Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Politiķi nespēj vienoties par VID Iekšējās drošības dienesta pakļautību

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien vēl nepabeidza skatīt likumprojektu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu un Muitas policiju apvienošanu, jo politiķi nevienojās par VID Iekšējā drošības dienesta pakļautības jautājumu.

Komisijas sekretārs Ints Dālderis (V) aģentūrai LETA pastāstīja, ka deputāti ir vienisprātis par Finanšu un Muitas policijas apvienošanu, savukārt jautājumu par Iekšējā drošības dienesta pakļautību varētu atrisināt nākamnedēļ. Pabeigt likumprojekta sagatavošanu izskatīšanai otrajā lasījumā komisija varētu trešdien, 24.maijā.

Dālderis pastāstīja, ka "Vienotība" šo jautājumu izskatīja frakcijas sēdē un joprojām uzskata, ka VID Iekšējās drošības dienestam jābūt Iekšlietu ministrijas pakļautībā vai finanšu ministra pārraudzībā.

Savukārt finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) priekšlikumi likumprojektam paredz, ka VID ģenerāldirektors ir arī izmeklēšanas iestādes vadītājs Iekšējās drošības pārvaldei.

Kā ziņots, Saeimā pašlaik izvērtēšanā ir grozījumi likumā par VID, kas paredz VID Finanšu un Muitas policiju apvienošanu. Iepriekš šis jautājums bija izraisījis domstarpības koalīcijā. Vēlāk izskatīšanai parlamenta komisijās bija nodoti vairāki likumprojekti - gan "Vienotības", gan Zaļo un zemnieku savienības sagatavotie, kas nekādu tālāko virzību vēl neguva.

Toreiz "Vienotība" iebildumus pret likumprojektu saistīja tieši ar jautājumu par Iekšējās drošības biroju. "Vienotības" piedāvātie likuma grozījumi neparedzēja izmaiņas šajā jomā, proti, paliktu spēkā pašreizējais regulējums, kas nosaka - Finanšu policijas pilnvarotas amatpersonas izmeklē noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā un VID amatpersonu un darbinieku rīcībā.