Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Melno stārķu ligzdā izdēta pirmā ola

© dabasdati.lv

Kā liecina informācija mājas lapā dabasdati.lv, tad melno stārķu ligzdā, kura novērojama arī tiešsaitē, izdēta pirmā ola.

Šogad abiem ligzdā mītošajiem strāķiem doti vārdi Ozols un Zīle. Kā liecina portālā ievietotā informācija, tad pirmais stārķis ligzdā atgriezās jau 26.martā, savukārt otrs 7.aprīlī.

Melno stārķu ligzda, pie kuras uzstādīta tiešraides kamera, atrodas Zemgalē nelielas upītes krastā augošā vecā ozolā. Lai gan ligzda tika atrasta jau 2013. gadā, par tās iemītniekiem speciālisti vairāk uzzināja tikai pagājušajā gadā, kad ligzdā tika izaudzināti divi mazuļi. Ja putnus ligzdošanas vietā netraucē, vienu un to pašu ligzdu melnie stārķi izmanto ļoti ilgi. Taču tā kā ne pagājušajā gadā ligzdojošie putni, ne šā gada iemītnieki nav gredzenoti, nevar droši apgalvot, ka tie ir tie paši putni, kas ligzdoja pērn.

Melnais stārķis Ciconia nigra augumā ir mazliet mazāks par balto stārķi, no kura labi atšķirams pēc melnā apspalvojuma. Balts ir tikai putna vēders un sāni, lidojumā redzamas arī baltās paduses. Putni pārtiek galvenokārt no nelielām zivtiņām un citiem ūdensdzīvniekiem — vardēm un kukaiņiem. Melnie stārķi galvenokārt apdzīvo vecus mežu masīvus, kuros ir upītes, dīķi, dažādi mitrāji, mitras meža pļavas, liecina informācija mājas lapā dabasdati.lv