Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jansons: VID pārkāpj likumu

© Edmunds Brencis, F64 Photo Agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Latvijas Republikas Tiesībsargs Juris Jansons pauda, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārkāpj likumu attiecībā uz vairākām lietām.

Viņš vēstīja, ka ir veikts pētījums par labas pārvaldības prakses principiem VID, un rezultāti nav iepriecinoši. VID darbi nesaskan ar to, kas tiek solīts.

"Galvenā problēma ir tā, ka VID savā darbībā neievēro administratīvā likuma principus un galīgi neievēro labas pārvaldības principus," vēsta Jansons.

Viņš stāsta, ka brīžos, kad klients laikā neiesniedz kādu dokumentu, tad VID reakcija ir diezgan skarba, bet kad VID kavējas ar kāda dokumenta izveidi, tad tas tiek uztverts kā pašsaprotams. Tiesībsargs arī norādīja, ka par šiem pārkāpumiem ir informēta arī Finanšu ministrija un ir izveidota rekomendācija, kurā norādīts, kas būtu jādara, lai situāciju uzlabotu.

Taujāts par Latvijas augstskolu rektoru valsts valodas zināšanām, Jansons norādīja, ka īsti nesaprot, kā cilvēks var nodzīvot 11 gadus Latvijā, bet nemāk latviešu valodu pietiekamā līmenī.

Tiesībsargs arī norādīja uz vairākām problēmām saistībā ar bāriņtiesām. Viņš apgalvoja, ka Rīgas bāriņtiesai ir novērotas vairākas būtiskas problēmas. "Ir zināms, ka Rīgas bērni, kas tiek izņemti no ģimenēm visbiežāk nonāk bērnunamos, kas atrodas attālos Latvijas reģionos. Svarīgākais ir tas, lai novērstu bērna izņemšanu no ģimenes. Tomēr ja tā notiek, tad vajadzētu bērnu nodot aizbildņiem nevis bērnunamam, " atzina Jansons.