Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas portāls izplata melīgu informāciju par Latvijā notiekošo

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Krievijas starptautiskās informācijas aģentūras "Rossiya Segodnya" uzturētajā interneta vietnē izplatītas viltus ziņas par starptautiskajām mācībām "Summer Shield XIV" un šo ziņu mērķis ir psiholoģiski ietekmēt iedzīvotājus.

Portālā "baltnews.lv" ievietots raksts ""Neatkarīgā avīze": NATO Ādažos var pielietot jaunus paņēmienus, kas ietekmē cilvēka psihi"", kurā informēts, ka šī gada martā Vācijas personāla atlases aģentūras esot meklējušas krievvalodīgus statistus dalībai militārās mācībās. Krievijas militārais eksperts ģenerālleitnants Jurijs Netkačevs uzskatot, ka NATO vadībai šādas personas acīmredzot kļuvušas nepieciešamas, lai mācību laikā noslīpētu jaunas hibrīdkara metodes, uz šiem krievvalodīgajiem izmēģinot jaunus fiziska, bioloģiska un cita rakstura paņēmienus, kas ietekmē cilvēka psihi un uzvedību, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija (AM) Preses nodaļa.

Eksperts rakstā arī prognozējot, ka militārās mācības, kurās tiek pielietoti šādi paņēmieni, ASV un citās NATO dalībvalstīs tikai vērsīsies plašumā. Eksperts neizslēdz, ka šādi paņēmieni varētu tikt izmantoti arī tagad Latvijā notiekošajās mācībās.

Tāpat "baltnews.lv" atsaucas uz Krievijā izskanējušo viedokli, ka mācībām "Summer Shield XIV" ir "spilgti izteikta pretkrievijas ievirze", citiem vārdiem sakot, NATO Latvijā gatavojas uzbrukumam Krievijai.

Līdzīgu viedokli ir paudis Krievijas portāls "3mv.ru", kura domēna "3mv.ru" nosaukumā ir vārdu savienojuma "trešais pasaules karš" saīsinājums. Portāls informē, ka NATO Eiropā īsteno virkni pasākumu, gatavojoties uzbrukt Krievijai. Starptautiskās mācības "Summer Shield XIV" Ādažos ir viens no šādiem pret Krieviju vērstiem manevriem.

AM norāda, ka pēdējā laikā publiskajā telpā tiek pastiprināti izplatītas viltus ziņas arī par citām ar NATO darbību un sabiedroto spēku karavīru rīcību saistītām situācijām.

Viens no klajiem propagandas piemēriem ir ziņu aģentūras BNS Lietuvas sistēmā 12. aprīlī ievietotā maldinošā ziņa par ASV karavīriem, kuri Latvijā it kā esot saindējušies ar iprītu. Izdomātajā ziņā lietuviešu un krievu valodā bija norādīts, ka Baltijas jūras dzelmē nogremdētie iprīta krājumi ir ekoloģiskā bumba un ka vienīgi Kremlis zina, kad tā sprāgs. Ziņas tekstu nebija veidojusi BNS redakcija.

Tāpat Krievijas informācijas aģentūras "regnum.ru" interneta vietnē lasāma nepatiesa informācija par to, ka Polijas pilsētā Žaganā naktī uz 9.aprīli trīs ASV karavīri mēģinājuši ievilkt neapgaismotā ielā 19 gadus vecu jaunieti. Savukārt vīrieti, kurš meiteni steidzies aizstāvēt, karavīri nežēlīgi piekāvuši. Portāls norāda, ka ASV karavīri bijuši alkohola reibumā.

Latvijas AM norāda, ka šāda veida propagandas mērķis ir mazināt uzticamību NATO un sabiedroto spēku karavīriem, manipulējot ar daļēji reāliem faktiem un mēģinot ietekmēt cilvēku prātus.

Līdzīga rakstura viltus ziņas var tikt publicētas arī saistībā ar NATO daudznacionālo Kanādas vadīto kaujas grupu, kas Latvijā ieradīsies šī gada jūnijā.

AM aicina Latvijas sabiedrību kritiski attiekties pret populistiskiem centieniem īstenot informācijas operācijas Latvijas informatīvajā telpā.

Tāpat AM aicina plašsaziņas līdzekļus kritiski izvērtēt šāda rakstura informāciju un nekļūt par nomelnošanas kampaņas atbalstītājiem, izplatot nepārbaudītu un nepatiesu informāciju no apšaubāmiem avotiem.

Jau ziņots, ka Drošības policija savā pagājušā gada pārskatā norādījusi, ka Latvijā darbojas vismaz divi Krievijas starptautiskās informācijas aģentūras "Rossiya Segodnya" uzturēti informācijas resursi - multimediju platformas "Sputnik" Latvijas versija un interneta vietne "baltnews.lv".