgajai nekādus komentārus nesniedza, solot pēc kāda laika sniegt plašāku paziņojumu. Likvidēt biedrību esot lēmusi biedru sapulce, un par kādu jaunu organizāciju neesot spriests. Tikpat mazrunīga bija arī dzejniece Liāna Langa, kas bija viena no centra dibinātājiem. Tas viss bijis tik sāpīgs trieciens, ka labāk par to izvairoties jel ko teikt.

Savukārt LLC padomes loceklis Andris Akmentiņš uzskata, ka šādām sabiedriskām organizācijām nebūtu jāizpilda valsts funkcijas. Krietni labāks modelis varētu būt valsts aģentūra, kas daudz operatīvāk un caurskatāmāk tiktu galā ar visām atskaitēm un dokumentiem. Pēc kautiņa ar dūrēm nevicinās, tāpēc vienīgais, ko varot darīt – aicināt pieteikties kreditorus, kam LLC palicis parādā (tie tiks apzināti trīs mēnešu laikā kopš paziņojuma publicēšanas Latvijas Vēstnesī).

Kāds cits LLC bijušais biedrs, ieskicējot situāciju, Neatkarīgajai neoficiāli pauda, ka tās eskalācija būs atkarīga no tā, kā rīkosies LKKF. Iespējams, ka biedrība tikšot atzīta par maksātnespējīgu un parādus norakstīs. Taču esot arī skaidrs, ka fonds nevarot nereaģēt un parādus vienkārši norakstīt, jo pretējā gadījumā ātri nonāks Valsts kontroles krustugunīs. Nevarot jau arī galīgi nomelnot bijušo LLC vadītāju – viņš esot gana daudz izdarījis, naudu nav piesavinājies, vien salaidis grīstē dokumentāciju un finansējuma pārdali. Patiesībā – visā šajā lietā visvairāk esot žēl žurnāla Latvju Teksti, kas pārtrauks iznākšanu.