Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

IESKATIES: Svarīgs atgādinājums Lielās talkas dalībniekiem

© F64

Veselības centru apvienība (VCA) Lielās talkas dalībniekus aicina būt uzmanīgiem un rūpēties par savu drošību. VCA neiroloģe aicina domāt ne tikai par atbilstoša apģērba izvēli, bet kopā ar kolēģiem rosina atcerēties arī par pirmās palīdzības mazās aptieciņas noderīgumu šādā reizē. Talkas dalībniekus var apdraudēt arī ērces. Līdz 20. aprīlim Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) uz pārbaudēm jau bija atnestas 66 ērces.

Jaunākie Latvijas Infektoloģijas centra dati liecina, ka šogad uz pārbaudēm atnestas jau 66 ērces, no kurām divas bijušas inficētas ar ērču encefalītu. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ērču aktivitāte turpina pieaugt. 2015. gadā LIC tika pārbaudītas 4188 ērces, no kurām 213, jeb 5.1% bija inficētas ar ērču encefalītu, taču 2016. gadā uz pārbaudēm tika atnestas jau 4712 ērces, no kurām 203 (4.3%) bija inficētas. Šogad slimās ērces sastāda 3% no visām atnestajām ērcēm. VCA neiroloģe Dace Bērziņa pauž satraukumu arī par pieaugošo saslimstību ar Laimas boreliozi. LIC šogad ārstējušies jau 11 pacienti, kuriem konstatēta šī bīstamā slimība, divi no cietušajiem vēl arvien atrodas stacionārā.

F64

Aprīlī vērojamas iepriecinošas tendences iedzīvotāju aktivitātē vakcinēties pret ērču encefalītu. Dati liecina, ka šogad vakcīnu VCA saņēmuši jau vairāki tūkstoši pacientu, no tiem 1000 tieši pirmajās aprīļa nedēļās.

Pirms došanās uz talku VCA neiroloģe Dace Bērziņa aicina iedzīvotājus pievērst papildu uzmanību piemērotam apģērbam. “Galvenais, lai, dodoties sakopšanas talkā, apģērbs tomēr būtu gaišs, ērts, taču nebūtu plandošs un brīvs. Tad kukaiņi nevarēs parāpot zem apģērba un ikviens talcinieks jutīsies ērti, nekur neaizķersies un nepaklups. Labāk aut gumijas zābakus, lai nesamērcētu kājas, vai arī citus darbam ērtus apavus.” Papildus talkas dalībniekiem līdzi jāpaņem arī gumijas cimdi, lai pasargātu sevi no skrāpējumiem un, atrodot šļirces, kā arī citus veselībai bīstamus vai asus priekšmetus, pasargātu sevi no traumas vai inficēšanās riska.

F64

Par vēl vienu būtisku aspektu, dodoties talkā, atgādina farmaceite Nellija Majore. Viņa uzsver pirmās palīdzības aptieciņas noderību talkas dalībniekiem: “Aptieciņā noteikti būtu jāieliek plāksteri, marle, dezinfekcijas šķīdums, šķēres un gumijas cimdi. Lai gan aptieciņu līdzi paņemt ne vienmēr ir ērti, galvenais tomēr ir rūpēties par savu drošību. Ik gadu tiek ziņots par talkas laikā cietušajiem, kuri ir traumējuši sevi, velkot zarus, paslīdot vai savācot kādus asus priekšmetus. Nereti tiek ziņots arī par pamestām šļircēm, kuras bez aizsargcimdiem vai kāda cita aizsargājoša materiāla, kas nošķirtu rokas ādu no priekšmeta, nekādā gadījumā nevajadzētu aiztikt.”