Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Svētkos bez lielveikaliem (ne)iztikt

© F64

Tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padome vienojusies, ka nepieciešams panākt likuma grozījumus, kas aizliegtu lielveikaliem strādāt svētkos.

Nākotnē šim aizliegumam būtu jāattiecas arī uz lielveikalu darbu svētdienās, līdzīgi kā tas ir daudzās Eiropas Savienības valstīs. Lielveikali par šo ieceri ir sašutuši, jo uzskata, ka tā būtu diskriminācija: daļa veikalu drīkstētu strādāt svētkos un brīvdienās, bet citi - nē.

Pirms 30 gadiem veikalu darba laiks lielākoties nebija ilgāks par astoņām stundām un svētdienās tie bija slēgti, bet šobrīd aktīvākā pirkumu veikšana notiek tieši brīvdienās, jo strādājošajiem darbdienu vakaros tik vien atliek laika kā ieskriet tuvējā pārtikas veikalā. Dāvanu, apģērba, apavu, sadzīves tehnikas un saimniecības preču iegādei vairāk laika tiek veltīts brīvdienās, liecina TNS Latvia 2013./2014. gada gadagrāmatā apkopotā informācija (jaunāki dati pagaidām nav pieejami). Arī Google resursi uzrāda līdzīgu tendenci lielākajos tirdzniecības centros, piemēram, tirdzniecības parks Alfa pircēju piepildītākais ir brīvdienās un darbdienu vakaros. Dominā vislielākā burzma ir sestdienu vidū, kā arī darbdienu pusdienas laikā un ap pulksten 18. Savukārt tirdzniecības centrā Sky&More vislielākais pircēju pieplūdums ir darbdienu pusdienas laikā un sestdienās.

Tomēr Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība (LTDA) spriež, ka svētku dienās (un nākotnē arī brīvdienās) lielveikaliem vajadzētu būt slēgtiem, pamatojot šo ieceri ar argumentu, ka tas ļautu tirdzniecībā strādājošajiem svētkos veltīt laiku ģimenei, bērniem un atpūtai. (It kā mazo veikalu pārdevējiem svētkos nevajadzētu atpūsties.) Savukārt lielo darba devēju ieguvums, pēc LTA teiktā, būtu darba ražīguma pieaugums, jo atpūties cilvēks spēj strādāt ar lielāku atdevi. Šobrīd svētku dienās un brīvdienās nākas strādāt ne tikai tirdzniecības darbiniekiem, bet visiem, kuriem ir maiņu darbs, piemēram, transporta nozarē nodarbinātie, muzeju darbinieki, mediķi, glābēji, policisti utt. Maiņu darbā Latvijā pērn strādāja 174 tūkstoši cilvēku. Savukārt sestdienas kā oficiālas darba dienas pērn bija aptuveni 309 tūkstošiem, bet svētdienas - 214 tūkstošiem strādājošo, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

LTA lēmumu, kādi priekšlikumi tiks iesniegti likumdevējiem, pieņems savā konferencē 18. augustā, savukārt LTDA to plāno apspriest 13. septembrī.

Šā gada janvārī TNS Latvia sadarbībā ar LNT raidījumu 900 sekundes, veicot pētījumu, noskaidroja, ka puse (51%) Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem atbalsta ierosinājumu ierobežot lielveikalu darba laiku svētku dienās. To neatbalsta 43% iedzīvotāju.

Veikalu slēgšana svētkos un brīvdienās

Par

Maira Muceniece, Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja:

- Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība iestājas par veikalu darba laika ierobežošanu, vispirms tos slēdzot valsts svētku dienās. Vēlamies panākt, lai mūsu valstī tiktu mainītas iepirkšanās tradīcijas un svētkos būtu slēgti visi veikali un tirdzniecības centri, nodrošinot brīvdienas to darbiniekiem, lai viņi varētu būt kopā ar savām ģimenēm un iegūtu svētku sajūtu.

Par

Henriks Danusēvičs, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents:

- Uzskatu, ka nozares dominējošiem spēlētājiem darbs svētdienās peļņu nenes, jo ir mazāks apgrozījums, savukārt darba izmaksas ir divas reizes lielākas. Tomēr, lai nodrošinātu iespēju iegādāties pārtiku vai veikt citus nepieciešamos pirkumus tiem cilvēkiem, kas nav paspējuši to izdarīt vai kuru darba grafiki sakrīt ar veikalu darba laiku darbdienās, jāatļauj mazajiem veikaliem strādāt arī brīvdienās. Latvijas Tirgotāju asociācija uzskata un arī to pārrunājusi ar Ekonomikas ministriju, ka šādas izmaiņas veikalu darba laikā uzlabotu mazo tirgotāju konkurētspēju.

Pret

Jānis Beseris, Maxima Latvija komunikācijas vadītājs:

- Veikalu darba laiku kopumā nosaka pircējs, un mums kā mazumtirgotājiem jābūt spējīgiem pielāgoties pircēju paradumiem un atbildēt uz viņu pieprasījumu un iespējām. Attiecīgi šis jautājums lielā mērā atkarīgs arī no kopējām tendencēm sabiedrībā un ekonomikā - darba režīmu, dzīvesstila paradumiem, brīvā laika pieejamību utt. Ņemot vērā arvien pieaugošo dzīves tempu, iedzīvotāji iepirkšanos bieži vien atliek uz brīvāku laiku, tostarp nedēļas nogali un svētku dienām, jo pa nedēļu tam bieži vien neatliek laika. Attiecīgi no savas puses strādājam, lai iepirkšanās procesu iedzīvotājiem atvieglotu un padarītu ērtāku un ātrāku - ieviešot pašapkalpošanās kases, aktīvi attīstot internetveikalu e-maxima.lv.

Jau šobrīd svētku dienās saīsinām Maxima Latvija veikalu darba laiku, lai darbinieki vairāk laika varētu pavadīt kopā ar ģimenēm un sev tuvajiem, un arī turpmāk plānojam izvērtēt veikalu darba laiku svētkos.

Pret

Laila Vārtukapteine, ELVI Latvija komercdirektore:

- Pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietām, kādi ir arī veikali ELVI, nevajag aizliegt strādāt brīvdienās. Īpaši būtisks šis jautājums ir reģionos, kur šāds veikals nereti ir vienīgā alternatīva pārtikas preču un ikdienā lietojamo līdzekļu iegādei. Ņemot vērā to, ka pēc darba nedēļas vai svētkos lielo pilsētu iedzīvotāji brauc uz laukiem atpūsties un tur tērē arī savu naudu, lauku veikaliem tirdzniecība brīvdienās ir svarīgs ienākumu avots, lai vispār spētu eksistēt. Tāpat brīvdienas ir tās dienas, kad lauku iedzīvotāji aktīvi brauc uz pilsētu iepirkšanās un izklaides centriem, lai iegādātos drēbes, apavus, kosmētiku un citas preces, kas nav pieejamas tuvu viņu dzīvesvietai. Aizliedzot veikaliem strādāt brīvdienās, lauku iedzīvotājiem iepirkšanās iespēja pilsētās tiek liegta.

Viedoklis, ka veikalu aizvēršana brīvdienās radītu pircējiem papildu iespēju brīvdienās veltīt laiku ģimenei un atpūtai dabā, ir atbalstāms. Taču jāuzsver, ka lauku veikali atšķirībā no lielajiem pilsētu tirdzniecības un izklaides centriem nav vieta, kur pircēji pavadītu vairāk laikā nekā nepieciešams, lai iegādātos pirmās nepieciešamības preces.