Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pārbaudītas jau 37 iedzīvotājiem piesūkušās ērces; vienai konstatēts encefalīts

© F64

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) šogad pārbaudītas 37 iedzīvotājiem piesūkušās ērces, un vienai no tām konstatēts ērču encefalīts, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

LIC galvenā ārste Baiba Rozentāle stāsta, ka šogad pirmā ērce pārbaudei atnesta 18.februārī, nākamā - 8.martā, bet kopš 27.marta iedzīvotāji katru dienu nes vismaz pa vienai.

Iepriekšējā gadā LIC kopumā pārbaudītas 4712 ērces, un encefalīts bija 203 ērcēm jeb 4,3%. Savukārt 2015.gadā LIC pārbaudītas 4188 ērces, un 213 no tām jeb 5,1% bija encefalīts.

Šogad LIC stacionārā nav ārstējies neviens pacients ar ērču encefalītu. Toties jau ir izrakstīti deviņi pacienti, kuriem bijusi Laimas borelioze, un vēl viens pacients no šīs slimības pašlaik vēl ārstējas. Laimas slimību ērces pārnēsā biežāk nekā ērču encefalīta vīrusu, bet uz šo slimību izraisošām baktērijām ērces nepārbauda.

F64

Jau ziņots, ka par augsta riska teritorijām, kur bērni var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu, šogad atzīti 27 Latvijas novadi, iepriekš informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja projekta "Atpazīsti ērču encefalītu" pārstāve Dace Plato, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad par augsta riska teritoriju atzīts arī Gulbenes novads, kur saslimstība ar ērču encefalītu ir sasniegusi 32 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

SPKC informēja, ka šogad līdz 27.martam fiksēts viens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu, taču saslimšana notikusi 2016.gadā. Tāpat fiksēti 32 saslimšanas gadījumi ar Laimas slimību, no tiem šajā gadā - deviņi gadījumi. Šogad fiksēts arī saslimšanas gadījums ar ērlihiozi, pati saslimšana gan notikusi 2016.gadā.

Gada griezumā pērn, salīdzinot ar 2015.gadu, par 61 gadījumu pieaugusi saslimšana ar ērču encefalītu, bija par deviņiem gadījumiem vairāk saslimšanas gadījumu ar ērlihiozi, savukārt par 16 gadījumiem mazāk - saslimšanas gadījumu ar Laimas slimību, norāda SPKC.

SPKC epidemiologi atgādina, ka, dodoties dabā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā, tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba.