Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

VID: Izskanējušie pārmetumi par gada pārskatu iesniegšanu neatbilst patiesībai

© F64

Valsts ieņēmumu dienests noraida pārmetumus par jauno kārtību, kādā uzņēmējiem jāiesniedz gada pārskati VID, informēja VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļā.

VID atzīst, ka sistēma nav pilnībā perfekta, izskanējušie pārmetumi neatbilst patiesībai. Tostarp nepieciešamos dokumentus ir iespējams izdrukāt, attiecīgajā vietā ieliekot atzīmi. Arī pārmetums par to, ka atsevišķas ailes nav bijis iespējams aizpildīt, ir nevietā. Klientu ērtībai atsevišķas ailes automātiski kļūst neaktīvas, tiklīdz sistēma saprot, ka konkrētajam uzņēmumam pēc noteiktiem parametriem tās nav jāaizpilda.

VID norāda, ka arī aizrādījums par liegumu iekopēt nepieciešamo tekstu, neatbilst patiesībai, jo tekstu ir iespējams iekopēt. Sistēma ailēs neļauj kopēt tikai tabulas un diagrammas. Situācija, kad iesniegtais dokuments pazūd, var rasties tikai tad, ja pirms dokumenta nonākšanas VID, revidents konstatē, ka uzņēmuma iesniegtā informācija neatbilst patiesībai.

VID informē - kopš spēkā ir jaunā kārtība, gada pārskatus ir iesnieguši 4450 uzņēmumu. VID nav saņēmis būtiskus pārmetumus no uzņēmējiem par jauno sistēmu. VID ņem vērā sistēmas lietotāju ierosinājumus un tuvākajā laikā plāno veikt papildus uzlabojumus, kas uzņēmumiem pārskatu iesniegšanu padarīs vēl ērtāku.

"Mēs esam gatavi pastiprinātā režīmā sniegt konsultācijas. VID mājaslapā ir arī pieejama ilustrēta pamācība, video seminārs un prezentācija par jaunajām prasībām gada pārskatu sagatavošanā," norādīja dienestā. Gatavojot jauno kārtību, tika iesaistītas un pilnībā uzklausītas nozaru asociācijas, VID ir organizējis arī īpašus seminārus, kurā zvērinātiem revidentiem tikai rādīts, kā sistēma darbojas dzīvē.

Raidījums "Nekā Personīga" 19.februārī vēstīja, ka jaunā kārtība, kādā uzņēmējiem jāiesniedz gada pārskati VID, mazajiem uzņēmumiem nav draudzīga, jo nepasaka priekšā, kāda informācija tiem jāiesniedz. Kā vēstīts raidījumā, uzņēmējiem pašiem ar likumiem un Ministru kabineta noteikumiem rokā jāmeklē ailes, kas sistēmā jāaizpilda.

Raidījumā arī pausts, ka testēšanai elektroniskā sistēma ir pieejama kopš 15. decembra. Sākumā ir bijis daudz tehnisku kļūdu. Piemēram, nav varēts izdrukāt sagatavotos dokumentus, atsevišķas ailes nebija iespējams aizpildīt. Nav iespējams iekopēt nepieciešamo tekstu. Tas pašam jāieraksta. Iesniegtais dokuments pazūd - nav saprotams, vai tas ir iesniegts, vai nē.