Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Prokuroriem bail no atklātības t. s. Lemberga prāvā

© F64

Lūgumu ļaut filmēt prāvas norisi tiesas sastāvam izteica Ventspils mērs Aivars Lembergs, taču tiesa šo lūgumu bija spiesta noraidīt prokuroru kategorisko iebildumu dēļ.

Uzklausot lūgumu, tiesa aicināja procesa dalībniekus paust attieksmi par iespēju filmēt tiesas sēdi, tādējādi padarot tiesas procesu atklātāku un sabiedrībai pieejamāku.

Visi klātesošie procesa dalībnieki, izņemot prokurorus, bija par procesa iemūžināšanu video. Vienīgie, kuri pret to iebilda, bija valsts apsūdzības uzturētāji.

Savu nevēlēšanos procesu publiskot video formā prokurori motivēja ar cietušo interešu aizstāvību. Prokurori ar cietušajiem par šo jautājumu neesot saskaņojuši viedokļus.

Šāda argumentācija izklausījās ļoti dīvaina kaut vai tā iemesla dēļ, ka cietušie miljonāri Ainārs Gulbis, Valentīns Kokalis un Vladimirs Krastiņš savu kāju tiesas zālē jau vairākus gadus nav spēruši un arī viņu juridiskās palīdzības sniedzēji sen nav redzēti. Savukārt cietušā SIA Pars Terminal pārstāvis līdz šim konsekventi iestājies par maksimālu prāvas publiskumu.

A. Lembergs savu lūgumu tiesai motivēja šādi: «Liecinieku pratināšana ir pabeigta. Es esmu publiska persona ar brīžiem augstāko, brīžiem otru augstāko atbalstu sabiedrībā. Tādēļ es lūdzu filmēt tiesas sēdes, lai tās varētu redzēt arī mani vēlētāji, jebkurš cits interesents. Tā kā esmu publiska persona, man nekas nav slēpjams. Iepriekš pret to iebilda prokurori. Bet tagad procesā pienākusi stadija, kad liecinās Anrijs Lembergs un pēc tam es liecināšu.»

Pēc viedokļu uzklausīšanas tiesa paziņoja savu lēmumu: «Tā kā prokurori iebilst, mēs nevaram atļaut filmēšanu.»

Jāatgādina arī tas, ka pēc prokuroru pieprasījuma vairāki liecinieki iepriekšējo septiņarpus gadu laikā tika pratināti slēgtās sēdēs.

Ja tiesa atļautu procesu filmēt, tiesas sēdēm varētu sekot līdzi jebkurš interesents un pats vērtēt, kuram taisnība - apsūdzētajiem vai prokuroriem - un kādu lomu šajā procesā ieņem krimināllietā arestētās mantas glabātājs Rudolfs Meroni.

Šobrīd liecības sākuši sniegt uzņēmēji Ansis Sormulis un Anrijs Lembergs. Savās liecībās viņi parāda, ka apsūdzības t.s. Lemberga kriminālprocesā celtas, balstoties uz melīgiem, nepārbaudītiem un aplamiem faktiem.

Jāatgādina, ka t.s. Grinberga lietas procesu Kuldīgas tiesa atļāva filmēt un tam bija iespējas sekot internetā. Tiesas procesa filmēšanu toreiz nodrošināja pats A. Lembergs, un arī šoreiz tiesas zālē jau bija ieradies viņa uzaicināts operators.

Vērojot t. s. Grinberga lietas procesu, bija redzams, ka arī tiesnese izmanto internetā izvietoto videoierakstu un tas viņai netraucē, bet palīdz. Tiesnese vairākas reizes atsaucās uz šo videoierakstu, lai pēc iespējas precīzāk atgādinātu to, kas iepriekš bija noticis tiesas zālē.