Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Skaidro, cik ilgs ir atveseļošanās periods pēc sepses

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Nav iespējams pateikt, cik ilgā laikā cilvēka organisms var atgūties no sepses infekcijas. Tās var būt divas nedēļas, divi mēneši vai pat divi gadi, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks Vilnis Dzērve-Tāluts.

Viņš skaidroja, ka sepse, kura konstatēta arī Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, ir organisma reakcija uz infekciju. Infekciju cilvēka organismā var izraisīt dažādi faktori, tostarp iekaisis zobs vai iekaisušas mandeles. "Sepse nozīmē to, ka mikrobi vairāk var izpausties atsevišķos orgānos," norādīja Dzērve-Tāluts un turpināja, ka gadījumos, kad "mikrobs iesēžas sirdī", piemēram, pašā sirds muskulī, tās apvalkā vai vārstulī, to sauc par septisku miokarda bojājumu.

Pētnieks stāstīja, ka sepsi iespējams ārstēt gan ar masīvu antibiotiku terapiju, gan ar operāciju.

Taujāts, cik ilgs laiks nepieciešams, lai cilvēks atgūtos pēc šādas operācijas, Dzērve-Tāluts sacīja, ka Vējoņa situāciju komentēt nevar, jo viņam nav pietiekamas informācijas. Tomēr jebkurā gadījumā tas neesot "atbildams jautājums". Kardiologs norādīja, ka atlabšanas periods var būt divas nedēļas, divi mēneši vai pat divi gadi. Atveseļošanos ietekmē tas, cik veiksmīgi ir izdevies no infekcijas atbrīvoties.

Dzērve-Tāluts vēl piebilda, ka viņa karjerā bijuši dažādi piemēri, kur sepses ārstēšanas rezultāti bijuši labi, ne tik labi, kā arī "diezgan slikti".

Jau ziņots, ka mediķi Vējonim konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus, tāpēc valsts pirmajai personai šobrīd tiek veikta sirds operācija.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā Vējonim veikti papildu izmeklējumi. Mediķi konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus. Kardiologu, kardioķirurgu un visu iesaistīto speciālistu komanda ir lēmusi, ka šobrīd galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību, un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācijas veikšana.

LETA jau vēstīja, ka Vējonis pirmdien tika nogādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā iepriekš apstiprināja, ka Vējonis devies uz stacionāru, lai nodrošinātu pēc iespējas drīzāku atveseļošanos no vīrusa infekcijas.

Izvērtējot Vējoņa veselības stāvokli, ārsti vakar nolēma turpmāko prezidenta ārstēšanu veikt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā atbilstoši tās profilam. Prezidents tika ievietots Latvijas Kardioloģijas centrā. Slimnīca viņa veselības stāvokli iepriekš nekomentēja.