Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Šobrīd divi varianti, kur ņemt papildu līdzekļus veselības nozarei

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Tiks meklēti risinājumi, kur rast papildu līdzekļus veselības nozares finansēšanai, šodien tiekoties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

"Vismaz ir panākta vienošanās, ka finansējumam veselības aprūpē ir jābūt sasaistītam ar sociālo nodokli, tomēr jautājums paliek atklāts, jo būtiski panākt vienošanos par rīcības ceļiem," sacīja Kučinskis.

Premjers uzreiz piebilda, ka šobrīd ir divi varianti. Viens no tiem paredz, ka veselības sistēmai tiek novirzīts 1% no pašreizējā sociālā budžeta, pret ko iebilst Labklājības ministrija (LM), savukārt pret sociālā nodokļa likmes celšanu iebilst Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTKR).

"Veselības aizsardzības budžets ir, bet finansējuma sistēma ir jāievieš, tāpēc tiek meklēti risinājumi," apliecināja Kučinskis.

Tikmēr Vējonis atkārtoti pauda atbalstu nodokļu reformai un norādīja uz tās nepieciešamību, sakot, ka ar Kučinski vairākkārt pārrunāts tas, ka labākajam un optimālākajam modelim jātop diskutējot, un prezidents ir pārliecināts, ka tas izdosies.

Publicitātes foto

Kā ziņots, nodokļu reformu vadības grupā joprojām tiek apsvērta iespēja palielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi, 10.aprīlī žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pēc viņas teiktā, joprojām tiek apsvērta iespēja palielināt sociālā nodokļa likmi, taču tādā gadījumā būtu jārod kāds papildu piedāvājums uzņēmējiem, lai tie nezaudētu konkurētspēju.

Tāpat viņa atzīmēja, ka turpināsies diskusijas par papildu finansējumu veselības nozarei, ņemot vērā, ka svarīgs ir atalgojuma pieaugums, taču tam nevajadzētu izmantot nozares reformai paredzēto finansējumu, kas ir terminēts.