Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vairākas personas no Latvijas, iespējams, izgājušas "Daesh" treniņnometni

© SCANPIX

Kā liecina informācija publicētajā Drošības policijas pārskatā par 2016.gadu, tad šobrīd teroristiskās organizācijas "Daesh" kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā atrodas vairāki Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji, kuri tur, iespējams, ir izgājuši gan apmācības teroristu treniņnometnēs, gan, iespējams, iesaistījušies kaujas darbībās.

2016.gada pārskatā Drošības policija norādījusi, ka tās rīcībā esošā informācija liecina, ka Sīrijā un Irākā esošajās teroristiskās organizācijas "Daesh" kontrolētajās teritorijās atrodas dažāda profila personas no Latvijas. Uz minētajām teritorijām no Latvijas ir devušies vīrieši un sievietes, līdzi ņemot arī savus mazgadīgos bērnus. "Daesh" ir pievienojies arī bijušais Latvijas islāma kūltūras centra priekšsēdētājs Oļegs Petrovs.

SCANPIX

Atbilstoši DP rīcībā esošajai informācijai pārskata periodā O. Petrovs joprojām saglabāja autoritāti atsevišķu Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvju vidū un tiem izplatīja latviešu valodā tulkotus "Daesh" propagandas materiālus. Fakts, ka pagājušajā gadā vairākus terora aktus Eiropā veica personas, kuras uzskatāmas par tā dēvētajiem pašmāju teroristiem un kuras ietekmējās no teroristiskās organizācijas propagandas materiāliem, pierāda, ka šādu materiālu izplatīšana internetā potenciāli var ievērojami palielināt radikalizācijas riskus un secīgi - draudus Latvijas nacionālajai drošībai.

Saskaņā ar Krimināllikuma 77.1 pantu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā 2016. gadā tika uzsākti trīs jauni kriminālprocesi. Viens no šiem kriminālprocesiem šobrīd atrodas iztiesāšanas pirmajā instancē, savukārt vēl viens - nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. DP rīcībā esošā informācija liecina, ka pārskata periodā vēl vairāki Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji izrādīja interesi par ceļošanu uz "Daesh" kontrolētajām teritorijām Sīrijā un Irākā, kā arī mēģināja realizēt šos plānus.